711990 dělám úplně stejně, akorát dávám koření - bobkový list, pepř a nové koření. Když mám, tak dávám šnětlík, petrželku, rozmarýn, tymián,...
Jídlo a vaření
Ounz Všechny, krom drůbežího, dělám v pomalém hrnci 8 hodin, zelenina- mrkev, petržel, celer, česnek, cibule. Solím hned, 10 kuliček pepře a 10 Nového koření. Výhoda pomaláče je, že zelenina není vůbec rozvařená. Zavářím nidlema, játr. knedlíčky, drožďové knedlíčky, kapání, jen vajíčko a v mrazáku mám nasekanou petrželovou nať ze zahrádky na závěr.
Koukám, že pomalé vaření převažuje nad papiňákem..já to tam dělám hlavně proto, že mi vadí oder vařeného masa, ty 4 hodiny to dávám opravdu jen stěží. ![]()
jinak libeček dávám taky, i si ho kvůli tomu suším..
a teď jsem zkoušela játrovou zavářku a teda moc se mi to nepovedlo, takže někdy příště znovu..mám ráda tu, co dělá máma..
Ja ho vyvar jedine tazenej a krome toho, co tu uz padlo, do nej davam lzici vinneho octa.
Dělám v papiňáku. Nejradši slepičí, hovězí, kuřecí. Solím hned, celý pepř určitě 10 kuliček, nové koření tak 3, dávám i bobkový list. Cibuli se slupkou, česnek. Kořenovou zeleninu pokud mám, to už je improvizace. Nakonec cedím.
Ještě bych dala do plénu otázku, jak velké kusy zeleiny a knedlíčků mají být. Já preferuji co nejmenší.
Ounz a davas cesnek? Protoze diky tomu to od zacatku voni jako vyvar a ne jako vareny maso. Taky s tim bojuju, ale od doby co davam cesnek, mi to voni.
711990 dávam. Sice jen tak stroužek a musim ho vykuchat, ale dávam :) ja mám i blbou digestoř, je to jedno s druhým..
Ounz ten puch mi prijde ze vydava jen maso pro psy (=bez soli a koreni), taky mi to strasne zapacha. ja dam nejdriv vse na plech na pecici papir tak na 20 min, krom cibule a cesneku ve slupkach a korenove zeleniny musi byt i rajce, preklopim do hrnce, pridam bobkovy list, nove koreni, kulickovy pepr, tymian, sul - vseho hodne:-) a tahnu co nejdyl. krasne voni:-)
Vari Taky davam vinny ocet, od te doby mi konecne chutna i hovezi vyvar ![]()
Jinak davam celer, mrkev, neloupanou cibuli a cesnek, bobkovy list, pepr a nove koreni, solim. Mnozstvi zeleniny podle stavu lednice
a pak mam v mrazaku pytlik s nazvem "zbytky na vyvar", tam hazu prubezne vsechno, co momentalne nespotrebuju - kostaly z brokolice a kvetaku, kus kedlubny, zbytky celeru, petrzele... A postupne to prihazuju do vyvaru.
Edit: jeste rajce vlastne! Pokud je k dispozici.
999 Tak to mi napiš poměr slepice a vody, mně přijde hrozně silnej. Teď jsem si slepicinroctvrtila a počítám čtvrtka slepice asi na 4-5 středních porci.
Ounz ja mam nejradsi v poradi slepici, hovezi, kruti, kureci. Davam cibuli, cesnek, mrkev, celer, petrzel, bobkovy list, libecek, pepr, nove koreni, sul a pak cokoliv ze zeleniny, co mi zustane z jineho vareni nebo se zrovna urodi - kedlubna, kostaly brokolice ci kvetaku, porek, jarni cibulka... solim hned, jinak mi pripada, ze se to uz nikdy neda dosolit poradne. Varim dlouze v normalnim hrnci a podle me to voni :)
Nejradši mám hovězí, pak drůbeží (kuře, slepice, i kachna). Z králíka a vepřovej mi nechutná.
Jako zavářka jsou výborný i krupicový noky - to tu ještě nezaznělo, neděláte?
Jinak vývar vařim asi podobně, jak píšete... dávám teda bacha na mrkev, když je jí hodně, je pak sladkej a to neni dobrý. Taky někdy přihodim malý kapustičky.
Do uzenýho vývaru dávám místo krupek bulgur.
Papiňák nemám, bojim se ho. Už byly dva pokusy mi ho vnutit jako dar, ale vždycky jsem ho s díky vrátila.
Teď jsem někde četla, že asijci dávají do vývaru na začátku krom jinýho kousek umytý slupky z banánu - má to mít nějaký účel/účinek, ale zapomněla jsem jakej...
Azel velikost zeleniny a knedlíků je mi asi vcelku jedno, hlavně, že je to dobrý..
u babičky se do talíře přidávalo každýmu (dle chuti teda) i to z toho vaření, moje teta mela zpravidla talíř plnej kusů mrkve a petržele a toho masa (i kostí) a polívky jen trochu. Ta zelenina 'navíc' přišla do talíře nenakrájená..takhle to ale bylo jen u jedný babičky a teda jen při domácím obědě, pokud byli hosti, mrkev a pařátky zůstaly schovaný v kuchyni ![]()
RoSa krupicový noky jsem zkoušela jednou, už bych si zase musela najít recept..ale byly dobrý.
to s tou mrkví..mám právě kamarádku, kterej celer a petržel nechutná a vývar dělá jen z masa a mrkve, byla to pro mě docela výzva, to sníst, bylo to hrozně sladký!
baltik většině lidí to voní! Jsem s tim trochu mimo no..
RoSa krupicovy noky se delaji u nas
nudle nemusim a jatrovy hnedlicky nerada
Ounz Ten koukam na flasku a posledni dobou tam evidentne davam jablecnej ocet :-). Mne vyvary nechutnaji, ale pritel rika, ze s tim octem je to lepsi, ale citit tam vubec neni. Diky octu by se mely do vyvaru lip uvolnit mineraly z kosti.
711990 jak to myslíš, že zeleninu necistis? Jako že to tam vrazis rovnou jak to vyndáš z tašky? ![]()
Karja Odhadem 4,6 - 5 litrů na jednu slepici? Napadlo mě, jestli jsi neměla takové ty brojleří slepice, ty jsou velké. Já kupuju jen ty hubený :-).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje