Garfie jo, vem to přes pivo!![]()
Jídlo a vaření
kulajda už tu byla?
Magda Smetana je problém, ale když tu všichni radili, že se dá nahradit mlíkem.....možná to zkusím. Ono teda, tady se prodávají jen různé asijské houby, shitakee a podobně, ale nevadí!
Garfie ale ty malé tvarohové knedlíčky polité borůvkovým žahourem zas taková pakárna nebudou a je to dobrý
Garfie smetana není nic jiného než tučné mlíko, ne? To bych taky řekla, že jde nahradit.
Kulajdu zahustíš i vejcem rozšlehaným v mléce
Garfie U závináčů je fuk, když ti z toho to zelí bude padat. Ale vypadaná náplň z knedlíků je průšvih. Soudím podle sebe. Když je chci extra pěkný, prasknou, rozvařím apod. Do toho bych nešla. A bramboráky smažit, aby se mi nepřepaloval tuk, to bych taky nezvládla.
Zajímá mě, jestli to máte povinné? Si nedovedu představit tady, že by prošla taková akce, kde musí být zapojení rodiče. Osobně se zapojím ráda do školních akcí, ale třeba od kamarádů, kteří mají děti na soukromých základkách vím, že některé už mají v příjímacím řízení účast obou rodičů. Právě ze zkušenosti, že některý z rodičů školním akcím nebyl nakloněn, neúčastnili se a pak to narušovalo ten školní systém.
Magda Smetana je problém, ale když tu všichni radili, že se dá nahradit mlíkem.....možná to zkusím. Ono teda, tady se prodávají jen různé asijské houby, shitakee a podobně, ale nevadí!
Zkus to. Podle mě chuťově je ten rozdíl velký a moc mi to nejede. Tučné mléko má max 5 a smetana 30. Ale zase cizinci neví, jak to má chutnat.
Garfie ale ty malé tvarohové knedlíčky polité borůvkovým žahourem zas taková pakárna nebudou a je to dobrý
Nebo lívance. Ty ale taky kynou![]()
notna když v tom mléce rozpustíš máslo, tak to taky nebude fungovat?
notna My to povinné nemáme, ale děti ano. Letos to vychází na pondělí, ale loni to bylo v sobotu a museli povinně do školy, ale mají zase další den volno (to mají i teď). Děti dokonce musí povinně odpracovat nějaké hodiny (ne u stánku kde jsou rodiče
). Ona je to velká akce, není tu jen jídlo, jsou tu i různé stánky, prodejci, hry, různá představení, tombola, je to otevřené pro veřejnost. Ty se jako rodič účastnit nemusíš, ale tady většina akcí probíhá jen díky dobrovolníkům, už jsme zvyklí. Někteří rodiče jsou aktivnější, někdo se třeba neúčastní takových akcí vůbec.
Jinak celkově Japonsko hodně funguje na dobrovolnictví, třeba tady je hodně těch "domů západního typu", které si můžeš prohlídnout a z velké části tam pracují dobrovolníci. Nebo teď zrovna hledají nějaké dobrovolníky na mém oblíbeném Cizineckém hřbitově. Různí průvodci po památkách bývají v drtivě většině doborovolníci....
Ok, knedlíky plnit nebudu, jinak tu smetanu nahrazují mlékem, ve kterém rozpustíš máslo, to by možná fungovat mohlo? Vyzkouším to.
Magda Francouzi budou dělat palačinky, tomu asi konkurovat nebudu. Toho kynutí se bojím, jednak se tu nedají koupit čerstvé kvasnice a se sušenými pořád bojuju s 80% úspěchem a navíc potřebuju u kynutí vychytat čas a to je taky problém. Zvlášť takhle ve velkém.
Garfie Ještě mě napadlo, ale tam bude asi zase problém sehnat sýr. Děláme doma takový sýrový "nákyp", nebo jak to nazvat. Sýr nahrájet na kostičky, k tomu na másle osmaženou cibulku, kostičky mrkve, hrášek a jinou zeleninu, pro chuť trošku slaniny taky na kostičky, ideálně, aby všechny kousky byly podobně velké, všechno promíchat a zapéct v troubě prolité rozšlehaným vajíčkem se smetanou/mlékem. Dá se to různě obměnit podle zeleniny co je k mání, kořením co se přidá do toho vajíčka a samozřejmě typem sýra.
Jde to jíst teplé s bramborem, nebo jako studené pohoštění s nějakým zeleninovým salátem. Je to takové zbytkové jidlo, ale moc dobré.
Garfie a co topinky s cesnekem k tomu pivu? ze by sis postupne pekla chleba, ten z kvasnic, klidne by ti mohl tvrdnout
Garfie klasiku nesmrtelnou ze všech českých večírků - pizza šneky ![]()
Ještě mě napadlo - dneska jsem do práce dělala salát z červené řepy s kozím sýrem s krekry z listového těsta. Červená řepa je celkem středoevropská, hodí se do ní křen, na každou porci stříknout ozdobnou růžici nějaké sýrovosmetanové směsi, přiložit jednoduchou sušenku z listového těsta a trochu rukoly?
Pokud bys sehnala červenou řepu, teda... jinak už je to strašně jednoduché, příprava den předem.
Nový recept a chutííí.
Docitam a pridavam se s oblibou kurete na paprice. Slepici ne, tu jsem rada nemela, ale z kurete nebo krutiho masa to obcas delam. U nas se pridava slanina, smazi se s cibuli. A kdyz to vyjde moc do sladka, striknu citron.
Garfie ty zavinace mi prijdou jako nejlepsi napad, muzes to vsechno rozlozit, poklast naplni a pak uz jen motat. Do rajske by sly udelat nejake masove knedlicky, aby byla jistota, ze nebude tvrda flakota (coz se mi stava, kdyz se chci vytahnout).
Smetanu bych mlekem nenahrazovala, protoze se mi to zdrclo, kdyz jsem to zkusila dik opomenuti koupit smetanu. Jak by fungovalo mleko s rozpustenym maslem si neumim predstavit, spojilo by se to? Aby nezustala vrstva tuku zvlast.
Garfie tatarák jsem navrhovala už loni, ten mi přijde takový echt místní. Ale nevím, jaký mají vztah k syrovému hovězímu Japonci a hlavně ti ostatní cizinci. Mám pocit, že jim tatarák přijde dost bizarní.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my