Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 18:46

Další várka našich večerních polévek.

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 19:14

Pinot Noir ty polévky jsou úžasné. Já tě za to vaření obdivuji. 

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 19:58

Pinot Noir Skvělý. Inspirovala jsi mě tou mrkvovou! Zkusím. 

continuity No seš dobrá, já si kolikrát říkám, že si musím najít poradny recept vždycky, že kolikrát něco není ono, protoze podcenim tu přípravu:-D. V pátek jsem dělala dort, co dům dal, vypadal teda nelakave , takovej retrodort, az jsem si říkala, že já blbá, proč jsem nedělala nějakej fakt ,,recept,, tolik času, surovin. Ale nakonec všem steavnikum chutnal, ale stejně bych se do příště radši poučila:-D

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 20:50

Karja mě na ty recepty u vaření moc neužije. Hlavně v tom našem kulturním okruhu. Spíš dodržuji postupy než prísady a vcelku dost experimentuji. Třeba tady někdo zde psal, že jedl fantastické zelí ke kachně se švestkami a karamelem, tak jsem to prostě zkusila. 

Nebo, že do vývaru nekdo dává zázvor a badyán. No tak proč ne?

Zcela výjimečně se stane, že to není podle představ. Tak to prostě neudělám. Ale spíš vyhodím spálenou rejzi nebo tak.

Do dortů co dům dal bych se nepouštěla, hlavně na to nemám moc odpečeno. pokud to není nějaký šlehaný tvaroh se želatinou. K tomu mám totiž celou kuchařku a vyšlo mi, že je úplně jedno, co člověk vymyslí, protože v té knihe ta kombinace už beztak dávno je.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 20:57

Karja já zas děkuju za připomenutí fenyklové, párkrát jsem nějakou dělala, ale nebylo to nic moc, tentokrát jsem se inspirovala nějakým receptem (já ty recepty na polévky beru jako zdroj volné inspirace, pokud to není něco přísného typu francouzská cibulačka, snese polévka podle mě cokoliv) a dala do hotového krému jemně nastrouhané kyselejší jablko, a byla fakt skvělá, to budu určitě opakovat.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 21:01

continuity díky!

Je to vlastně znouzectnost, donutily mě k tomu ty Viktorovy vývary. On je taková potvora, že nějak pozná, že byl vývar zmrazený, a už ho pak nechce. Takže uvařím vývar, on ho jí čerstvý plus další dva dny a pak z toho zbytku uvařím polévku pro nás a pro něj zas nový vývar. A tak pořád dokola.

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 21:20

Pinot Noir Jasný, ono by se vám to ojedlo ty vývary. No tak to je dobře využití.  

continuity Jo, no já jak kdy, ale vím, že se mi vyplatí hledat pořádně recept, ale leckdy není čas, nebo si to člověk v průběhu vaření rozmyslí, co to bude. A třeba i když něco dělám bezneho podle kuchařky pro dceru, vždycky je to lepší, vždycky než když to dělám volnou inspiraci, i když je to nějaká blbost!:-D Nechápu jak to ta ženská psala! 

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 21:46

Pinot Noir mě ty zmražený vývary taky nějak nejedou. Jako, když mám chripku a doma nic, tak si ho dám, ale obvykle už z něj radši udělám jinou polivku. 

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 21:50

continuity no právě, on toho sní malou misku denně, ale vařit trochu vývaru je nesmysl, takže ty polívky k večeři jsou pak ideál. 

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 21:54

Karja u kuchařky pro dceru má cenu ten technologický postup, ty ma ona dost promakane. 

To je podle mě stěžejní, jinak má v těch receptech poměrně velkou volnost, co se přísad týče. 

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 21:57

Pinot Noirja bych je klidně i obědvala, kolikrát si polívku udělám k obedu, ale k většině je fajn mít ten vývar a ten se u nás většinou nedožije konce víkendu.  

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 22:19

continuity Pinot Noir Mně vývar do mrazáku zbývá a je to takovy jak pisete, no o nicem. Většinou to dávám kdyz nestíhám vařit a polévku stravnicu chtějí. Zavarim do toho mrazenou zeleninu a třeba vajíčko no, nebo z toho udělám tu se zavarenou luštěninou, majorankou a česnekem, to se jako vylepsi. Ale většinou se mi to tam tak nějak kupí, tak teď už to tam nedávám, dám to radši do lednice a přemýšlím další dny, kam s tím;-)

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 22:49

continuity Karja jo, člověk už to pak lije všude, vývarem podlévám pečená masa, nebo z něj vařím i polévky, kam by mi dřív připadalo vývaru škoda, jako třeba gulášovku - už tak je z masa, to mi dřív připadaly ty recepty, kde se maso má vařit nebo dusit ve vývaru, jako plýtvání.

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 23:17

Pinot Noir no stěžejní otázka je: poznáš rozdíl?

To by mě fakt zajímalo. Já bych někam i vývar klidně dala, ale nemám. 

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 23:19

continuity nepoznám. Podle mě je gulášovka z vody a vývaru stejná. Takže pořád to považuju za plýtvání. No ale než ten vývar vyhodit, že jo...

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 23:23

Pinot Noir Mně připadaj tyhle jídla fakt lepší s vývarem. Na druhou stranu mi vývar z mrazáku nepřipadá výrazně horší než čerstvě uvařený :o)

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 23:29

DruI já v tom rozdíl nevidím, gulášovku vařím nejmíň hodinu, kuře peču hodinu a půl, jiné maso déle, ten vývar tam vznikne i podléváním vodou. Jasně, že vývar tažený X hodin, s kořením a zeleninou, je jiný vývar, ale paprika, česnek a další koření třeba u gulášové polévky ten rozdíl skryjí natolik, že vývaru je tam podle mě škoda. Teda pokud ho nemáš každé tři dny kastrol jako já.

Zas tak citlivý jazyk asi nemám, no.

Offline chia
příspěvků moje polička 05. prosince 2022 11:05

Pinot Noir mne príde, že vývaru z mrazáku dosť pomôže chvíľu v ňom povariť čerstvú petržlenovú vňať

Offline Tak Betty
5972 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 11:32

Nepoznám rozdíl vývaru z mrazáku a čerstvým. A ještě v čem ten vývar mrazite? Já ve sklenici, ale ráda bych  ho vakuovala. Zabere méně místa. Ale přijde mi to technicky náročné,  aby vývar neskončil na zemi.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 11:42

Tak Betty Já ve skle vůbec nemrazím, už mi praskl Fernet, Rum a v dávnověku skleněný kojenecký lahvičky. A mojí mámě mošt a ten asi hned z kraje, protože pomaloučku ukapával a udělal rampouch.