notna Není zač, snad budou chutnat ![]()
Jídlo a vaření
continuity Diky, zkusim :)
continuity kaldoun vypada uzasne a ti sneci, sladky uplne nemusim, ale ty mandlovy bych si dala, croissant plneny mandlovym kremem, tomu teda neodolam. Krasne to vypada vsechno.
continuity čo je to kaldoun?
polévka, co se vaří z kachnich nebo husich drobků a kořenové zeleniny + bobkový list a koření a muškátový oříšek. Akorát to není klasický vývar, ale ta zelenina se osmahne a udělá se nad tím jíška. Někdo dává i smetanu a případně zaklechktu,ale to myslím není úplně typické.
Jako zavarka játrové knedlíčky + široké nudle (ty jsem neměla).
Šlo by to asi i že slepice nebo kuřete, ale je to takové typické podzimní jídlo k těm husím hodům.
Poprvé jsem to tady jedla na nějaké konferenci, pamatuji si to jako dnes.
continuity Tak to s tou jíškou a osmahlou zeleninou jsem nevěděla a taky mi občas prolétlo hlavou, proč se tomu říká kaldoun. My to neděláme...
continuity moc hezké a určitě dobré to máš! Kaldoun jsem dlouho nedělala, díky za připomenutí.
Asi už to tady proběhlo, ale pečete někdo v remosce sladké - koláče, cukroví? Jaký typ máte?
Isca cukroví z nouze jen jednou po té, co mi topná spirála v troubě urvala a spadla do vánočky. Linecké a rohlíčky, upeklo se teda krásně, ale pěkně blbě se to z remosky vydělávalo. Jinak takové ty různé lité buchty se babicce vždy povedly. Pokud možno, co nejméně otevírat během pečení.
Isca Litý buchty jsem pekla, mám tu malou čtvercovou. Akorát jsem nevymyslela, jak na to, aby se tolik nenafukovaly nahoře, jak to do nich nahoře hřeje.
Karja já jsem kaldoun měla jen jednou a moc mi to teda nechutnalo - a to jsem jinak milovník polívek (krom držkový)
Aranel matně si vzpomínám, že k větší remosce byl takový jakoby Al zvonek s dírkou nahoře. Ten se měl postavit doprostřed, asi aby se uprostřed jídlo líp propeklo a možná to řešilo i problém s vyběhnutim nahoru. Ale v akci jsem to nikdy neviděla.
letolet měla jsem zato, že ten zvonek tam je proto, aby se dala upéct bábovka. Aspoň u nás se teda na nic jiného těch 40 let nepoužíval. ![]()
Pinot Noir To si taky myslím (tahle malá ho nemá).
letolet Samozřejmě jsem četla "ejáj zvonek" ![]()
![]()
Pinot Noir fakt nevím, u nás se to nepoužívalo vůbec. Ale když jste to tak používali, tak asi jo. Babička měla jednu remosku průměru asi 30 cm, to si tu bábovku z ní raději ani nepředstavuju
Já si s tím jen jako malá hrála a snažila se tím sypat mouku.
Aranel
tak možná bychom se pak divily, na co tam je
Araneljezis ja taky a nechapala jsem![]()
Ježiš teď mi došlo že jako hliníkový
já to považovala za překlep
Evaeva a mně to nedošlo vůbec, dokud si to nenapsala ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my