Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline bublifuk
příspěvků moje polička 15. února 2024 21:34

eM první myšlenka byla na buchty s mákem, ale když Garfie nechce kynout

Offline eM
1740 příspěvků moje polička 15. února 2024 21:37

bublifuk To jo, klasický honzovský buchty svázaný do ranečku ;)

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 15. února 2024 21:40

eM do japonskeho ranecku furoshiki!

Offline Garfie
28460 příspěvků moje polička 15. února 2024 22:28

bublifuk Garfie nechce kynout, ani nechce kynout těsto!! Možná kdyby se změnily podmínky a mohlo vařit doma (ještě nemáme podrobnosti), ale pochybuju. Je to vládní nařízení platící od covidu a myslím, že už zůstane platné navěky. 

Ty buchty by byly krásný, ale jak je to mákem všichni víte!! 

Nakládaný sýr je zajímavý tip, jenomže tady je sýr pasterizovaný a nezraje, už máme doma naloženou asi třetí verzi a zatím se to nikdy nepovedlo, to bych do toho musela narvat nějaký drahý francouzský sýr. :-/ 

Jo, měla bych taky dodat, že je to charitativní projekt a měli bychom něco vydělat! I když letos jsem se rozhodla, že koupím pivo, našla jsem docela levnou plzeň, tak doufám, že nám vydělá ta!! 

Online Myrtila
5288 příspěvků moje polička 16. února 2024 03:47

Mermaid bublifuk Taky mě ta neoblíbenost kuřete na paprice překvapila, takové výborné jídlo, ale musím si ho uvařit sama jinak ho vaří asi jenom mamka, a od té mi teda zrovna moc nechutná, dělávám ho výraznější. 

Online Myrtila
5288 příspěvků moje polička 16. února 2024 03:56

Karja Výbornou rajskou dělá moje mamka, bez papiňáku, ale asi je to o šikovnosti kuchařky, protože i když mi radila, jak na ni, tak se mi taky nikdy moc nepovedla.

Zkoušela jsem i nějaké recepty, myslím že třeba podle Vaňka, ale taky nic moc.

Takže když už ji dělám, jsou to obvykle spíš takové variace na rajskou, třeba naplním papriky, dám do zapékací misky, zaleju rajčaty v konzervě/passatou/pokrájenými domácími rajčaty a dám upéct. Pak z toho papriky vytáhnu a omáčku rozmixuju a dochutím. 
Nebo v sezóně oloupaná rajčata dám do hrnce a uvařím s celou cibulí a kořením pepř, nové koření, bobkový list, pak toto vytáhnu, rajčata rozmixuju a rozpustím v nich kousek másla. 

Offline baltik
4968 příspěvků moje polička 16. února 2024 05:12

Karja ja mam dobry recept na rajskou pecenou v troube, ale na internetu jsem ho nikde nenasla, tak ti ho odpoledne vyfotim

Offline Garfie
28460 příspěvků moje polička 16. února 2024 05:35

Karja Přidávám do rajské při vaření skořici (celou) a badyán, zdá se mi pak výraznější, jinak ji dělám úplně jednoduše, jen cibulka, mouka, vývar, pasata, cukr. 

Online Karja
44504 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:00

baltik To bys byla hodná hrozně moc!

Online Karja
44504 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:00

Garfie Myrtila Já dělám taky takovou klasickou, ale nejsem z ní úplně paf:D

Offline Garfie
28460 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:28

Karja Mně teda chutná, ale já ji hodně redukuju, to možná dělá taky dost. A ten badyán, skořici dáváš? Myslela jsem, že se to přidává normálně, ale zrovna studuju Vaňka a nedává je tam.

A ta pečená verze by mě taky zajímala! baltik 

Dokonce jsem uvažovala, že bych ji udělala na ten Food festival, ale manžel mi řekl, že to bude pro cizince vypadat jako knedlíky s kečupem....

Online Karja
44504 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:32

Garfie

Skořici dávám běžně, asi málo redukuju ale, to asi jo. Hele já nevím, zas tak blbej nápad mi ta rajská nepřijde a je podle mě jednoduchý, uvařit toho velké množství...Nebo nějakou paštiku? 

Offline viktorka_od splavu
49213 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:36

Garfie mne treba skorice v rajske nechutna, u nas se taky nedava. asi proto, ze u nas se nevari sladka, natoz to kure na paprice, vubec do sladka nemam:-) Pinot Noir 

rajske mam dve verze letni a zimni, ta letni podobnaMyrtila akorat se tam dava i korenova zelenina, zimni klasicky s passaty bez zeleniny, koreni ( cely pepr,nove koreni, hrebicek) zasmazka na cibulce, vyvar. v obou variantach je zasdni hodne solit a primerene sladit

Offline Garfie
28460 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:37

Karja Rajská asi problém není, ale nevím jak maso a knedlíky. :-/ Třeba knedle si v tom množství vůbec neumím představit, já dělám jen hrníčkové houskové, nejsem žádná extra kuchařka! Musela bych to pořádně vyzkoušet předem...

Offline Garfie
28460 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:41

viktorka_od splavu Hele, já vlastně nemusím ani rajskou, ani kuře na paprice. Rajskou jsem poprvé vařila až v Japonsku, kuře na paprice dětem během covidu! Ale jsou to jídla, která děti milují a já je umím uvařit. Jako dám si s nima, ale bez nich bych to nevařila. 

Jinak teda, když teď zmiňuješ sladká jídla, naučila jsem se od spřátelené Číňanky neuvěřitelně dobré maso (v originále žebra, ale už jsem tak zkoušela i normální flákotu), začíná to tím, že udělá na pánvi karamel. Teda pak tam narve tunu zázvoru, sladké to není, ale dost zajímavé. 

Offline viktorka_od splavu
49213 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:44

Garfietak to by mi urcite chutnalo!

Online Karja
44504 příspěvků moje polička 16. února 2024 07:54

Garfie viktorka_od splavu Jo ty žebra se zázvorem a karamelem musí být dobrá

Offline Pinot Noir
29802 příspěvků moje polička 16. února 2024 08:07

viktorka_od splavu ale to není, že by byla sladká, žádný cukr se tam samozřejmě nedává. Ale všechny ty suroviny, ze kterých kuře na paprice je, dělají takový dětský dojem. Byly takové všechny, které jsem kdy ochutnala. 

Offline RoSa
10116 příspěvků moje polička 16. února 2024 08:22

Karja moje teta dávala do rajské perník (na vaření), ta bývala dobrá... recept ale nemám a mamka to taky nedělá... možná na netu najít? já přidávám taky skořici, jako Garfie 

Online Karja
44504 příspěvků moje polička 16. února 2024 08:24

RoSa Jo, nad tím perníkem jsem taky přemýšlela, už jsem ho dvakrát měla koupený a děti mi ho snědly:-D:-D