Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 08:50

Len  Kokoska 

Nás rodinný recept na vanilkové rohlíčky má asi půlku cukru než ty dnešní. Každý mi je chválí jak jsou výtečné, za mně jen ta sladkost úplně nepřebije chuť ořechů.

Jedny ořechové pracny babička pekla výslovně ostré od koření, jako dítěti mi to nechutnalo, ale teď si je řada udělám. 

Na Silvestra vozím několik krabic cukroví, sní se vždy všechno, i to ošizené.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 09:23

continuity u nas se do rohlicku dava minimum cukru, nechce se mi to hledat, ale fakt je to testo skoro nesladke. Obalujou se za horka v mouckovem cukru, do ktereho nejakou dobu pred vanoci davame kousky vanilkoveho lusku, aby se provonel. Dik za pripomenuti,  musim zalozit sklenici!

Offline 711990
18274 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 09:33

continuity jo, do pracen se u nas dava mlety novy koreni a mletej hrebicek! Rohlicky taky maj minimum cukru, protoze se v nem pak obalujou...

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:11

Zarinya Vážně? Já jsem třeba v rakouských cukrárnách si nic nedávala, na mě to bylo sladké až mi trnul jazyk, ale kamarádka si to právě vždycky dávala a říkala, že sladké má být sladké, Němci asi to mají jine. My jsme tak doma asi zvyklý, ten cukr ubírají i segry. Třeba ty řecké sladkosti, co asi pečeš ty mi nevadí, to si dám nekde jen zdobicek k hořké kávě, to se vyrovná. Ale zákusky, dorty, krémove buchty radši méně, sambo to taky má radši méně. Cukrenkou necukruju nic, to dělám jen pro návštěvu, aby to vypadalo líp, já ji ani nemám, musím to dělat přes cedník na čaj:-D. 

Pinot Noir Hele třeba takovej průnik není:D. Já si ze sladkosti taky vybírám ty méně sladké, nutelu ani nic typu mléčná čokoláda nedam. Plus spoustu tehle různých buchet mám spíš tak jako ,,svacinove,, ne zakuskove jakože jednu ke kávě,, ale sežrat čtyři kusy buchty na svačinu:-D. Myslím si, že každýmu to chutná prostě jinak;-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:36

Karja ja zas neznam rakouske zakusky tak nevim.:-)

A co se cukruje cukruju dost,nekdy si i docukrovavam na taliri a cukrenku taky nemam.

Ale minule kdyz jsem byla v cesku tak jsem si koupila kilovku mouckoveho cukru pac tady se to prodava jen po sto gramech a normalne mi prijde,ze ten cesky je vic sladky.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:43

Karja osobně znám několik ženských, které k cukroví nebo bábovce nikdy nezapomenou dodat, že tam daly míň cukru, ale do kávy si nasypou lžíci cukru a po obědě slupnou půl tabulky mléčné. Jako samozřejmě, chutě jsou různé, nechť se každý zařídí po svém, ale před lety to bylo děsně in a diskuze o pečení byly jako závody ve snižování obsahu cukru. Hrozně otravné. Od té doby jsem na to úplně alergická.

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:52

Karja mrkni na nějaký youtube návod, namočím ve vodě, položím na prkýnko, naplním, zamotám podle návodu. Krásný to teda nemám, to se musím hodně snažit :)

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:53

Pinot Noir To je pravda, dřív to hodně jelo. Tak možná to říkají jako kvuli navštěvám, at se nebojí si dát:-DJe to divný.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:53
Reakce na Pinot Noir:

Karja osobně znám několik ženských, které k cukroví nebo bábovce nikdy nezapomenou dodat, že tam daly míň cukru, ale do kávy si nasypou lžíci cukru a po obědě slupnou půl tabulky mléčné. Jako samozřejmě, chutě jsou různé, nechť se každý zařídí po svém, ale před lety to bylo děsně in a diskuze o pečení byly jako závody ve snižování obsahu cukru. Hrozně otravné. Od té doby jsem na to úplně alergická.

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:56

Lamicka Jo, nám spíš trvala ta příprava, než ty smotky samotný:-D. Jsme se s tím crcali no:-D

Pinot Noir No a hlavně jsem zapomněla říct, že já skoro nepeču, jen pro návštěvy, oslavy a pro holky co mají rady, nějakou potřebu mít doma na zakousnutí nemívám. Ale když jdu na navštěvu já, tak sežeru všechno, co tam přede mě předložej:-D. Třeba si řeknu, dala bych mín cukru, ale snim to s radostí.:-D:-D

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 11:00

Karja kdyz si to reknes pro sebe tak je to fajn.

mne tuhle rekla kamoska,kdyz jedla muj strudl z fila,ze minule byl lepsi vic sladsi.toz tak to mozna se mnou a tim cukrem nebude tak zle.:-)

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 11:06

Zarinya Pinot Noir já třeba nemám ráda hodně sladké dezerty od doby, co jsem měla těhotenskou cukrovku a odvykla jsem si na výraznou sladkou chuť. Co vůbec nechápu je centrimetrová vrstva moučkoveho cukru na sladkém, necítím pak chuť koláče nebo jablek ve štrůdlu, jen ten cukr. Sušenky maximálně někde na výletě jako rychlý zdroj energie, chuťově nic moc.   

Ale zase ujíždím na slaném a tučném no... 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 11:38

Lamicka no ja treba vubec nechapu,ze muj muz ji chleba s tvrdym syrem bez masla.Trochu uz si po 23letech rikam,no asi mu to fakt chutna,ale nepochopim to nikdy.

Ale uz asi dva roky se mu tam nesnazim propasovat to maslo.:-)

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 11:56

Tortillová pizza, dá sa skrútiť do kornútka, chrumkavá, šťavnatá, čo dom dal. Zalizujem sa až za ušami.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 11:56

Lamicka já sladké dezerty taky nerada, vůbec to nejím, jen máme s mámou takovou tradici, že mi vždycky koupí kremroli, když k nim jedu. Ale ta se mi nezdá tak hrozná. Jednou za měsíc až dva to ale stačí. . Nejlepší dezert je stejně uherák. 

Offline domenica blogger
8030 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 12:04
Reakce na Zarinya:

Lamicka no ja treba vubec nechapu,ze muj muz ji chleba s tvrdym syrem bez masla.Trochu uz si po 23letech rikam,no asi mu to fakt chutna,ale nepochopim to nikdy.

​Pečivo se sýrem jím stejně jako tvůj muž. :) Máslo mi tam přijde úplně nadbytečné. 

Offline domenica blogger
8030 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 12:10

Taky mám ráda sladkosti sladké, radši jeden kousek jak má být než dva s redukovaným cukrem.

A cukřenku doma vedeme, i když na ni dojde jen párkrát za rok - když jsou na stole palačinky a pak na Velikonoce a na Vánoce. Závojíček cukru na plátku mazance a vánočky... hmmm :)

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 12:22

Pinot Noir ani ja sladké nemusím, ale keď môj muž je závislák na čokoláde, naučil aj mňa. Našťastie z nej nepriberám. Kedysi som bola závisláčka na zemiakových lupienkoch, jedla som ich denne. Keď mi zistili chorobu obličiek, slané musím obmedziť, už len raz za čas si ich kúpim a vrecko zjem celé. Potom mám výčitky.

Offline rozarka
4198 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 12:32

Zarinya já miluju chleba s máslem. Jinak nic kromě soli. A když už třeba šunku, marmeládu,med, paštiku...tak zas bez másla

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 12:35
Reakce na Pinot Noir:

​to je úplně to samý s receptama na chleba, to se pšeničná mouka taky vymění za kde co, aby to bylo 'zdravější a nejedovatý'  že je to pak tuhá placka, protože nerespektujou ty principy kynutýho těsta je asi fuk..