Sweet Potato zavařuju stejně jako Ounz . Zavařovací hrnec v naší rodině nikdy nebyl.
Jídlo a vaření
Sweet Potato potvrzuju, zavařený je dobrý, moje máma to miluje a dělá si to.
Teda zavarovat hrozny mě nikdy nenapadlo, vyzkousim, díky za tip. Máme na chalupě pergolu na celým dvorem a sníst nemáme šanci ani v mnohahlave rodině.

Já letos v zavařování a zpracování ovoce překonávám sama sebe. Asi proto, že to hlavní a nejlepší ovoce (meruňky, nektarinky, jablka) letos vůbec nemáme/nebudeme mít.
Mám rybízové želé, fíkovou marmeládu, aroniový sirup, aroniové čatní, jablečno-aroniový pečený čaj a zavařená rajčata.

Pinot Noir Ty jo, to jsi fakt dobrá! Já max do mrazáku a to i nadávám jak špaček.
Ale minulý týden jsem se napálila, natrhala jsem na zahradě nějaké natě do vývaru...fuj hořký to bylo, musela jsem to vylít. Tipuji to na nějakou už přerostlou petržel.
Pinot Noir Tvoji urodu fiku na IG jsem ukazala sambovi, abych ho nastvala. Strom zasadil myslim loni a ma presne pet listu :-D. Ted v Chorvatsku komentoval kazdej fikovnik, co tam roste i z betonu :-D.
Vari teda, takhle ho trápit! ![]()
Karja taky bych to dala do mrazáku, ale máme tam nějak málo místa. Ze zahrady mrazím jen chilli papričky. Rajčata jsem taky mrazila, ale v tom vyvýšeném záhonu je letos krásná úroda, takové množství už na mrazák není. Ještě chci zkusit zavařit pečená rajčata, tam už je i olej, česnek, bylinky...
Pinot Noir No seš fakt šikovná, navíc to poměrně žere čas, nechápu, kdy to jak děláš, s dětma, prací plus když k tomu ještě i běžně vaříš.
Pinot Noir Karja Doporučuju tohle sugo. Vaří se dlouho, ale nemusí se u toho celou dobu vyloženě stát. A v zimě se jen vyklopí do těstovin a je to výborný...
Aranel tyjo, to vypadá tak dobře, že si na to ty rajčata snad i koupím a nadělám do zásoby![]()
Aranel jo, to jsou vlastně ta pečená rajčata, co jsem myslela.
Na to ale včera nebyl čas, rajčata začala deštěm praskat, my se vrátili odpoledne z víkendu na Moravě, musela to být rychlá akce. Takže jsem zavařila čistě jen rajčata i se slupkami, potom to používám rozmixované a pasírované na omáčky a polévky.
Pinot Noir Ounz A jak v tom obyčejném hrnci hlídate teplotu? Mám stařičký zavařovací hrnec. Je veliký, neskladný a štve mě, když potřebuji zavařit jen pár sklenic.
notna tak vyšší teplota nevadí, max se ta zavařovaná věc víc rozvaří, což mi u věcí, které zavařuju já, nevadí, takže udržuju takovou tu teplotu "začátek varu", kdy se dělají jemné bublinky.
Pinot Noir Zavařuji málo, tak se toho bojím a musím přesně podle receptu. Podle oka bych si netroufla. Bublinky... velký, malý, jen jemně nebo víc?
To by byl stres, to zavařování.
notna víš co, zavařuju rajćata, která se pak mixují, meruňky, které jsou rozbředlé vždycky, klukovi vývar na dovolenou, pečený čaj, chutney,... Neřeším proto rozvaření a změknutí, prostě to vařím tak, aby o sebe sklenice tím klokotáním nemlátily. ![]()
notna noo, kdysi od oka, co peču chleba, tak mám teploměr
Jinak já si z dětství a dospívání pamatuju velký zavařování ( babička na vesnici ) a mám to spojený s tim obrplechovým zavařovacím hrncem, ke kterýmu byl dlouhej teploměr, kterej se musel extra hlídat, pač nebyl k sehnání, neustálý ostražitý brejlení na něj, jestli už je tam 80 a pak snaha to udržet (to bejval můj úkol, hned po drhnutí 20 kil okurek kartáčkem a mytí podobnýho množstní broskví a půlení meruněk
) a když uplynulo 20 min varu, tak musela máma s tetou společně vynést těžkej hrnec ven ( pozor horký !) a vyskládat kouřící obsah na betonovou podlahu.. teď má máma ten elektrickej a tam to jen naskládá, nastaví co chce a ono to pak jen pípne a hotovo..je to výrazný zjednodušení práce, ovšem, když sem byla malá, tak sem ovládání plecháče považovala za velkou vědu ![]()
Pinot NoirMoje máma to dělá taky tak, když nechce vytahovat zavařovací hrnec. Ale já ještě k tomu, jak tu psala Grossularia o tom, že je nutné ty teploty dodržovat, tak mám strach. Přitom je to asi iracionální.
OunzPřesně tuhle plechovou příšeru mám! Ale taky k ní mám nostalgický vztah z dětství, takže jsem ji stále nevyměnila za moderní a jednodušší k obsluze. Vždycky si říkám, že příští sezónu.
Ten kuchyňský teploměr mám, to bych mohla zkusit. Dáváš ho do toho hrnce pod pokličku?
notna ne jen ho tam šoupnu, když si myslim, že by to mohlo bejt, abych se přesvědčila a pak udržuju oheń a čas od času to čeknu. Mám jen obyčejnej..
OunzDík.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my