Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:03

Makara Myslíš, že ten druh fazolí je hodně dukezitej? Není ne? Když to budes delat i že světlých? U toho úplně vidím ten potenciál všestrannosti jako minule u toho vegetataracku;-)

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:07

Evaeva Tak tu boloňskou v troubě dělám shodouokolnosti dneska. Ale ten klasický recept podle kuchařky pro dceru si myslím by použít nešel, to maso pak není moc ponořené a já mám zkušenost, že se mi to jinak dost pripaluje, nevím, asi by mi to nedalo a michala bych a to je opruz. Já dávám vždycky 2-3xvic zeleniny než píše a půlku az třičtvrtě rajčatového pyré navíc. Těch 90 lminut v troubě jsem to dnes nechala. 

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:14

Karja hele, já přistupuju ke všem receptům dost kreativně. Fazole borlotti neznám, nemám. Dělala jsem z Adzuki. Donutilas mně kouknout na druhy fazolí a jo, ty bílé jsou prý vhodné na pyré, takže jdu do toho.

Jestli budeš dělat pro děti jako kaši, tak bych s těmi dochucovadly šetřila. Já to měla dost výrazné, ale fakt chutné.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:24

Karja já ty poměry dělám od oka. Teď jsem dělala ze 2,5 lahví pasatty, jednoho velkého protlaku, 1,5 kg masa, trochy vína, pár mrkví a cibule.

Offline Aranel
6338 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:24

Azel Velké kostičky! Kdo dává do polívky strouhanou zeleninu, není můj kamarád já mám ráda v polívce i kapustičky a ty mají prostě svoji velikost, knedlíčky tak akorát na sousto, překrajovat mi nevadí. Krupicový noky znám!

A Ounz mi připomněla, jak babička vždycky dala na stůl v hrnci i tu celou vyvařenou mrkev, my jsme se o ni se sestrou dohadovaly a sestřenice a bratranci ohrnovali nos.

Můj tatínek taky rád obírá tvářičky z vyvařené králičí hlavy...

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:25

Evaeva Jj, ona tam právě toho tekutého skoro nic nedáva, to já zas ráda! Z kila a půl:-D Já minule dělala z kila a už to mi přišlo jako kotel jídla:-D

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:25

Moje oblibena vecere...zapecena feta s olivama a paprickou.

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:25

Evaeva

Jak dlouho to jíte?

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:28

Makara Ty to asi jíst nebudou, možná ta menší a ta dochucovadla může:-D Budu přemýšlet jak to zakomponovat do nějakého hlavního chodu, ta tortilla je dobrej nápad, syté to asi bude ta pasta co? Jakože co k tomu ještě! 

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:28

Karja no právě, já pro čtyři na špagety dělám tak 1/4 masa, ale dávám tam dost zeleniny, cibuli, celer i mrkev, tak se to nascita.

Jinak boloňská se má trochu připalovat a vodu přilévat podle potřeby.  

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:29

continuity To je do mrazáku určitě:-D Já z toho kila taky ještě mám, ta boloňská je fakt mrazakova dobrá, prohřešků to v hrnci a je to možná snad ještě lepší:-D

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:29

continuity Jj to tam taky psala o tom připalování, ale to víš, já ráda připravím a už se o to nestarat. Takže modifikuju a pak jsou ty recepty trochu jindy ale co se dá dělat 

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:32

Karja já si myslím, že ty světle fazole jsou takové chuťově míň výrazné. Já bych dala nejlíp ty černé na mexická jídla.

Já miluji burrito s černými fazolemi, nebo tou pastou, ale s tím se mi nechce delat. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:33

Karja continuity syn jí po mě pořád poptává, tak jsem jí udělala víc, noZ půlky byly lasagne, ty jsme měli nadvakrát a zbytek šel po porcích do mrazáku. Já dělám vždycky aspoň z kila, ale je fakt, že jí dělám hodně masovou, jak jde do těch lasagní, a má to být k obědu.

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:39

continuity Jo, to mám taky moc ráda, ale je to už moc vaření, občas ale dělám hovězí mleté s fazolemi, to už je jak ta boloňská a je to na dva dny, jednou s rýží a jednou s tortillou. 

Offline viktorka_od splavu
48922 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:41

continuity já to znám s boloňskou tak, že připalovat se mají postupně ty suroviny tak jak je tam přidáváš (maso, cibulka, protlak... ) a pak jak to zaliju passatou tak už se to dusí cca tu hodinu bez zásahu, bez míchání, bez připalování. ale to jde asi jen na skle nebo v troubě, na plynu to neztlumím dost (plyn mě se.e děsně a to jsem na něm vařila 20 let:-(

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:46

viktorka_od splavu připalovat se ma ta omáčka v průběhu dušení. Je to podobný princíp jako paella, tam se taky přidává tekutina postupně. 

Ale to je fuk, hlavně, jak to komu chutna. já to taky nedělám dvě hodiny, maso dávám mleté, k jídlu je to mnohem dřív. 

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:48

Karja já ráda dělám chilli con carne, ale tak velkou pánev doma ani nemám, aby to vyšlo na dva dny.

Kolik toho uvařím, tolik se toho sní a pak funime na gauči. 

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:51

continuity Jo to je vlastně chilli con carne asi:-D. Já mám velikou pánev nebo hrnec nebo co to je a pak to může i do trouby. Je to boží, dělám na tom všechno. 

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:52

Karja

jo, ta fazolová pasta mi přijde dost sytá. Do tortily k ní přidám jen zeleninu. Zkusím to i na topinku. Jako hlavní jídlo půjde zkombinovat třeba s krátce podušeným bílým zelím a rýží. A zrovna jako součást hlavního jídla by ta nevýraznost bílé fazole vadit neměla, myslím. continuity 

K bílé bych ale zvolila třeba červenou řepu nebo červené zelí nebo dušenou mrkev, aby to trochu vypadlo.