Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 27. června 2022 12:10

brrr díky za recept, je moc dobrý, akorát příště nic neobaluji. Mám to taky tenký. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2022 12:19

betsey já každou třešni před konzumací rozloupnu. Na chalupě je to dobré, tam je červivá třeba každá desátá, ale u druhé babičky ke červivá minimálně polovina , tam je nejím 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2022 12:21

Hanka H mně jadýrka v melounu ani vínu vůbec nevadí, dodávají tomu křupavý a hořký element, jak by řekli v master chefovi. Ale mladší jadýrka z melounu vyloženě poptává

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 27. června 2022 12:23

Evaeva ja som toto ochotná robiť so slivkami, tam je ten červik skôr výnimočne, ale v čerešniach je to riziko veľké. Ja dosť neznesiem aj pohľad na toho zvíjajúceho sa červa. No nejedla som čerešne tak 25 rokov

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. června 2022 12:24

EvaevaNež někde sním třešni, rozloupnu ji, ale většinou mě obyvatelé tak odradí, že už na ně přestanu mít chuť. Jak píše betsey -na tlusté bílé svíjející se červy není pěkná podívaná!

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 27. června 2022 12:27

Zlatej vypeckovátor na třešně, taky jsme teď minulej týden tak dvě kila zamrazovali, dělat to ručně, tak to radši snad všechno vyhodím, hroznej vopruz. I když úplně 100% úspěšnost to taky nemá, v půlkile, co teď padlo do clafoutis, dvě zbloudilý pecky přece jen byly. No a pak ti červi všude, to je taky vrchol hnusu, zajímalo by mě, jestli je na to nějakej funkční a zdraví neškodnej postřik třeba, aby do třešní ty vrtule nelezly, nebo je to spíš marnej boj...

A ještě do peckové statistiky - do buchty by mě nenapadlo házet třešně s peckama, stejně jako vypeckovávám i meruňky a švestky do knedlíků (to mě taky docela překvapilo, že někdo nedělá), ale zas v melounu nebo v hroznech mi semínka neva. Nebo teda když je jich v melounu moc, tak je trochu odrbu aby se neřeklo, ale nijak extra pečlivě.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. června 2022 12:34

KaroleenaDo knedlíků doporučují někteří kuchaři pecky ponechat -  prý to podpoří chuť. Dělám to už z toho důvodu, že ovoce lepší drží tvar.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 27. června 2022 12:41

Semínka ve víně nebo melounech mám vyloženě ráda, ale jinak do všeho koukám. Třešně jím každoročně do prvního červa, letos byl červ hned v první, kterou jsem rozloupla, tudíž letos třešně nejím.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 27. června 2022 13:05

Melounový semínka! Mňam. Do třešní nekoukám, jím rovnou, kdyby tam bylo nájemníků příliš, tak stejně nebudou dobrý. Pecky do buchet určitě ne. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2022 13:07

betsey jo, já ty červi taky nesnáším. Ale na chalupě jich je právě málo, tam těch deset třešní sním. Na chatě se ani nepokouším

Karoleena tohle velké ovoce taky nevypeckovávame, to mi vůbec nevadí. Naopak mám ráda ocucat tu pecku obalenou v cukru a tvarohu

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. června 2022 13:42

Hanka H tak to ja jedine obri melouny,ale vino bez pecek je super vynalez.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 27. června 2022 14:37

Mně ty bezpeckové plody nejsou moc sympatické, popírá to smysl existence - což je, ačkoliv se mnou budou asi mnozí nesouhlasit, u všech živých organismů rozmnožování. Třeba zrovna u vína se veškeré prospěšné látky ukládají ve slupkách, všechny ty antioxidanty, antokyany, vitamíny, přírodní antibiotika a další látky, na které běžný konzument tak rád slyší, právě proto, že je to bariéra, která má před povětrnostními vlivy, škůdci, plísněmi, viry atd. chránit to nejcennější, co rostlina má, a to je semínko. (Vsuvka: proto tolik fandím dlouhé maceraci moštu na slupkách, tj. všem těm oranžovým vínům z naturálních vinařství, protože tam se na rozdíl od konvenčních vinařů nevyhodí ten nejbohatší materiál, tj. slupka, hned úvodu procesu.)  Zajímalo by mě, jestli i u bezsemenných variant se rostlina tolik snaží a vytváří tyhle "zdravé" bariéry, když množení není schopna? Těžko říct, tak jako tak, bezsemenné plody jsou pro mě tak trochu bezpohlavní produkty.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 27. června 2022 14:47

Jeej diky, ja som vzdy bola za frflajucu citlivku ked zahadzujem ceresne s dierkami! Preto jem len tie prve ceresne, tie este nebyvaju vo velkom cervave. To iste s hraskom. Keby mama videla kolko ho pri vylupavani vyhodim, by ma zabila. Ale potom tie plavajuce cerviky v jej polievke ble. A este ma opovrzlivo okomentuje, ze som fajnovka.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 27. června 2022 14:50

Mrakoplas ježiš, červi v polívce! To jsi mi připomněla houbové polévky u babičky. Nedala bych to do huby, v životě! I lesní houby jím jen ty, které si sama očistím a vše s červy a dírkami vyhodím. V tomto věřím jen své mámě, ta má k červům stejný vztah. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 27. června 2022 14:53

Pinot Noir Přesně takhle jsem nad tím už taky párkrát přemýšlela, že to je takový divný, uměle vytvářet ovoce bez něčeho, co je v podstatě z pohledu života rostliny tím nejvíc nejdůležitějším, ale zas na druhou stranu musím i poděkovat pokroku za bezsemínkovej banán, první pohled na ten "přírodní" se semínkama mě dost šokoval si pamatuju! :)

Evaeva Nojo, ale třeba švestky bývají tu a tam taky s bonusovým proteinem uvnitř, sice zdaleka ne tak často jako třešně, ale i tak bych to docela nerada zjistila až na talíři! 

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 27. června 2022 15:04

Mrakoplas jaj to mi pripomenulo čerešňové kompóty u babky - na vrchu vždy plávali červy. A do parených buchiet tiež vedela dať čerešne s kôstkou. To je tak na vylomenie zuba. Brrr! Čerešne jedine bez kôstky.  

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 27. června 2022 15:15

Karoleena no jasně, bezpeckové hrozny stejně kupuju, protože dítě s peckami samozřejmě nechce a vyndávat je, na to jsem líná. Ale sympatické mi to je mít, resp. když jím ty pecičkové, mám pocit, že je to přirozenější. I když, co už je dnes přirozené, že.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 27. června 2022 15:28

carries uaa na kompoty som uz milosrdne zabudla! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2022 15:51

Karoleena no vidíš, to se mi snad ještě nestalo

Offline brrr
12383 příspěvků moje polička 27. června 2022 16:38

continuity To jsem ráda, že chutnalo. Recept je od Ivety Fabešové.