Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 15. června 2022 11:48

Jako upřímně, já jsem líná uplne, kdyby se mi dcera neosypavala, normálně ten dort objednám! 

Offline andulka01
12774 příspěvků moje polička 15. června 2022 11:52

Karja Mažu okolo, ale je potřeba mít krém dobré konzistence a hezky vyšlehaný (což se mi taky ne vždy povede, že) A teď mi to došlo s tou ganache, jestli chceš tu stékanou, tak slabší vrstva krému stejně stačí.

Vysoký moc ne, 15 cm max.

Offline 711990
18304 příspěvků moje polička 15. června 2022 12:40

Karja okolo bych dala taky ten maslovej. Bude se ti i lip barvit a bude to stabilnejsi. Ale kdyz budes pouzivat i jen ten mascarpone, tak to pujde, jen bych to delala postupne. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 15. června 2022 12:43

Karja Vyšší dorty fakt doporučuju průběžně důkladně chladit, stabilitě to pomůže hodně moc. Já to dělávám obvykle tak, že si dort sestavím, udělám ten první hrubej obmaz a celý to vrznu do mrazáku, no a finální vrstvu krému a zdobení udělám buď po pár hodinách, nebo až těsně předtím, než jde dort do světa, tam už záleží, čím chcu zdobit a jestli to zdobení snese mrazák/lednici.

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 15. června 2022 12:49

Karoleena Dobrej typ a vydrží mi třeba ten mascarpone krém půl dne v lednici připravenej?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. června 2022 13:34

Karja já měla tři pláty tak tři cm vysoké a drželo to v pohodě, ten krém je celkem pevný. Nepomohlo by do něj zapíchnout pár špejlí, aby nesjel ke straně?

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 15. června 2022 13:36

Evaeva Pomohlo. Udělám to takhle;-). Já nějak nemám moral na nějaké delší noční pečení:-D. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. června 2022 13:42
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. června 2022 21:39

Vysoký dorty propíchám ve třech místech špejlema a dám tuhnout do lednice.

Offline Myrtila
5229 příspěvků moje polička 17. června 2022 12:06

Prosim vas, nemate nekdo tip na neco z kvetaku? Jime ho hodne casto, nejradsi v trojobalu, nebo nejak peceny, ale uz se mi to prejida. Mozecek nerad muz a placicky ja nemam kdy smazit. Ted jsem se zaradovala, kdyz sem Karja dala tip na ten slany kolac podle ottolenghiho, meli jsme ho vcera a byl vyborny, ale vecer manzel prinesl dalsi kvetak a ja uz jsem s nápady v koncich  a to mam jeste v mrazaku hromadu kvetakoveho pyre, s tim uz vubec nevim, co udelat. 

Online Pinot Noir
29710 příspěvků moje polička 17. června 2022 12:11

Myrtila květákové kari

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 17. června 2022 12:19

Myrtila No a Ottolenghi je zrovna na květák super zdroj! Květákový steakyjogurtová rýže s pečeným květákemsalát z pečenýho květáku s granátovým jabkem a oříškama, všechno skvělý. K té rýži ještě dělávám navíc i orestovaný cherry rajčata. 

A taky si můžeš udělat květákovou rýži, já ji obvykle dělám jako stir fry tak jako po "asijsku", s krevetama a zeleninou. Podle mě by šla i zamrazit a vytahovat po pytlíčkách, když je potřeba rychlej oběd nebo večeře.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. června 2022 12:20

Myrtila já dělám placičky v troubě. Mám s odloženým startem, takže to umatlám, strčím do trouby, nastavím a jdeme ven. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. června 2022 12:31

Myrtila Zapečený v troubě s bešamelem, do kterého vmíchám 2 vejce a nějaký výrazný sýr + muškátový květ či oříšek. Navrstvím, poslední bešamel. kVěták mírně předvařený.

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 17. června 2022 12:47

Myrtila udělala bych květákove kari. Dnes jsme zrovna měli, kuřecí maso na cibulce orestované, květák, do toho tandori masalu směs koření a na závěr cizrnu přihodit a přidat smetanu. Klidně bych to kuřecí vyřadila a udělala něco na ten způsob. A taky jsme měly květákový krém, ten máme všichni moc rádi, ještě do toho přidávám celer, ať je to trochu ,,vostrejsi,, a bramboru. Na to by se ti třeba hodilo to květákové pyre. 

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 17. června 2022 12:48

Myrtila No a když ho dám péct do trouby tak to kolikrát sníme jen tak s chlebem:-D. Má to rádo i to menší dite;-). S květákem je hodně jidel dobrých, ale do spousty dávám třeba jen půlku a tak...

Offline Myrtila
5229 příspěvků moje polička 17. června 2022 13:10

Dekuju za tipy, na kari ho taky delame casto, rikala jsem si, ze kdyztak bych mohla zkusit i nejakou indickou omacku a dat tam treba kvetak s cizrnou misto masa, to by asi taky slo. 
Na ty dalsi ottolenghiho recepty se taky podivam, dekuju

Mame tu vyborny zdroj domaciho kvetaku, takze postupne vyzkousim urcite vsechno

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 17. června 2022 14:53

Myrtila No to by šlo jistojistě, na indický recepty je super tenhle blog, dělám podle toho prakticky všechno, je tam květáková korma nebo masala třeba, nebo ty indický smažený květáčky pakora na obměnu k naší klasice...

A teď jsem si ještě vzpomněla, že se dá květák i nakládat vlastně, to bys ho taky upotřebila hodně, jestli tě teda konzervování a zásobování se na horší časy ba :) 

Offline Aranel
6521 příspěvků moje polička 17. června 2022 14:53

Květák mám taky v lednici, ten je z trhu a je tak pěknej, že bych se měla vybičovat a udělat ho v trojobalu. To hrozně ráda jím, ale dělat se s tím

Moc děkuju tomuto vláknu na tip na koprovku podle Vaňka, je to výborný!!

Offline Myrtila
5229 příspěvků moje polička 17. června 2022 15:56

Aranel jestli muzu dat tip, tak mou ochotu delat kvetak v trojobalu dost zvysilo obalovani v krabicce - vezmu tri dokonale tesnici potravinove krabicky s vickem, do jedne dam mouku, do druhe osolene rozmichane vejce a do treti strouhanku. Pak vzdycky kvetak dam do mouky, zavru a protrepu, stejne do vejce i do strouhanky, je to obalene behem par vterin. Pak to teda jeste naskladam na plech, pokapu olejem a dam pect, kdo by se s tim smazil

Karoleena dekuju, indicka jidla se ted akorat ucim varit, takze overeny web s recepty se mi hodi