Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online Myrtila
5487 příspěvků moje polička 21. března 2017 02:48
Reakce na coralline:

Aha, tak to se obavam, ze je po nem.

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 21. března 2017 10:09
Reakce na coralline:

Nepomuze strcit do nej pecku?

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 21. března 2017 10:19

Opět bych měla dotaz na zdejší pekařky chleba. Již jsem si přes kváskovou mapu sehnala kvásek a zatím tedy dvakrát upekla chléb dle pana Cuketky. Chuťově velmi dobré, jsem spokojená a ač jsem měla obavy jak mi to půjde, šlo to. :) Jen mě trochu mrzí, že nemám na chlebu takovou pěknou hnědou kůrku jako se objevuje tady. Zkoušela jsem i potírat vodou, ale na barvu to vliv nemělo. Chleba je vždy velmi světlý, vlastně má skoro stejnou barvu zvenku i uvnitř. Jediné co mě ještě napadá, že by to mohlo být tím, že mám plynovou troubu, která peče jen zespodu. Nemá někdo radu? :) Díky. 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 21. března 2017 10:50
Reakce na Candance:

Pecku jsem mu nechala, ale stejně moc nečekám, že přežije. Doufám, že se aspoň tentokrát poučím, když minule mi to nestačilo

Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 21. března 2017 13:06
Reakce na Monulinecenka:

Když jsem pekla chleba či cokoli v plynové troubě, tak jsem dala rošt do nejvyšší polohy (nahoře je teplo, žejo). Na ten chleba je taky potřeba troubu pořádně rozehřát, takže pustit naplno a nechat dostatečně dopředu roztopit. Pak je varianta, že trouba dost netěsní a ta teplota uvnitř není dostatečná...

Ještě varianta na první část pečení dát kastrůlet s vodou na dno a na druhou půlku pečení ho vydělat, aby se ta kůrka vypekla...

Pokud pečete v nádobě, tam se myslím nejdřív peče přiklopený a pak odklopí - zkuste prodloužit tu druhou část...

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. března 2017 13:22
Reakce na Monulinecenka:

Já myslím, že u plynový trouby je zásadní roztopit na tzv 'plnej knedlík'. Hodně a dlouho nechat zahřívat, než se tam chlebadá

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 21. března 2017 13:30
Reakce na Monulinecenka:

já mám ozkoušený jen ten postup kdy se předem rozehřeje hrnec s poklicí a do něj se chleba vyklopí (používám skleněnou pečicí mísu) a funguje... na potírání tam teda není prostor-rychle vyklopit, nespálit se;-) a honem zas do žáru:-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. března 2017 13:48

Já nepotírám, mám sřičku a je to rychlý :)

49476 příspěvků moje polička 21. března 2017 13:50
Reakce na Ounz:

do skla bych to neriskovala:-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. března 2017 13:51

Hele..peču na skleněným simaxu a někdy i v tý nádobě a ok, tý vody je trochu, ale tak já adrenalin holt ráda 

Offline Potrefenáhusa
39079 příspěvků moje polička 21. března 2017 14:01
Reakce na Ounz:

no já se taky vždycky bojim, že tim hrnekm vody trefím sklo od dvířek...

Offline Potrefenáhusa
39079 příspěvků moje polička 21. března 2017 14:02
Reakce na Monulinecenka:

na stránkách Co nového na kopci mají vypsané vady chleba a u světlé kůrky tam píšou:

Světlá kůrka je opak kůrky tmavé – trouba je nevyhřátá v počátku, není správná teplota na pečení. Není vždy důvod, že se peče krátce, důvodem je spíše nižší než potřebná teplota při pečení.Druhým důvodem bývají překynuté chleby. Pro tvorbu barvy při pečení chybí po dlouhém kynutí cukry.Zpracovní příliš tuhých těst

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. března 2017 14:20
Reakce na Potrefenáhusa:

To já ne, ale užjsem se jednou pěkně opařila, když jsem nebyla dost rychlá..

Offline Potrefenáhusa
39079 příspěvků moje polička 21. března 2017 14:28
Reakce na Ounz:

áááá - no já si vždycky u toho říkám, že ještěže mám docela levnou troubu z Ikey, i když mám na dně starej plech, tak ta trouba dostává pěknej kouř...

49476 příspěvků moje polička 21. března 2017 14:28
Reakce na Potrefenáhusa:

no to uz se mne prave povedlo:-/ ale vydrzelo:-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. března 2017 15:37
Reakce na Potrefenáhusa:

No já bydlim v nájmu..asi jim budu muset koupit novou pak  i když plech mám taky, a že je to fakt síla, jak vypadá..

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 22. března 2017 06:52

Olinka Ounz viktorka_od splavu Potrefenáhusa Všem moc děkuji za rady :) Peču na plechu na nejvyšším roštu (jinak jsem měla vše odspodu spálené) nezakrývám a nikam vodu neprskám (jsem v nájmu, trouba není moje). Takže problém bude v teplotě trouby. Bohužel nemám na "kolečku" stupnici, takže teplotu nastavuju od oka. Tak to holt budu teď zapínat na plný céres. :) A když se ten příští povede, pochlubím se (bude vlastně kolektivně upečený). Ještě jednou díky moc. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 22. března 2017 07:36
Reakce na Monulinecenka:

Dala bych starý plech dospod ještě, jestli se připaluje. Jinak to zapaření je důležitý, tak kdyžtak zvážit pečení v nádobě

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 22. března 2017 07:57
Reakce na Ounz:

Dobrá, píšu si, vodu na plech a plyn naplno. :-) Děkuji.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 22. března 2017 19:06

Varila jsem dnes shakshuku podle Ottolenghiho a bylo to vyborne. Fotogenicke to tedy nebylo, ale chutove perfektni. A to rikam jako nekdo, kdo neni fanousek varene zeleniny (a ani testoviny nevyhledavam s tomatovou omackou).