Dadoo Díky - přesně něco takového jsem si představovala. A počítám s dokoupením mlýnku, mám ráda mletou, strašně mi voní
. Přiznám se, že pody vůbec neznám! Tady se člověk dozví věcí!!!!![]()
Jídlo a vaření
notna neměla jsi uherák několik let? Proč to děláš, proboha?! ![]()
Karja Kafe mam 3xdenne a vzdycky se na nej tesim
Chorizo me teda nebere, ja bohuzel ted ujizdnim na vsem, co jsem si 10 let zakazovala, takze sladkosti vseho druhu.![]()
Pinot Noir Taky jsem si to říkala, když jsem ho jedla ![]()
Nemate tip na nerezovou panev? Vim, ze se tu doporucoval woll, majo i nerez?
Neradila nektera nejakou cesko firmu?
Luna No sice to není zdravé, ale když to potěší na duši, že jo! A navíc ty jeste nějaký to kilo v klidu sneses!
clothilde dekuji
Miluju kavu a dam si ke kave dam klidne i rizek nebo klobasu. Muj muz to nechape, ja tvrdim, ze kava je neutralni napoj a hodi se ke vsemu.![]()
Lamicka Čtu Šikmý kostel a tam káva a melta v podstatě ke všemu. Myslím, že na přelomu 19/20 století to bylo normální, mít na plotně konvici s kávou a pít ji celý den. Ale jasně, tam nešlo o espresso :-)
andulka01 jj, i muj deda pil cely den kavu, mel uvareny kotel slabe a tu postupne upijel. Kdyz mel zizen, tak si dal najednou pul litru studene vodu, ale zadne popijeni dousku vody behem dne.
andulka01 No a dost možná ani ne o kávu, ne? :-) Moje babička na Valašsku vyrostla na cikorce, pochybuju, že její rodiče, kteří na přelomu století žili, vůbec kdy pravou kávu ochutnali. Jinak teda mám dojem, že melta je až meziválečný produkt.
Garfie No proteď jsem čerpala pouze z románové literatury (Šikmý kostel, Gerda Schmidt, Hana...), což samozřejmě nemusí být úplně podle pravdy. Večer se na to mrknu, to mě zajímá.
andulka01 No jo a to ani není dobová literatura!
Já čerpám jen ze vzpomínek babičky, ročník 1919, ale našla jsem teď tohle a i když jsem se vyčetla, že na konci 19. století bylo v Brně na 90 kaváren, na venkově odhaduju, že to pořád mohla být spíš vzácnost? Ale zase jsem se dočetla, že různé náhražky za drahou kávu má ve svých kuchařkách už Rettigová, takže těžko říct. :-)
Asi bych tipla, že kávu znali a pili, ale ne zase tak často a v takovém množství a velkou část těch vypitých konvic tvořila nějaká náhrada. A Melta vznila podle wikipedie opravdu až ve 40. letech, právě jako reakce na nedostatek kávy a neobsahuje kofein. A ještě bych teda řekla, že když už vařili, tak opravdu slabou, třeba můj prastrýc si vařil čaj z jednoho sáčku 3x, takže věřím, že podobné šetření bylo i s kávou. A teď už jdu zase pracovat!
bublifuk Zatím jsem se po podech v obchodech nepídila, ale nakoukla jsem na pár eshopů, a mají docela slušnou nabídku
.
Ještě prosím pěkně další dotaz - kávovar už mám vybraný, teď ještě uvítám tipy na mlýnek na kávu - zase přijatelná cenová relace. Díky!
Garfie Tak to přiznávám, že dobovou literaturu bych asi nedala ![]()
Citace z https://www.lysahora.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?id=111463
Významnou změnou bylo zavedení kávy. Tento cizozemský nápoj se prý k nám dostal koncem 17. století a ještě v polovině 19. století byl prostému lidu neznámý. Začali jej šířit mladí duchovní z olomouckého semináře jako náhradu za kořalku. Sedláci potom pili kávu i kořalku ![]()
. V chudých rodinách nahradili drahou zrnkovou kávu praženým žitem a žaludy a cikorku upraženými hruškami, sladkými nebo planými. V chudých dělnických rodinách se káva vařila z cikorky, přilévalo se do ní sbírané mléko a drobil se do ní černý chléb.
Na vesnici však káva definitivně zvítězila až v letech před první světovou válkou..Hospodyně si ji samy pražily z pšenice nebo ječmene a samy si ji tloukly v hmoždíři.Káva se ve vesnických usedlostech vařila jenom v neděli ráno, a až později se stala nápojem každodenním. Nejdříve se jedlo postaru, ze společné mísy. Na dno se nadrobil chléb a na něj se vylila bílá káva. Později se chléb ke kávě přikusoval. Dále se objevovala snídaně z kořalky. Uvařila se voda a do ní se nalil čistý líh. Zředěným lihem si muži polili i krajíc chleba nebo kus koláče.
ot - Šikmý kostel jedničku jsem na jeden zátah vdechla včera, dvojku mám na dnešek (a dalších pár dní, přecejen musím do práce).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY