Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline brrr
12309 příspěvků moje polička 18. února 2024 13:17

Kokoska No, ale co k ní? Té sekané myslím.

Offline Kokoska
34725 příspěvků moje polička 18. února 2024 13:27

brrr chleba? 250 porci brkase si neumim predstavit, i kdyz by se davala treba jen vetsi lzice. Skoda, ze je tam zelenina tak draha, nejake pyre z pecene korenove zeleniny by nebylo spatne.

Offline brrr
12309 příspěvků moje polička 18. února 2024 13:39

Kokoska No, mám pocit, že tam chleba Garfie nesežene. Ale by to riskla a napekla třeba deset bochníků. Jinak hořčici, místo okurky kimči a je to.

Offline Kokoska
34725 příspěvků moje polička 18. února 2024 14:10

Ono je to cele na hlavu, vyrobit z cizokrajnych potravin typicke ceske jidlo

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. února 2024 14:40
Reakce na continuity:

Garfie no hlavně, co já si vzpomínám, na tlačenku potřebuješ docela dost vybavení a gryf. 

​A jaký to vybavení je? Uvařit vnitřnosti, koleno, nožičky a maso není vůbec složité. Možná tak v nasolení a množství majoránky.

Offline continuity
42777 příspěvků moje polička 18. února 2024 14:49

Kan Kan

minimálně to potřebuješ do něčeho plnit a v něčem uvařit. 

150 porci je 25-30 kg výsledku. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. února 2024 14:54

continuity Tak vaříš v hrnci a tuhnout to může klidně v čistém tetrapaku od jujce. Tvaru bych se nebála a porce nemusí být velká, jde o ochutnání, né najezení, si myslím. 

Offline continuity
42777 příspěvků moje polička 18. února 2024 15:03

Kan u nás se teda uvařilo maso, naplnily se ty obaly a vařilo se to ještě jednou, několik hodin, to si už přesně nepamatuji. Když se to podruhé nevařilo, jen nechalo ztuhnout,tomu se říkalo huspenina. je to jiné jídlo, bývá tam víc to vývaru a je to takový rosol. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. února 2024 15:09

continuity Takže asi jiný postup i jídlo. My děláme toto. Uvařím nožičky, maso, vnitřnosti zvlášť. Maso nakrájím, okořením a plním rukáv. Celou tlačenku potom několikrát otočím kvůli usazování tuku. A je to.

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 18. února 2024 17:16

Garfie Hele, a kdyz jste loni delali zelnacku a mela uspech, tak co proste zase  uvarit  hrnec nejake vydatne polevky? Ja kdyz mam uvarit neco na potluck do prace, tak na polevky a vubec jidla z jednoho hrnce nedam dopustit! Napadla me treba bramboracka, nebo fazolova s nejakou mistni verzi klobasy, nebo klasicky kureci nebo hovezi vyvar, treba s drobenim, to urcite  neznaji  

Asi pred rokem jsem tady mela velky uspech s polevkou, kterou jsem drze vydavala za klasicky cesky recept (na zaklade toho, ze ten recept jsem nasla na ceskem webu). Bylo to hrozne jednoduche - kruti vyvar, testovinova ryze, spenat, kulicky z krutiho masa, ktere jsem navic jeste lajdacky koupila mrazene -, ale vyborne, vsichni to chvalili a nic mezbylo. Ale ceska klasika to (asi?) Nebyla, takze nemuzu oficialne doporucit

Ja jen, ze polevka je takove vdecne jidlo, casto se da improvizovat, a je snazsi uvarit neceho kotel a pak to ohrat. 

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 18. února 2024 17:18

Autokorekt, ktery je casto zmaten tim, ze na mobilu pisu jak cesky, tak anglicky, se mi pokusil "ohrat" opravit na "ozrat"  

Offline Karja
44520 příspěvků moje polička 18. února 2024 17:29

Garfie Včera jsme se o tom normálně radili doma:-d Sambo radil bramboračku, tak mu říkám, brambory tam nekoupíš, tak co třeba kroupy do toho, jsou tam k sehnání? Já ti tento ukol vůbec nezávidim;-). Nebo mě ještě taky napadl vývar a celestýnské nudle, to bys třeba propašovala předem a knedlíčky z vnitřností, to mi přijde uplně klasické české a třeba to tam neznají takhle? I když ty jejich polévky, je to jak nosit dříví do lesa....

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 18. února 2024 18:11

Karja Vidis, to me nenapadlo, ze by se tam nedaly sehnat brambory

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 18. února 2024 18:40

MP Marge no ale takova ožralá polévka by měla určitě úspěch

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 18. února 2024 18:50

bublifuk Ano, verim, ze by prispela k vseobecnemu uvolneni a zabave 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 18. února 2024 19:15

MP Marge no! Mohli bychom vydávat Bloody Mary za českou verzi Gazpacha a odpadá i ohřívání

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 18. února 2024 19:34

bublifuk Jsem pro! Rychle a prakticke reseni

Offline dupali
471 příspěvků moje polička 18. února 2024 20:55

Kan dělám to stejně, na severu Moravy tomu tchyně říká "zulc" a vše lze dát zatuhnout do plechu na muffiny. Takže by byly rovnou porce nebo ty by se daly ještě nakrájet. 

Offline Garfie
28462 příspěvků moje polička 18. února 2024 22:28

brrr Kokoska Karja Jako takhle, když si dám práci, tak tady seženu skoro všechno, spíš je otázka jak složitě a za kolik. :-) Takže pro moje domácí nostalgické vaření zvládnu skoro cokoli, pro veřejné, zvlášť když mám vydělat, už trochu přemýšlím...:-) Takže i kroupy jsem našla na Amazonu. Ale už se to moc nevyplatí, protože úplně levné nejsou a já nemůžu nastřelit moc velkou cenu. 

Brambory tu jsou úplně běžně už (narozdíl od časů před patnácti lety), jen se neprodávají na kila, ale třeba v balíčku po třech.

MP Marge Ta bramboračka (nebo případně nějaká ála kulajda) už tu padla a určitě patří mezi varianty, se kterými počítám. Já mám trochu problém se svým pošahaným mužem, kterému loni jedna dospělá brigádnice (učitelka) obdivně řekla, že jsme jediní, kteří vaří od základu na místě a on se vznesl asi dva metry nad zem a trvá na tom, že to letos musíme udělat taky tak. Já to zásadně odmítám, takže se asi prohádáme k nějakému kompromisu....Já bych pochopitelně nejraději ohřívala a s ožíráním počítám taky, objevila jsem na Amazonu plzeň za slušnou cenu!

Ještě nevím, kdy budu mít k dispozici školní kuchyň (=jak dlouho před akcí) a podobně, taky musíme sednout se zbytkem a probrat to, chtěla bych se vyhnout podobným věcem, takže pokud Maďaři půjdou do guláše, já musím vymyslet něco jiného. 

Tu sekanou asi ne, Rumuni loni grilovali v podstatě karbanátky a letos to chtějí dělat taky...tak to je asi hodně podobné. 

Offline Karja
44520 příspěvků moje polička 18. února 2024 22:52

Garfie No jako polévka by se vám do toho menu hodila a nebo mě ještě napadl něco jako nějaký závin...maďaři at dělají langoše, to je typickej stánkovej produkt, na tom nejvíc trhnou,  tam se dá pěkná marže za nic:-D