Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 05. března 2022 04:51

Kokoska ja tedy zadny koreni nedavam(ani vetsinou v restauraci nedavaji)jen pepr,fetta je vyborna sama od sebe,myslim,ze koreni je spis na skodu.:-)

continuityuplne jednoduse,feta,cibule,olivy,pepr,oliv.ölej a pect cca 20-25minut cca 200st.

Pak taky je dobra zapecena s feferonkama ci rajcatama,ale nikdy nezapomenout oliv olej!!pect na sucho neni dobry.

Offline Maureen
příspěvků moje polička 05. března 2022 08:13

andulka01 to vypadá krásně,mňam...úplně cítím tu vůni..je to moje skoro nej- jídlo...jen moc neumím pracovat s tím vínem-připadá mi,ze to jídlo potom chytne nějakou divnou chuť víno používám kvalitní...mohla bych tě poprosit o recept a alespoň přibližně-kolik vína??Moc děkuji

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 05. března 2022 10:52

Maureen To víno je potřeba odvařit od alkoholu. Dávám zeleninu (červená cibule, mrkev, řapíkatý celer) na minikostičky, česnek. Pomalinku vypect dozlatova. Přidat polovinu masa, nechat zatáhnout, zalít vínem (hrnec má 6litru, vína jsem dala cca půl litru) nechat odvařit alkohol. Přidat kvalitní rajčatový protlak a trochu balsamikoveho octa, koření (bobek, tymián nebo rozmarýn, nové koření, svitek skorice, pepř, sůl), přidat druhou půlku masa a pomalinku dusit. Někdy dávám do trouby.

Teď jsem měla dva druhy masa. Hovězí ořez, ten jsem dusila asi hodinku a pak jsem přidala velké kostky krku. Jemně dusila asi tři hodinky, dneska bude odpočívat v garáži, v neděli jde na stůl pro osm lidí.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 05. března 2022 12:25

Maureen andulka01 je fajn u toho vína respektovat, že je to původně burgundský recept, takže nejlíp použít Pinot Noir, nebo aspoň podobné odrůdy, Svatovavřinecké, možná Frankovku, a vyhnout se cabernetovým odrůdám, které tu chuť hodí trochu jinam. Já dávám vína hodně, cca na 1,5 kila masa flašku vína, ale my tohle ragú vaříme 10 i víc hodin, máme ho rádi úplně "na kaši", kdy zelenina se ztratí úplně a maso se rozpadne na vlákna. Je to potom extra koncentrovaná masovo-vínová chuť. Na závěr je fajn "přikořenit" koňakem.

Pardon za vměšování se, je to moje oblíbené jídlo.

Offline viktorka_od splavu
49430 příspěvků moje polička 05. března 2022 12:33

Maureen mne to vino taky vadivalo, delalo mi pachut - az jsem zjistila ze je nutny nechat ho uplne vyvarit (takze flasku do niceho nedavam, tak max deci-dve;-) podliju, necham uplne vyvarit az jemne prismahnout a pak teprv pokracuji vodou/vyvarem atp. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2022 12:40

My to děláme ještě úplně jinakzeleninu krájím na větší kusy, dávám vlastně jen mrkev a cibuli, maso na kousky, ještě dávám slaninu. Postupně to orestuju, zaliju vínem a dusím v papiňáku tak dvě tři hodiny.

Online Hanka H
2914 příspěvků moje polička 05. března 2022 12:55

Pinot Noir Dobrá rada - hovězí po burgungsku dělám občas a víno tam dávám hlavně takové, abych potom zbytek, je-li, s chutí vypila. Teď půjdu cíleně po odrůdě.

andulka01 Mám dotaz na červenou cibuli - nedávno jsem někde narazila na konstatování, že se do jídel typu guláš, dušená masa všeho druhu má dávat zásadně žlutá, prý tam červená chytí nějaký divný šmak. Červenou dávám do rychlých mas asijského typu, do dušení vždycky jenom klasiku.

viktorka_od splavu Víno a pachuť?!

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 05. března 2022 13:06

viktorka_od splavu Jo, mně to s tou ,,pachuti,, sambo a děti taky nechtějí jíst. Tak už tam víno nedávám, ale já jsem úplně marná, fakt nevím jakou odrůdu tam liju! 

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 05. března 2022 13:07

Každej, kdo má v hovězím na víně pachuť, tam buď nalil příšernej patok, nebo neumí vařit.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2022 13:12

Karja u nás to milují i děti a to tam dávám, co mi přijde pod ruku:)

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 05. března 2022 13:19

Pinot Noir Evaeva No já když to tady čtu, tak to asi vařím hrozně krátce. Ale já víno moc do jídla nedavam dřív jsem to dělala klasika rizoto, tohle hovězí, ale pak jsem zjistila že o to stojím jen já, tak to zřejmě asi pořádně nevyvarim nebo nevim.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2022 13:22

Karja no italské rizoto mi děti taky nejí:( asi jak je to takové pikantní. Ale to po burgundsku pikantní není, naopak mi to přijde spíš do sladka.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 05. března 2022 13:39

Evaeva Jo, aha, no já myslím, že jim tam vadí to vino, mně to tam právě dost zůstane. Jako mně to tak chutná, proto jsem tu ,,pachuť,, dala do uvozovek, ale sambovi ani dětem vůbec. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 05. března 2022 13:40

Pinot Noir Tak bugundský recept je profláknutý a samozřejmě skvělý. Teď jsem dávala Montepulciano, bude to tedy italské ragů, pachuť necítím. A taky často táhnu daleko déle, ale teď jsem měla nějaký úžasný maso z krku, jemně mramorovaný, krásně vyzrálý, je škoda ho nechat úplně rozpadnout (ten omáčkový podklad tam bude dělat déle dušený hovězí ořez).
Koňak nakonec je zajímavý, díky za tip!
Nejradši bych to servírovala s polentou, ale tu u nás kromě mě nikdo nejí.

Hanka H To slyším poprvé. Do klasického guláše a všech světlých dušených mas dávám samozřejmě žlutou, ale pachuť? Nemám pocit, že bych v tom měla pachuť, teda nikdo si nikdy nestěžoval

Online Hanka H
2914 příspěvků moje polička 05. března 2022 14:44

andulka01 Tak potom je vše OK!

K polentě - kupovávala jsem leta instantní, nedávno jsem omylem na rohlíku koupila nepředvařenou (zjistila, jsem to, až když ani po dvaceti minutách nebyla měkká) a tak jsem si řekla, že konečně ocením tu tolik zdůrazňovanou vyšší kvalitu. Nevím, kde se stala chyba - chutnala + - stejně, akorát jsem při její přípravě dost vyhladověla  - trvalo to hodinu, než změkla.

Offline Maureen
příspěvků moje polička 05. března 2022 17:03

andulka01 moc ti děkuji za recept...teď vím,ze jsem to víno nevyvařila až "nepřismahla",jak píše viktorka_od splavu ...a dík za odbornou radu Pinot Noir 

Offline Maureen
příspěvků moje polička 05. března 2022 17:06

Hanka H kupuju polentu v Makru,v takový kostce zatavený v igelitu..krájím na hranolky a peču na pečícím papíru v troubě...to jen tak pro info-nejsem žádná super kuchta,jako zdejší odbornice

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 05. března 2022 17:16

Maureen kde je v Makru hotová polenta? To by pro mě bylo skvělý, uřízla a opekla bych si jen pro sebe.

Offline Maureen
příspěvků moje polička 05. března 2022 17:19

andulka01 no čoveče...u nás v HK je mezi chlazenýma těstama...jestli ji teda nepřemístili..ty hranolky jsou moc dobrá příloha

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 05. března 2022 17:28

Maureen Ha! Děkuji! Což mi připomíná, že se tam chci stavit pro filo těsto. A ty polentové hranolky jsou právě super, jenže jak to jím jenom já, tak moc nemá cenu se s tím dělat, byť z instatntní.