Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Mohučanka
7355 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 10:33

rozarka jestli se mohu vmísit, tak moje máma se naučila používat bezlepkovou mouku, když ví, že přijdu na oběd i já. Nedělá mi tedy věci typu knedlíky, ale třeba použije pohankovou mouku na zahuštění nebo na kapání do vývaru. Nikdo to nepozná. A upekla mi i vanilkové rohlíčky z Jizerky

Nebo prostě stačí vybrat vhodné jídlo, kam se mouka nepoužívá - ryby, pečené maso. Já vařím pro celou rodinu vždycky jedno jídlo, kromě těstovin. To si dělám pro sebe extra, protože můj muž ty blp nerad.

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 10:46

Mohučanka Z Jizerky jsem zkoušela muffiny, mě se zdálo, ze dopadly divně, ale prý to je tou moukou. A pak chleba a ten jsem neokusila raději vubec. Jenže nemůžu snachu nechat bez jídla. Netesim se na to vůbec

Offline Mohučanka
7355 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 10:59

rozarka na facebooku je skupina Jureček a jiný bezlepek, kde jsou osvědčené recepty snad na všechno. Já si tam našla například recept na knedlíky, který je naprosto blbovzdorný, čili pro mě ideální. Jinak ta Jizerka je taková specifická, no. Ale na to vánoční cukroví se osvědčila. Chleba si teda nepeču, pekla jsem si ho dřív, před dětmi. Teď je v Praze skvělá blp pekárna, kam si pro něj jezdím. A třeba k tchyni si svůj chleba prostě beru s sebou.

Zpočátku je člověk zmatený, ale ukáže se, že to není tak těžké. Držím palce!!

Offline Makara
3625 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 11:50

@rozarka BLP vaření není tak velký problém. Významně se zjednodušeně přístupem vařit přirozené bezlepkově. Takže třeba knedlíky vůbec nedělám a volím jiné přílohy. Tam, kde je ta mouka potřebná (třeba zahuštění, i když i to je zbytečné - dá se nahradit škrobem, nebo rozmixovanou zeleninou/bramborami), tak větsinou náhrada Jizerkou funguje. Jen se  to těsto  na cukroví/buchty chová trochu jinak. 

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 12:06

Mohučanka Makara díky, trochu mě to uklidnilo

Online viktorka_od splavu
49217 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 12:14

rozarka fakt to neni zadny problem. jako prvni krok bych si koupila tu jizerku abys ji mela doma, na peceni bych se zvysoka.. ale cokoliv zahustit, zasmazit apod, na to je dobra a opravdu to nikdo (narozdil od pohanky;-) nepozna. takze muzes uvarit jakykoliv jidlo kde jde jako priloha ryze nebo brambory. coz je skoro kazde, vcetne svickove (s ryzi mi chutna daleko vic a davam si ji i kdyz dietu nemam:-) pokud jste zvykli jist hodne chleba, normalne bych pro ni koupila.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 12:55

rozarka Vařím bezlepkově a dávám zelenou Jizerku s rýžovou moukou napůl, jako přílohu dělám bramborové nočky, grilovanou zeleninu, rýži. Jako dezert máme všichni oblíbený bílkový chlebíček do srnčího hřbetu pouze z bílků, rýžové mouky,cukru a másla. 

Online Karja
44525 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 13:22

barbucha Z více důvodu, hlavně ta starší, mladší se podle mě z velké části opičí. Ale už jí právě nenutime a neděláme to pres moc, to jsme dělali dřív a byla to velká chyba, vůbec se nám to nevyplatilo. V létě je jednou přemluvili bratranci a zůstaly tam s nimi, ale to asi byly fakt hvězdy dobře postavené;-))) 

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 13:37

viktorka_od splavu Kan jako vim, ze to nahradit jde, spis mam strach, jak to bude chutnat ostatním. 

Offline andulka01
12797 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 13:51

viktorka_od splavu Janulik03 sous-vide mě nějakou dobu zajímalo, ale ve finále mi ten kus masa chutná nejvíc, když je pečlivě udělanej na pánvi rovnou ze syrovýho (jo, jsem zastánce medium-rare), když je na něm kůrčička a přípečky. Čímž ale metodu nezatracuju, třeba kachní prso marinované s pomerančem a pak jen rychle udělaná kůžička, to je věc. Ani mi neva, že se to skladuje, vždyť je to zavakuované, často se tak infuzují věci o další chutě a vůně. Jen se to, ostatně jako u všeho, musí umět :-)

Vlastně k dobrému postupu přípravy streaků jsem se dostala až v posledních dvou letech, konečně jsme našli řezníka, který má super maso, postupně jsem vyhodnotila na jaké pánvi (gril ještě úplně vychytaný nemám), jakou teplotou, na jakém tuku...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 14:30

rozarka Jo chutnat, no tak poznáš to, třeba bezlepkové těstoviny kupuji panzani a chuťově jsou fakt jiný. Naštěstí náš bezlepkář tvrdí, že nejlepší bezlepkový věci jsou ovoce a zelenina, takže pořizuji hlavně čerstvé a kvalitní, protože to u nás chutná všem.

Offline barbucha blogger
35694 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 14:51

rozarka 

Taky používám tu Jizerku, když je potřeba, jinak se spíš snažím vařit to, co se nezahušťuje - maso/ryba se zeleninou apod. Řízky a filé na vánoce jsem jí obalovala i smažila zvlášť. Není to tak hrozný, ani my nejíme knedlíky obden

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 17:07
Reakce na barbucha:

Karja 

To je pech... proč tam nechtěj? Já jsem teda docela Herodes (dyk mě tady znáte ) a nijak se s těma harantama nemažu, navíc jsou to takový (podle mě teda) "podšturcový" děti, rodiče s nima hrozně nadělaj... ale vždycky přisvištěj. Možná se jich nikdo neptá, nevim... nebo je to možná pro ně zajímavá změna, když na ně nedělám ťuťuňuňu ale rovnou jim slíbim že je roztrhnu jak hady

​Hele, to bude asi tim, ja o spolecnost (malych) deti nejenze vubec nestojim, ale ani se to nebojim dat najevo - a neni mi to nic platne, at prijdu kam prijdu, lepi se na teticku Marge jak vztekle

Konec detskeho okenka!

Abych se vratila k tematu vlakna, od te doby co na mestskem trhu otevreli food truck s kuchyni Karibiku pro me vareni nedelniho obeda uplne ztratilo smysl. Jejich grilovane jerk chicken je naprosto nedostizne! Serviruji to s ryzi s fazolemi, coleslaw (ktery chutna trochu jinak nez klasicky americky - mam pocit, ze tam snad pridavaji mango!?) a kukuricnym chlebickem. Jsem tam kazdou nedeli!

49217 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 17:24

rozarka no prave nikdo nic nemusi poznat, neni tam rozdil pac neni v cem.. teda za predpokladu, ze se nerozhodnes servirovat bezlepkove spagetynamasesbramboramaprostenicnepokazis, napr.

Offline andulka01
12797 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 17:43

MP Marge food truck s karibskou kuchyní... ach! To bych moc potřebovala v Praze. Vůbec mám pocit, že ty autentické kuchyně se tu zatím moc neujímají, většinou se to přiblíží českým chutím a přestane to být ono. A karibská enkláva přistěhovalců tu není vůbec, samozřejmě.

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 18:18

andulka01 Musim rict, ze to je jedna z mnoha veci, ktere se mi na zivote v USA libi, ze tady o autenticke kuchyne neni nouze. Ani o obchody s exotickymi potravinami, kde se clovek kolikrat anglicky ani nedomluvi. 

Chicago na tohle bylo naprosto fantasticke, tam je fakt vsechno

Ale Cedar Rapids na tom take neni spatne, a sesterske mesto Iowa City uz vubec ne. 

Ja tady miluju ten Karibik, ale obcas, abych mela zmenu, zajedu do jedne z mistnich africkych restauraci, to dusene jehneci je fakt pohadka! 

Offline brrr
12310 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 19:13

MP Marge A nějakou české jídlo jsi už zkusila? Predpokladám, že tam nějaká česká restaurace bude, když tam žije tolik Čechů.

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 20:45

Kan barbucha viktorka_od splavu ovocem a zeleninou, lososem apod. jsem to těšila doteď. Jen musim nastudovat i další možnosti, ona sama mi vždycky řekne, at si nedělám starosti. Ale to nejde, žejo

49217 příspěvků moje polička 19. ledna 2025 20:55

rozarka me fakt nenapada zadny normalni jidlo, se kterym bych mela problem.

dost orisek byla teda dieta bez lepku, mlika a vajec, to uz je na hlavu:-))

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. ledna 2025 21:20

rozarka pokud používáš mouku na zahuštění, tak to podle mě ostatní nepoznají, když použiješ bezlepkovou. A přílohy se dají uvařit dvě. Dospělý bezlepkář asi nebude čekat bzl bábovku ke svačině, aspoň já jako snacha bych s tím nepočítala.