Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 09. června 2022 12:14

Lenka22 tak pokud ti jde jen o to ubrat cukru, tak je podle me idealni dat tak 1/3-1/2 vahy ovoce a pektin (10g na 1 kg ovoce), aby to rychleji ztuhlo a nemuselo se to vyvarit do hnede barvy. 

Zrovna u jahod jsem zkousela snad vsechny recepty, co jsem nasla na webu (Kitchennete, Cuketka, varime s marcelou...), slo mi o to, aby si to zachovalo barvu, bylo tam mit cukru a nemusela jsem pouzit gelfix (ty konzervanty mi prijdou zbytecne) a ani s jednim mi ta marmelada neztuhla. 

Takze za me doporucuju budto podle Milfaitove:

Jahodová marmeláda podle marmeládové královny Blanky Milfaitové: 1 kg jahod, šťáva z 1 citronu, 3 snítky máty, 30-40 dkg cukru, 10g pektinu.

Nebo tady ta aisha, kde je gelfix:

http://alishaeasycooking.com/jahodova-marmelada-s-kousky-jahod/

Na druhou stranu na Aktinu maji marmelady uplne bez cukru i bez konzervantu, tak to mozna nejak jde?

https://aktin.cz/vilgain-extra-jam/jahoda-bez-pridaneho-cukru-200-g-35109

Offline continuity
42610 příspěvků moje polička 09. června 2022 12:24

baltik už to složení je podezrele, rozhodně že 99.5 g jahod a 5g čehosi nevznikne 100g marmelády prezentované konzistence Musí se toho hodně vyvařit, aby to nebyla sama voda.

Jinak v gelfixu je kyselina sorbová, to není zas žádná hrůza, furt lepší než toxiny i z často téměř neviditelných plísní.  

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E200

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 09. června 2022 12:32

continuity ted se divam, ze na dalsim radku je napsane, ze jsou tam prirodni sladidla, prestoze ve slozeni nic neni, to je zase nejaka habadura...

Jahody, citronová šťáva, želírující látka: pektin.
Na 100 g hotového výrobku bylo použito 99,5 g ovoce.
Ve 100 g výrobku je obsaženo 4 g přírodních sladidel.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2022 12:33

Sweet Potato jsou kyselý a kyselý, já mám ráda malinovou, rybízovou,... A taky nedávám cukr 1:1. Ale tohle bylo fakt moc

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 09. června 2022 12:42

Lenka22 marmeláda bez cukru mi přijde jako štrůdl bez jablek. Když ji nejíš denně na kila, tak to množství, které se rozloží do skleniček, zase tak závratné není. Už leta používím tenhle přírodní pektin, jenom dávám až po úplném rozvaření ovoce - někde jsem právě četla, že někdy to želírování negativně ovlivní dlouhý var.

Offline coralline
2303 příspěvků moje polička 09. června 2022 12:42

Já jsem měla nějaký marmelády s nižším obsahem cukru asi z Kauflandu, jahodovou a višňovou. Myslela jsem, že z průmyslový výroby to budou mít ošéfovaný. Tak neměli, zplesnivěly obě. V domácích podmínkách bych to ani nezkoušela.

Offline Lenka22
2613 příspěvků moje polička 09. června 2022 17:46

Tak nakonec to udělám podle Alisha Easy cooking a uvidím. Napříště si pořídím ten pektin od Grešíka, jak postuje Hanka H a zkusím podle Milfaitové. Jahody už jsou v hrnci.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 09. června 2022 17:51

Lenka22 Kupuji ho v obchodech se zdravou výživou, cena kolem stovky, ale je na dost velké množství ovoce - odhadem na 5 - 6 kilo, možná více.

Offline Lenka22
2613 příspěvků moje polička 09. června 2022 18:54

Hanka H díky, píšu si do poznámek.

Offline coralline
2303 příspěvků moje polička 10. června 2022 11:42

Ehm, jak se dělá kokosový bezé? Měla jsem sníh, přidala kokos a ... neměla jsem sníh Nějakej trik, o kterým se recept zapomněl zmínit?

(Takže se peče koláč s kokosovou polevou.)

Offline Lenka980
příspěvků moje polička 10. června 2022 16:33
Offline Tabea
8008 příspěvků moje polička 10. června 2022 19:22

žluťásek ještě jednou díky za ten recept na čokoládový dort. Dala jsem lehce víc cukru, než dáváš ty, taky kakaa o něco víc. Místo marmelády jsem ho promazala mascarpone se šlehačkou (1:1), navrch ganache. Byl strašně moc super! Jedli jsme ho tři dny a každý den jsem dostala pochvalu.

Offline žluťásek
8831 příspěvků moje polička 10. června 2022 20:07

Tabea já ho mám taky moc ráda, jednoduchej na přípravu a vybornej. Já moc nemusím šlehačku, tak si vedle na talířek dávám bily jogurt a to je taky skvělá kombinace. 

Offline Karja
44412 příspěvků moje polička 12. června 2022 01:42

Pinot Noir Pinot je taková zdatna cukrářka, jakej je tvůj oblibenej dortovej korpus? Já vůbec nemám sajnu co budu letos péct, chci nějaký piškot prostě, světlý nebo tmavý, to je asi jedno a promazu to nějakým lehčím krémem. Děkuji;-)

Offline Karja
44412 příspěvků moje polička 12. června 2022 01:43

žluťásek Je teď tu píšu o dortu a nade mnou příspěvek o dortu....můžeš mi prosím dát recept? 

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 12. června 2022 06:32

Karja než odpoví Pinot Noir - a na její tip jsem taky zvědavá, posílám recept , který byl kdysi ve snad první kuchařce Mirky Slavíkové, dávno před její televizní slávou. 

Offline Karja
44412 příspěvků moje polička 12. června 2022 08:29

marieu Díky,aspoň budu mít z čeho vybírat. Ale ten žluťásekdoet je tady taky propaleny:-D. Hlavně musím pak dát nahoru barvy;-)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2022 09:15

Karja já dělám obvykle ten piškot z receptu marieu nebo podobný, mažu marmeládou a krém dělám s mascarpone a šlehačky, někdy do něj dávám pyré z jahod nebo malin, to bys měla pěkně růžové. Není to nic extra, ale dobrý je.

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 12. června 2022 09:18

Karja v tom případě se těším na žluťásek recept

Offline Pinot Noir
29741 příspěvků moje polička 12. června 2022 09:22

Karja ty jo, já vůbec nejsem zdatná cukrářka.

Žádný oblíbený korpus nemám, pokaždé zkouším něco jiného. Když se mi nechce nic zkoušet, tak úplně nejklasičtější piškot - kolik vajec, tolik lžic cukru a tolik lžic mouky. 

A pak máme rádi tuhle buchtu, do toho dortu s vlakem a přejezdem, který byl na povrchu mechový, jsem udělala pláty právě z ní:

Čokoládové řezy 

4 žloutky, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 30 g kakaa, 30 g strouhané hořké čokolády, 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva - všechno dobře našlehat, nakonec sníh ze 4 bílků.