Karja brrr Nám letos vůbec neplodí kupované rostliny cuket a skoro vůbec ani rajčata. Přitom je máme z osvědčeného zahradnictví. Ty, co jsem zasela do záhonu, nebo opravdu hodně pozdě a dost punkově předpěstovala doma, plodí jak divé, i když jsem omylem koupila semínka rajčat do skleníku a mám to normálně na záhoně. No a o těch lilcích/mochyních jsem už psala do zahradního vlákna, letos se teda zahradnictví moc nevytáhlo ![]()
Jídlo a vaření
A máme na zahradě u babičky hodně vzrostlých stromů. Takže meruňka byla na stromě jedna. Všechny tři štvestky - různé druhy asi tak 50 švestek dohromady, dvě hrušky asi 40 malých hruštiček jsem tam viděla.
Jinak teda z hromady cuket dělám placky na plech, 3 cukety, 150 g sýra, 3 vajíčka, sůl, česnek, trocha mouky. Cuketu na začátku nechám vykopat a vymačkám. K tomu různé dipy, toto sníme ve dvou plus dítě.
U nás byl super hrášek a kopr, ten byl fakt výstavní. Ve skleníku rajčata i papriky 3 barvy a teda hodně chilli papriček, ale opravdu hodně. Jinak venku je to bída. Třešně, blumy, švestky, ani jeden plod a z ořechů to jde dolů teď, takže zase nic. Jiřiny jsou naráchaný vodou a slaměnky hnijí na stojato. Len si lehl a makovice jsou nějaký deformovaný, ale to přikládám za vinu dřepčíkům, ti řádí vedle na tuřínu, kterej má lístky ožraný komplet.
Kan Já jsem zasadila ještě druhý hrášek, a ten byl asi moc pozdě, ten vůbec nevyrostl, z toho bylo pár lusků. Příští rok to musím rozesadit jen tak 14 dní od sebe. Co děláte z toho tuřínu?
Karja Jím to jak kedlubnu. Ale letos asi nebudu i mrkev je větší.
Kan To je dobrej tip, díky, asi to příští rok zkusím.
Jabloně obsypaný, ale hodně to padá. Letní jablka jsou obří, spousta z nich má nějakou divnou nemoc - vevnitř jakoby gelovatí. Ale když se malinko podtrhnou, jsou super, o víkendu jsme s neteřema dvakrát dělaly štrůdl. Jinak je to taky trochu bída, dýně kvete jako blázen, ale sotva nasadí tykvičku, ceké to upadne. Rajčat je dost, ale praskaj kvůli dešti. Kopr mi sežrali slimáci do mrtě. Fazolky vůbec nevyrašily. No a o kytkách ani nemluvím, půlka hlízovitých se ani neobtěžovala vyrašit, třetina všeho sežraný od slimáků a mšic, jeden klematis nevyrostl ani o píď.
Nemáte dobrý recept na koláč, kde jsou švestky a tvaroh? Ne kynutý. Když dám přibližně do tohohle receptu švestky místo jablek, bude to ok? Nebo někdo - tina ? tv ? pekl nějaký nektarinkový s tvarohem... ![]()
Aranel ten by mohl byt dobry i s tema svestkama
Co jsem upekla ja, bylo diky tomu failu nepozivatelne. Recept jsem delala prvne, tak doporuceni dat nemuzu.
tina ale uka recept!
Aranel já dělám různé varianty ovocných koláčů z tohoto základu, co tu koloval. Na švestky dávám drobenku s mákem, ale tvaroh (oslazený a smíchaný s vejcem), dávám na toto těsto třeba na meruňky (+drobenka se skořicí), takže určitě budou takto dobré i švestky.
tarra Hmm, jogurtový těsto samozřejmě znám, akorát teď tvaroh mám a jogurt ne :D možná to vyzkouším!
Aranel https://www.toprecepty.cz/recept/39864-merunkove-rezy-s-tvarohem/
pardon za zpoždění, hlídala jsem stádo kamerunských ovcí:)
tina Díky. dám vědět!
tarra na jak velký je to plech z těch dvou kelímku? Nemam teda žádné ovoce:D, ale to vymyslim:D
Karja já mám poměr přepsaný na 26 cm čtvercový plech asi 200ml jogurtu, jedno vejce, 180g mouku, na větší přidávám od oka...to asi moc nepomůžu:o). Bez ovoce jsem to teda ještě nedělala, ale třeba nějaká marmeláda+ten tvaroh by určitě taky šla, každopádně s ovocem je to jednoduchý univerzální základ na cokoli.
tarra Dekuji, to si už spočítám podle oka. Já jen že na fotce byla nějaká kulatá forma;-). Na vrch něco vymyslím, mrazák něco vykouzlí nebo se podívám sousedům do větví (modří vědí)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my