Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2022 20:54

Makara No těším se na to;-)

Online notna
9141 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 10:44

Ounz Vývar táhnu pomalu a dlouho. Papiňák nemám moc ráda a používám ho jen zřídka. Mám na vývar velký litinový hrnec a ten nejdřív na sucho rozpálím a pak na něj hodím maso/kosti na vývar. Když se trošku opeče, zaleju vodou, přidám trochu soli, celý pepř, nové koření a bobkový list. V průběhu přihodím mrkev, celer, cibuli a česnek. Je to zkrácený postup nejdřív maso/kosti zprudka opéct v troubě. To se mi chtělo málokdy špinit ještě plech. Ale když to maso na povrchu zkaramelizuje, chutná mi ten vývar mnohem víc. 

Ještě se dá cibule rozkrojit a rozkroujenou stranu taky trochu opéct. Ale to dělám věšinou při vývaru na pho, když nasucho opékám k tomu ještě zázvor, skořici a badyán.

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 10:56

notna a nebojíš se lejt vodu do rozpálenýho litináče? Nebo leješ horkou? 

Online notna
9141 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:04

OunzZ ohně to sundám a studenou vodu leju pomalu přes to maso/kosti. Popravdě jsem si myslela, že litina vydrží všechno. Škodím tomu hrnci? 

Offline Sweet Potato
39673 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:15

Ounz Takže. Ten chleba. Co by měl být brusinkový. S mletou pšenicí a vločkovou kaší. Cvičný pokus bez brusinek. 

Peklo. Nechám stranou, že to zabere o dost víc nádob a času než mé běžné chleby. Naštěstí mne napadlo zadělat jen z poloviční dávky. Těsto je hrozně řídké, s tím neumím, a přisypat hrozně moc mouky jsem nechtěla, asi to tskhle má být. Čtyři hodiny to má kynout v míse (předtím 1,5 bobtnat mouka s vodou), pak teprve do ošatky a do lednice. 

Zapomněla jsem to přendat a šoupla do lednice v té míse. Možná dobře, z ošatky by to určitě přeteklo a asi bych ji pak mohla rovnou vyhodit.

Píše, bacha hodně se to roztéká, péct v nádobě je na jistotu. Tak jsem poslechla. Nalila (to se jinak popsat nedá) z mísy do rozpáleného kastrolu, trochu uplácala nerovnosti a upekla. Připálila, ale to je jiná pohádka.
A teď sháním zámečníka, který mi ten kastrol rozřízne. Kdo to tu zakopával ty pracny? Vidím to taky tak. Jo a zlomila jsem o to nůž!

Offline Kokoska
34172 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:30

Sweet Potato a takovyho volmyho casu jsi mohla mit

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:33

notna nee já nevim, ptám se! 

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:35

Sweet Potato jejda! Tak teda ten meruňkovej a dát místo nich brusinky? Já ty její doporučení o 4 hod venku beru s rezervou, přizpůsobuju to sobe a svýmu kvasu..

Online notna
9141 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:40

Ounz Tak jsem si to dala do googlu a někde píší, že studená voda do rozpáleného litinového hrnce může ten hrnec poškodit. Jsem měla radost, jak jsem si to zjednodušila. Ale asi v tom budu pokračovat, leju to pomalu přes to masu. Dělám to tak už dlouho, hrnec vypadá OK. Jen to teda nebudu nikde už doporučovat. Pěkně maso opéct jinde. Fakt je ten vývar moc dobrý. Myslím to má i Vaněk v kuchařce. Beztak to budu mít od něj.

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:45

notna v tom litináči to někdy zkzsim taky, ale asi nebudu předpékat..

Offline RoSa
9965 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:52

Ounz hele ale to bys nesměla ani podlívat maso v troubě v litinovym hrnci...

to je asi myšlený spíš tak, že tam nesmíš nalejt tý studený vody hodně moc, třeba celej obsah hrnce najednou... mám oblíbenej litinovej wok a dělám to s asijskym jídlem taky takhle: osmahnout koření, aby se rozvonělo, a pak zaleju vodou (po troškách)

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 11:54

RoSa no, tak ale na to jsem se ptala, pokud děláš polívku, naleješ tam tý vody hodně, víč než při podlejvání a teda já podlejvám vodou vařenou, teplou

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 12:00

RoSa já podlévám zásadně horkou vodou.

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 12:02

Sweet Potato to byla moje máma, kdo zakopal ty pracny. Postup ověřený již 55 let.

Offline Sweet Potato
39673 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 12:26

Pinot Noir Větší část chleba jsem vykutala. Co se zbytkem, ještě promyslím. Na zahradní práce je teď dost nevlídno.

Offline Tabea
7662 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 13:42

Sweet Potato zbytek odmočit

Offline Kokoska
34172 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 13:45

Tabea a donest i s hrncem k rybniku kachnam!

Offline Aranel
6338 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 14:20

Kokoska Tabea

Pinot Noir Jako bez týhle historky by taky už nebyly Vánoce

Offline Tabea
7662 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 14:41

Kokoska Ne, to radši ne, kachny mají z pečiva bolení břicha.
Ale mohla by to být chlebova polévka. Od upeceni chleba po polévku všechno v jednom hrnci....

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. listopadu 2022 15:30

Sweet Potato Namočit slepicím. :D