Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44504 příspěvků moje polička 18. února 2024 22:55

Garfie Hele a nebo co kulajdu, pokud je tam k dostání kopr, že by sis to vyzkoušela doma...to si myslím, že tam nemají a tam nemusí být smetana sladká, myslím, že by tam šla kombinace mléka a nějaké kyselé smetany, to tam nemají? A místo brambor třeba svítek, to nejde? Takovéhle polévky určitě v Japonsku nemají;-)

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 18. února 2024 22:57

Karja To mi neuvěříš, ale zrovna včera jsem muži říkala, že Maďary musím dostrkat do langošů, jak já bych si dala!!!

Mě docela láká ta kulajda, nebo houbová polívka (bez smetany), případně něco sladkého. Třeba ty medovníkové koule, co dělá continuity už jsem dělala na nějakou akci 2x a vždycky zmizí okamžitě a  vyptávají si recept (a já se pak stydím za tu fejkovou verzi s lotuskama, která byla pochopitelně lepší než originál! )

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 18. února 2024 23:00

Karja To je vtipný, než jsem to dopsala! Kopr zrovna jsem vůbec neviděla, ale mám tady pár Švédů, zkusím se poptat. Já minule právě dělala i verzi bez smetany, spíš jako houbovou polívku a bylo to taky moc dobrý, případně bych zkusila nahradit tu smetanu mlékem s máslem, jak tu někdo radil....ještě mám čas to vychytat, bude to až na konci dubna. Mám i zásobu sušených hub z domu a k tomu nějaké čerstvé shitake, hahaha. Vyzkouším to, to mě taky láká. 

Offline brrr
12308 příspěvků moje polička 18. února 2024 23:06

Garfie A rybí? Takovou tu vánoční? To asi bude Japoncům připadat obyčejné.

Offline Karja
44504 příspěvků moje polička 18. února 2024 23:07

Garfie já bych dávala klidně jen ty jejich houby, zatím jsem na tvých fotkách žádnou takovouhle čistě houbovou polévku neviděla. A zkus něco mléčného do toho najít, zakysanka do toho jde, tak třeba zkusit nějakej tučnej jogurt nebo tak něco.....No jasně, udělej nějaký ty medovníkový koule nebo tak něco, myslím, že je to klasicky české, něco do perníku, medovníku.....

Jojo, jako ty langoše, to je uplně promarněná příležitost, jako když hodíš ofritovat těsto, tak to máš přece uplně jedno jaký je, jak je vykynutý, to je prostě osmažený hrozně žravý, i když se nepovede. No podle toho se ukáže, jak enomické myšlení mají, na tom se trhne:-D

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 18. února 2024 23:09

brrr Já ti nevím, mně manžel všechny ty rybí věci dost vymlouvá. Já si třeba taky myslím, že by to bylo zajímavé, i ty pečenáče nebo něco takového. 

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 18. února 2024 23:14

Karja Ne, nic takového jako je naše houbovka nemají, oni jen prostě přidají tři houbičky do miso soup, to je tak maximum. :-) Zakysanka tu není (teda je, ale je to hnusný), ale loni jsem do té zelňačky přidávala nějaký řecký jogurt a myslím, že by to fungovalo. Musím s tím nějak zaexperimentovat, bohužel děti houby nejí, tak budu vařit pro sebe. Ale bodlo by mi, kdyby to šlo nějak částečně připravit předem, nebo zamrazit, to ale tady asi nepůjde, co? Loni to vaření od začátku byl fakt strašnej zážitek, už jen přivést to k varu byl problém. 

Na Maďary jsem zvědavá, oni se budou účastnit poprvé, ona je Japonka, on Maďar a žili 20 let v Budapešti, před třemi lety ho firma přesunula do Japonska, tak teď jsou tady, dcera je v Maďarsku na univerzitě, fakt taková rodina s dvěma domovy. Jsou hrozně fajn, ona je moje kamarádka, ho teda moc neznám, ale loni ho právě nadchla zelňačka a prohlásil, že letos se chce přidat, takže vůbec nedokážu odhadnout, s čím by chtěli přijít...

Offline Karja
44504 příspěvků moje polička 18. února 2024 23:32

Garfie No jako napadá mě jen si předem připravit jíšku, kdybys to pak musela pak na místě nějak víc zahuštovat, at to tam nemusíš přidělávat bokem. Ale s tou přípravou předem ti poradí andulka01 třeba ji něco napadne, i jak to vyšperkovat. 

Offline baltik
4968 příspěvků moje polička 19. února 2024 05:17

Garfie tak co kyselo?

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 19. února 2024 05:28

baltik Kyselo vlastně znám jen podle jména! :-) Koukám na recepty, v podstatě varianta na houbovou polívku? S něčím takovým určitě počítám! Vyzkouším, díky! 

Offline Jitka77
1919 příspěvků moje polička 19. února 2024 06:44

Garfie Nebo valašská kyselica, pokud se dá sehnat kysané zelí.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 19. února 2024 07:14

Tý jo, já bych si dala poctivou slovenskou kapustnicu, takovou tu hustou s klobásou.

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 19. února 2024 07:15

Garfie Jak to vlastně mají v Japonsku se snášenlivostí mléčných výrobků? Napadlo mě to v souvislosti s těmi navrhovanými kulajdami apod.

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 19. února 2024 08:18

Jitka77 Jasně, loni jsme dělali zelňačku. Teda dá se tu koupit německé kyselé zelí, ale není moc dobré, nakládali jsme si vlastní. 

Len Myslím, že je to podobné jako u nás, ale zase obecně se mléčné výrobky moc nejí. Historicky vlastně vůbec, poptávka přišla až s prvními cizineckými osadami, tedy před nějakými cca 150 lety. To vyvolalo vlnu zájmu o "západní" potraviny a začaly tu vyrůstat první farmy s kravami. Dnes Japonsko produkuje vlastní mléko, sýry i jogurty, většinou na Hokkaidu, ale jejich vlastní recepty s tím vůbec nepočítají. 

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 19. února 2024 13:25

Musím říct,že ač pizzu téměř nejím, tak na tohle bych si asi nějak zvykla.

Offline Karja
44504 příspěvků moje polička 19. února 2024 14:01

continuity Jste ještě na dovolené? Nás v Neaopoli nalákali do nějaké vyhlášené restaurace, jedné z nejstarších, stála se tam fronta až ven a dostali pizzu, ala upečenej langoš, fakt divný:-D

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 19. února 2024 14:12

Karja

Včera v noci jsme přiletěli.  tu restauraci jsme videli, vím přesně kterou myslis. Teda v Neapoli bylo těch front několik, ale tahle fakt stala za to. 

Jinak výbornou pizzu jsme měli i v přístavu v Neapoli. Takové bistro, ale neměli jsme čas na nic jiného. 

Offline Karja
44504 příspěvků moje polička 19. února 2024 14:19

continuity No nám to doporučoval místní kluk, a jako, nečekali jsme tak dlouho, vzali jsme si to s sebou, ale rozhodně to nebyla pizza co znám, asi jsem to nějak nepochopila, možná to mělo představovat tu tradiční historickou.-D

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 19. února 2024 14:27

Karja ta neapolská pizza má takové tlusté okraje nebo ještě něco jiného?

Offline Tabea
8043 příspěvků moje polička 19. února 2024 22:44

continuity to vypadá prudce jedle