continuityUz si to moc nepamatuji, myslím, že měla tlusté okraje, i tlustší testo, takove i víc jako nakynute nebo nebyla to rovná placka a bylo to i nepravidelného tvaru. Prostě nebylo to nic, na co bys stala frontu;). Ale jak říkám, možná jsem to prostě nepochopila:D Jinak tam byla pizza samozřejmě skvělá.
Jídlo a vaření
continuity No tak ta je
Úplně ti závidím, užijte si to!
Karja já mám dojem, že té italské pizzy jsou dva druhy, jedna ta tenká, co známe u nás a druhá víc "buchta". Ale kterou dělají kde![]()
Evaeva v Neapoli dělají tlusté okraje, to co je na té fotce přesně odpovídá, my jsme měli pokaždé těsto vevnitř tenké, navíc zjišťuji teď, že těsto je jiné, bez oleje, déle kyne a peče se to při hodně vysoké teplotě 400+.
https://www.gamberorosso.menu/pribeh-prave-neapolske-pizzy
Prca je, že v tom článku píšu, že ten okraj má mit 1-2 cm podle mezinárodního standardu. No pod 4 jsme se nedostali. ![]()
Pizzu Calzone (plněnou) i všelijak smaží. Zcela běžně tam vidíte na talíři pizzu s hranolky, ehm teda s opečenými osmikami brambor. Takovou tu tlustou jakoby langoš dělají i s nutelou.
Ten langoš je asi nějaká varianta s tlustým těstem, ale nenarazili jsme na to v restauraci, ale prodávají to ve stáncích na ulici. Nebo do pizza těsta zabalí párek a upečou.
Řekla bych, že mnohý český pizza nazzi, který vždy přesně ví, jak věci mají správně vypadat, by tam mohl dostat psotník. ![]()
Co jsem ale netušila je, že v Itálii mají výborný chleba. Tmavý propečený. Já mám problém skoro všude, kromě blízkých sousedů, tak tady fakt ne. Měli jsme i něco jako Šumavu.
EvaevaTenká na jihu, buchta na severu. :-) Ono je to i logický vzhledem k počasí.
continuity V Neapoli jsem poprvé ochutnala pizzu s tím bílým smetanovým základem, je to teda už 20 let a pořád na to vzpomínám! ![]()
Mne ta tlusta buchtapizza chutna!
Dámy, zejména asi z Moravy... netušíte některá, co je to zjevená kaše?! Resp. jak se to dělá?
Včera jsme vzpomínali na různý starý pokrmy a já se vztekala, že to dělávala babička a já s tetou jsme to milovaly, ale ani jedný jsem se nikdy nezeptala na přípravu a na internetech to nevidím. Že by to byla jen nějaká rodinná specialita? Byla to bramborová kaše (nebo krupicová? rozhodně ale slaná) ještě s něčím, jako se žloutkem nebo tak ![]()
Ta neapolská pizza jsem si myslela, ze je hodně známá. Jestli se nepletu, tak se tady i prodává mražená. Kvalita to bude asi stejná jako ostatní mrazene pizzy, ale má prave to silnější těsto jakoze jako Neapol. Určitě jsem to potkala i v pizzerii. I tu plněnou, ta mě teda vůbec neoslovila.
Neapolska v Praze nove v da Pietro na Praze 2, Slice slice baby v Holesovicich anebo u meho oblibeneho Frankieho v Nuslich.
barbucha nastavovanou kaši asi znáš? S krupkama a česnekem.
barbucha to asi delala moje babicka, ona byla ze Zdarska. My tomu rikali zluta kase, ale taky nevim jak to delala. Byla v tom bud hruba mouka nebo krupice a to vajicko, ale postup nevim. Jednou jsem to chtela zkusit a vysly mi z toho smazeny vejce s krupici, ble. Spis jestli to nebylo trochu jako odpalovany testo?
barbucha A nemohla to být kukuřičná kaše? Sambovi ji vařila babička původem ze Slovenska, dělala ji teda na sladko, ale dá se i na slano.
barbucha brambory asi ne, babi nam to delavala k veceri a bylo to vzdycky fofrem hotovy, urcite ani zbyly brambory do toho nedavala.
zelene.oko kukuricnou mouku jsme doma nikdy nemeli. A to vejce tam bylo urcite.
Ja se nenaucila ani skubanky a to me taky mrzi, ale na ty se da recept urcite najit.
Tehdy asi nebyla kukuřičná mouka k dostání, nevim.
No tak jo, platí krupice. Ale jak tam dostala to vajíčko
Hele škubánky jsem v životě nedělala, zdálo se mi to tak strašně složitý ![]()
barbucha Kdy je to "tehdy"?
barbucha jó, to uz se asi nedovime! Skubanky mi prave taky prisly jako slozity jidlo, ale mozna nejsou. Kazdopadne u nas by to nikdo nejed a pro sebe se mi nechce varit skoro s nicim. Vyjimkou jsou bramboraky a bramborovy placky, pro jednu osobu je to unosny mnozstvi na pripravu.
barbucha ještě tuto slanou kaši s vejcem jsem našla, ale tipuju, že těch různách variant přípravy bude asi hodně a každý mohl dělat nějak jinak.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my