Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Tabea
8014 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 19:04

Ounz koncem srpna se rozhořel boj Bavorsko vs. Baden-Württemberg o to, odkud je preclík. V rádiu  (bavorským) se k tomu měli lidi vyjadřovat. I měli příspěvek od Södera. Preclik by se měl stát kulturním dědictvím UNESCO. Přiznám se, že jsem na precliky dost náročná, supermarketovej jen v nouzi největší, není to ale ono. Už často jsem byla svědkem (i účastníkem debaty), který pekařství má precliky nejvymazlenejší. Tak jako se v ČR dává dětem v kočáru do ruky rohlík, tak tady (Bavorsko) se dává preclik. A Butterbreze (preclik s máslem) je dost často i svačinka na školenich. 

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 19:26

Tabea jj preclík z opravdický pekarny je top. Ale teda, že se o něj přou mi uniklo, to je zajímavá informace

Offline Tabea
8014 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 19:39

Ounz Tady neco víc preclíkům. Jak o tom píšu, tak si asi budu muset dát jako druhou večeři.

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 19:50

Tabea díky za článek..

Offline viktorka_od splavu
49172 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 20:15

Tabea tak to jsem asi ještě neochutnala ten opravdickej, mně vůbec nejedou.. ale asi tu všude mají jen hnusný

Offline Tabea
8014 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 21:10

viktorka_od splavu Jo. Ten dobrej je venku krupavej, lehce posolenej a uvnitř měkkej.

Offline Sweet Potato
40096 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 08:43

A teď chci preclík!

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 08. zaří 2022 09:16

Taky chci preclík

Bývají v supermarketu dostupné, když je německý týden. Ale není to ono, zvlášť když není čerstvý.

Kdysi jsem koupila v makru mražený k upečení. To byla dobrá varianta.

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 13:23

Taky jsem asi v životě neměla dobrej preclík. Proto jsem nikdy nechápala jejich oblibu, přišlo mi to jako taková stlucena mouka. Tak někdy ochutnam u sousedů;-)

Offline Myrtila
5255 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 14:57

Zeptam se, kdyz jste delaly ten tatarak z cocky podle cuketky, jake bylinky jste tam davaly? Mam tu na zahradce pazitku, petrzelku, tymian, rozmaryn a oregano, ale ani jedno mi do toho pocitove nejak nesedi, natoz abych odhadla, jake to bude, kdyz jich smicham vic. 

Offline eM
1740 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 15:08

Myrtila Ja trochu rozmarynu. Hele, můžeš na to jít vědecky - udělej si několik ekvivalentních vzorků a do nich přidej jednotlivé bylinky, pripadne kombinace. A nezapomeň informovat plenum o výsledku

Offline tina
6277 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 16:34

Myrtila dávala jsem provensálskou směs

Offline viktorka_od splavu
49172 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 16:48

Myrtila ja to oskubala a pokrajela vsecko, cim vic tim lip:-)

Offline Myrtila
5255 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 18:01

eM tina viktorka_od splavu No, takze muj experiment... venku prselo, na noze mi viselo brecici dite, takze jsem tam nasypala neco suseneho, ale i tak to bylo moc dobre  a potvrzuji, ze se to clovek nesmi bat poradne ochutit, cesnek i ocet jsem minimalne zdvojnasobila, ostatnich ingredienci jsem dala taky vic. 

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 18:14

eM to je můj přístup . Já mám i zavařování marmelád jak laboratorní práce

Offline DruI
5550 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 18:57

eM Tenhle vědecký přístup razí můj muž. On je teda chemik, tak na to má trochu nárok, ale stejně mi to vždycky připadne legrační. Já vařím téměř výhradně od oka :o)

Offline eM
1740 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 20:00

DruI marieu No je to tak, práce nebo doma, kuchyně nebo laboratoř... všecko stejný

Offline Tabea
8014 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 20:01

Karja oni fakt musí být čerstvý. Když je koupím a jedu k našim, tak i když je mám v papírovými prodyšným pytliku, tak to po pěti hodinách není ono. Jako lepší než v Kauflandu v ČR, ale čerstvý je holt čerstvý. Asi vás sem někdy pozvu.

Offline Tabea
8014 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 20:05

Mám jednu otázku k pecivu. V Lidlu, ve městě co bydli moji rodiče, jsou rohlíky nasypaný na hromadě. Žádný ochranný sklo, žádný rukavice ani chňapka. To je tak vsude? Tady má lidl všechno za plexisklem, odsud se to vyšťourá pohrabáčem z tý kukaně na polici vedle, odkud se to dá vzít rukou. Jiný obchody mají chňapky a ty se můžou používat jen v rukavicich. 

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 20:06

Tabea Jj, proplavem se v potoce a vyskočíme z něj rovnou na preclíka! Ale víš co, já jsem se učila docela dlouho německy, s německýma kantorama, i jsem měla kamarádku z Hamburku, s kterou jsme se i po škole pak navstevovaly, hodně jsme toho nakecaly ale já snad v životě o oblibě precliku neslyšela:-D. Prostě jediné Parfu je zdroj poznání!