Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44504 příspěvků moje polička 19. února 2024 23:29

continuityUz si to moc nepamatuji, myslím, že měla tlusté okraje, i tlustší testo, takove i víc jako nakynute nebo nebyla to rovná placka a bylo to i nepravidelného tvaru. Prostě nebylo to nic, na co bys stala frontu;). Ale jak říkám, možná jsem to prostě nepochopila:D Jinak tam byla pizza samozřejmě skvělá. 

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 20. února 2024 01:52

continuity No tak ta je Úplně ti závidím, užijte si to! 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. února 2024 07:09

Karja já mám dojem, že té italské pizzy jsou dva druhy, jedna ta tenká, co známe u nás a druhá víc "buchta". Ale kterou dělají kde

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 20. února 2024 07:29

Evaeva v Neapoli dělají tlusté okraje, to co je na té fotce přesně odpovídá, my jsme měli pokaždé těsto vevnitř tenké, navíc zjišťuji teď, že těsto je jiné, bez oleje, déle kyne a peče se to při hodně vysoké teplotě 400+.

https://www.gamberorosso.menu/pribeh-prave-neapolske-pizzy

Prca je, že v tom článku píšu, že ten okraj má mit 1-2 cm podle mezinárodního standardu. No pod 4 jsme se nedostali.

Pizzu Calzone (plněnou) i všelijak smaží. Zcela běžně tam vidíte na talíři pizzu s hranolky, ehm teda s opečenými osmikami brambor. Takovou tu tlustou jakoby langoš dělají i s nutelou. 

Ten langoš je asi nějaká varianta s tlustým těstem, ale nenarazili jsme na to v restauraci, ale prodávají to ve stáncích na ulici. Nebo do pizza těsta zabalí párek a upečou. 

Řekla bych, že mnohý český pizza nazzi, který vždy přesně ví, jak věci mají správně vypadat, by tam mohl dostat psotník.

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 20. února 2024 07:31

Co jsem ale netušila je, že v Itálii mají výborný chleba. Tmavý propečený. Já mám problém skoro všude, kromě blízkých sousedů, tak tady fakt ne. Měli jsme i něco jako Šumavu. 

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 20. února 2024 10:19

EvaevaTenká na jihu, buchta na severu. :-) Ono je to i logický vzhledem k počasí. 

continuity V Neapoli jsem poprvé ochutnala pizzu s tím bílým smetanovým základem, je to teda už 20 let a pořád na to vzpomínám!

Online Kokoska
34700 příspěvků moje polička 20. února 2024 10:20

Mne ta tlusta buchtapizza chutna!

Online barbucha blogger
35675 příspěvků moje polička 20. února 2024 11:06

Dámy, zejména asi z Moravy... netušíte některá, co je to zjevená kaše?! Resp. jak se to dělá?

Včera jsme vzpomínali na různý starý pokrmy a já se vztekala, že to dělávala babička a já s tetou jsme to milovaly, ale ani jedný jsem se nikdy nezeptala na přípravu a na internetech to nevidím. Že by to byla jen nějaká rodinná specialita? Byla to bramborová kaše (nebo krupicová? rozhodně ale slaná) ještě s něčím, jako se žloutkem nebo tak

Offline notna
9385 příspěvků moje polička 20. února 2024 11:21

Ta neapolská pizza jsem si myslela, ze je hodně známá. Jestli se nepletu, tak se tady i prodává mražená. Kvalita to bude asi stejná jako ostatní mrazene pizzy, ale má prave to silnější těsto jakoze jako Neapol. Určitě jsem to potkala i v pizzerii. I tu plněnou, ta mě teda vůbec neoslovila.

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 20. února 2024 12:56

Neapolska v Praze nove v da Pietro na Praze 2, Slice slice baby v Holesovicich anebo u meho oblibeneho Frankieho v Nuslich.

Offline žluťásek
8843 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:02

barbucha nastavovanou kaši asi znáš? S krupkama a česnekem.

Online Kokoska
34700 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:02

barbucha to asi delala moje babicka, ona byla ze Zdarska. My tomu rikali zluta kase, ale taky nevim  jak to delala. Byla v tom bud hruba mouka nebo krupice a to vajicko, ale postup nevim. Jednou jsem to chtela zkusit a vysly mi z toho smazeny vejce s krupici, ble. Spis jestli to nebylo trochu jako odpalovany testo?

Online barbucha blogger
35675 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:10

žluťásek 

Nastavovanou určitě, tohle bylo jiný.

Kokoska 

Jo, byla žlutá myslím. Tak jestli to nebyla bramborová a krupicová, smíchaný? Nebo jen krupice? O to vajíčko bych se vsadila... Hergot že já si ty postupy nepsala.

Offline zelene.oko
650 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:17

barbucha A nemohla to být kukuřičná kaše? Sambovi ji vařila babička původem ze Slovenska, dělala ji teda na sladko, ale dá se i na slano.

Online Kokoska
34700 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:17

barbucha brambory asi ne, babi nam to delavala k veceri a bylo to vzdycky fofrem hotovy, urcite ani zbyly  brambory do toho nedavala.

Online Kokoska
34700 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:25

zelene.oko kukuricnou mouku jsme doma nikdy nemeli. A to vejce tam bylo urcite.

Ja se nenaucila ani skubanky a to me taky mrzi, ale na ty se da recept urcite najit.

Online barbucha blogger
35675 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:27

zelene.oko 

Tehdy asi nebyla kukuřičná mouka k dostání, nevim.

Kokoska 

No tak jo, platí krupice. Ale jak tam dostala to vajíčko Hele škubánky jsem v životě nedělala, zdálo se mi to tak strašně složitý

Offline zelene.oko
650 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:28

barbucha Kdy je to "tehdy"?

Online Kokoska
34700 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:31

barbucha jó, to uz se asi nedovime! Skubanky mi prave taky prisly jako slozity jidlo, ale mozna nejsou. Kazdopadne u nas by to nikdo nejed a pro sebe se mi nechce varit skoro s nicim. Vyjimkou jsou bramboraky a bramborovy placky, pro jednu osobu je to unosny mnozstvi na pripravu.

Offline tarra
340 příspěvků moje polička 20. února 2024 13:39

barbucha ještě tuto slanou kaši s vejcem jsem našla, ale tipuju, že těch různách variant přípravy bude asi hodně a každý mohl dělat nějak jinak.