Já rozhodně nechci zpochybňovat jeho vědeckou erudici, naopak, "nomen omen" mne potěšilo.![]()
Jídlo a vaření
to je moc zajimavy! kapusticky mi chutnaji mirne horce, a horkou chut mam rada:-)
No, jsem evidentne chutnac. Tak to hodne vysvetluje. Brokoli je pro mne tez horke. Trochu i karfiol, ale tam to dokazu tolerovat. Nemam rada moc horky caj ci kavu. Ale horkou cokoladu mam rada.
A Unnamed:
Ja mam taky horkou chut rada, a asi proto jsem se naucila jist brokolici a i vsechny potraviny, ktere Unnamed jmenuje. Ale zaroven jsem na tu chut opravdu hodne citliva, takze kavu a caj zvladam jedine dobre oslazene a kapusticky ani na zahonku pred domem ![]()
Možná by bylo zajímavý, kdyby se pan Lízal ještě podíval i na to, zda osobní preference chutí ovlivňuje i výběr vůní (jako parfémů: chypré, gurmánské, květinové... ![]()
Já např. růžičkovou kapustu miluju, a zároveň mám ráda chypré vůně - sladkýma byste mě zabili.
Tak to by mne zajimalo. S chypre bojuju. Mam rada Baccarat Rouge 540. Ale jinak hodne sladke parfemy nemusim.
Kapustičky miluju, rukola mi přijde spíš oříšková, než hořká, brokolici bych s hořkou chutí nikdy nespojila. Hořkou chuť asi miluju, protože všichni se dávili a já si mlaskala, když jsem si dělala čaj ze zeměžluči. A vůbec mám ráda hořké, drsné pití, hodně tříslovin. Jak čaje, vína, tak třeba single malty. ![]()
Ono je asi taky otázka, co je pro koho hořké. Já třeba nepiju pivo, je mi hořké. Chutná mi tonik. Kdysi jsme se na to téma dohadovali s kamarádem, který byl pivař, ale toniku by si nelízl, že je prý hořký.
Dá se ta věc "kapustičky+brambory+granáty..." jíst i studená? (Potřebuju zítra večer něco někam donést.)
Myslim, ze zkoumani vnimani vuni by bylo zajimave, protoze ten vyzkum chutnacu souvisi s vnimanim horke chuti jako znaku mozne pritomnosti neceho jedovateho v potrave. A vuni se pri vyberu potravy taky orientujeme hodne casto.
Ja myslim, ze tady nejde o to, jestli ma ci nema nekdo rad horke, ale ze nekteri tu horkost citi mnohem intenzivneji. Takze to, co nekterym prijde jako prijemne horke, je pro jine strasne horke. Ja horkost mam rada do urcite miry, ale v nekterych potravinach/piti ji citim prilis intenzivne.
Ale treba tonic mi nevadi. Skoro bych se vsadila, ze tam je ta horkost zpusobena jinou latkou, nez o ktere jde v kapuste a podobne.
Vždycky jde o intenzitu. Třeba jako u pálivého. Manžel funí, že mu hoří pusa a já ještě necítím pálení žádné ![]()
Tonik by mi chutnal, kdyby nebyl tak sladký, sladké pití vůbec nemám ráda.
To jo. U toho paliveho se to da asi vycvicit. Tam se mi zda, ze kdo to tak ji dlouho, uz tu palivost ani nevnima. Ale mne tedy taky hori pusa celkem rychle ![]()
Zajímavé. Hořkou chuť nám ráda a zdá se, že ji přímo vyhledávám. Kapustičky miluju, jím velmi často, a vnímám je lehce hořce a jako velkou delikatesu. Příjemně nahořkle vnímám třeba ledvinky a játra, mám ráda hořkou čokoládu. Čaje a kávu nesladím, ale třeba ten čaj... neslazeny čaj je přece lahodně trpký a svíravý, ne hořký... Brokolice mi hořce nechutná ani v nejmenším a můžu se po ní utlouct.
Co na to Pavel Lízal?
Možná by bylo zajímavý, kdyby se pan Lízal ještě podíval i na to, zda osobní preference chutí ovlivňuje i výběr vůní (jako parfémů: chypré, gurmánské, květinové... ![]()
Já např. růžičkovou kapustu miluju, a zároveň mám ráda chypré vůně - sladkýma byste mě zabili.
No to mi povídej ![]()
Kapustičky jsou přece ale i nasládlý, teda mně se tak zdají... asi mám toho hořkýho pořád málo!
Když tady čtu, jak někdo pije oslazenej čaj, tak se mi úplně udělalo mdlo
Možná mají tihle chutnači naopak deficit ve vnímání/rozeznávání chutí - čaj (myslím dobrej a dobře připravenej čaj) není hořkej, ani kafe...
Zajímavej postřeh s tím chypre ![]()
Asi bychom si s panem Lízalem měly promluvit. ![]()
No a vůně... miluju kapustičky a vyhledávám chypre. Ale mám dost favoritů mezi gurmánkama, orientálkama, květinovkama, dřevitejma... zatím nevím, co z toho vyplývá, tam to bude chtít sofistikovanější výzkum, víc do hloubky. ![]()
Tak to rozhodně! ![]()
Hele, možná by nebylo od věci provést takovej drobnej průzkum - dejme tomu 5 (radši 10?) nejoblíbenějších jídel plus stejnej počet parfémů? Že by se tam našel společnej jmenovatel?
A jakej byl pan Lízal, pche! ![]()
pro me taky platí rovnice, že miluji chypre i kapusticky, akorat me to jeste nikdy nenapadlo spojovat
oslazeny caj /káva je pro me chutova nocni mura, vlastne cukr doma vubec nemam...![]()
přesně, slazenej čaj nebo kafe mi přijde k nepití (návštěva země, kde se všechno kafe vaří s cukrem, takže i když si objednáte kafe bez cukru, vařej to v tý proslazený nádobě, byla z tohoto důvodu fakt mučení)
já s váma soucítím, velmi, anginu jako dospělá jsem měla jen jednou asi před 4 lety a bylo to strašný, nejhorší nemoc mojí dospělosti, v krku žiletky, ke každýmu polknutí jsem se odhodlávala snad 5 minut a odrovnalo mě to úplně skoro na tři týdny.
Zajímavý..děkuju za odpověd ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY