Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 17:00

rozarka Možná tě tím snacha nechce zatěžovat, protože sama doufá, že to nebude napořád. A kdyby bylo, tak se to postupně určitě naučíš. 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 17:03

DruI Já takhle dávám do polévek, které budu mixovat, na zahuštění jáhly. Taky to tehdy bylo z nějaké dietní nouze, a už nám to zůstalo, chutná nám to víc než jíška. 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 17:07

rozarka No, a někdy je to, jako píše DruI , jednodušší chroupat zeleninu, než vysvětlovat, protože pak jednou člověk nevysvětlí všechno do detailu a v polovině prvního sousta se dozví "neboj, mlíko tam není, jenom smetana" což neříkám, že bys udělala, jenom že někdy je mrkev jednodušší než být neustále ve střehu a někdy i mít pocit, že tím zjišťováním přesného složení hostitele dost prudím. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 17:16

Myrtila Jo, anebo ti s nadšením řeknou, že ale použili výrobek bez laktózy 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 17:19

Len No, a nebo "dala jsem toho tam jenom trošku" (jednou i s dodatkem, že po tom určitě nepřiberu, i když jsem na dietě )

Offline brrr
12310 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 17:45

MP Marge ach jo, snad klapne aspoň ten řízek se salátem.

Když se dívám na tu fb skupinu Nebraska Bohemians, jde mi občas hlava kolem z toho, co všechno je považováno za "české" jídlo.

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 19:33

brrr No, to je dalsi vec

Offline Jitka77
1919 příspěvků moje polička 20. ledna 2025 22:21

MP Marge brrr Kdo si musel na víkend naplánovat řízek se salátem? Je to tady velice sugestivní Řízky budou holandské, ovšem. Mám nějakou individualitu! 

Offline MP Marge
6839 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 00:49

Jitka77 Nemas zac  

Offline barbucha blogger
35694 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 08:53
Reakce na MP Marge:

Abych se vratila k tematu vlakna, od te doby co na mestskem trhu otevreli food truck s kuchyni Karibiku pro me vareni nedelniho obeda uplne ztratilo smysl. Jejich grilovane jerk chicken je naprosto nedostizne! Serviruji to s ryzi s fazolemi, coleslaw (ktery chutna trochu jinak nez klasicky americky - mam pocit, ze tam snad pridavaji mango!?) a kukuricnym chlebickem. Jsem tam kazdou nedeli!

​Taky bych chodila!

andulka01 

Proto ráda zajdu na náplavku apod. když je nějakej food festival, ráda si představuju že je to aspoň trochu autentický, ty různý stánky... nejlepší to zatím vždycky bylo na slavnosti ambasád, tam se fakt snažej... takový Kongo třeba český kuchyni nepřizpůsobíš ale to je jen jednou ročně

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 11:44

Myrtila jojo, přesně! 

Offline andulka01
12797 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 10:40

barbucha o festivalu ambasád slyším poprvé, koukám, že byl na Kulaťáku a teda, to muselo být! Dám si to na letošek do kalendáře.

Ty náplavkový festivaly hrozně kolísaj, na smíchovské jsem byla v poslední době už i naštvaná, na jakékoli téma našroubovali úplně ty samé prodejce. A vlastně mě tam teď naštvala i má oblíbená kobka 9 - zvon 9801 jim prý vadí ve výhledu a musel se přestěhovat.

Offline andulka01
12797 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 11:19

Victoria 

1/ steak alespoň 4 cm na výšku, mramorovaný tukem a pokud možno s tukovým krytím (rib eye nebo striploin). Vyndám z lednice, osuším, hodně osolím, nebo někdy potřu troškou tmavé sójové omáčky a nechám odležet do pokojové teploty. Pak znovu pečlivě osuším, dostatečně osolím a trošku opepřím.

2/ normálně vařím na elektrice, někdy na plynu. Vždy na silnostěnné litině, nejvýše dva steaky najednou, mám pánve od Orionu s plochým dnem. Litinu rozpálit, ale pak dát na cca vyšší polovinu výkonu. 

3/ pokud má maso tukové krytí, tuk trochu naříznu, steak přiložím na pánev tím tukem. Nespěchám, vyrendruji co lze a nejlíp aby tuk pokryl dno pánve v cca 2 mm vrstě. Případně rozpálím velkou lžíci hovězího loje (s tím mám úplně nejlepší výsledky)

4/ maso opékám na vyšší střední teplotu, dvě minutky ho nechám v klidu, pak zlehka přesunuji po pánvi (manipulace jen kleštěma), aby pod sebe dostával roztopený tuk, dokud nemá zlatavě hnědý a křupavý povrch. Po otočení masa přidám větvičku rozmarýnu, rozlomený stroužek česneku a velkou lžíci másla, kterým pak polévám tu už hotovou stranu.

Zkoušela jsem teflonové, nerezové i silnostěnné měděné pánve, ale na litině s plochým dnem se mi daří nejlíp. Grilovací pánve už používám jen na zelenínu. Po letech pomazávání masa olivovým olejem, přípravy na vysokých teplotách, kořenících sněsí a tak, ten hovězí lůj, sůl a pepř je fakt nejlepší. Samozřejmě je to zejména o stoupající kvalitě masa :-)
A celé to nemám ze sebe, hodně sleduju australské a americké kuchaře, hodně jsem zkoušela (a i hodně zkazila). 

Offline 999
19737 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 11:28

rozarka Hele, jestli je to možná jen krátkodobé, tak se na to vykašli. Ať si něco přiveze, bude klidná, že ví, co jí. Nedělej si s tím starosti. Já mám alergií a intolerancí šílenej mix, asi celoživotně. Mívám s sebou jednu tyčinku poslední záchrany a tu si případně vezmu. Jinak matka už mi jídlo uvařit umí, jedinou náhradu, kterou používá, je bezlepková strouhanka na řízky :-), jinak přirozeně bezlepkově. Tchýně upeče kachnu, a tu taky můžu :-). A z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že to vyptávání se, co ti mám uvařit, spíš obtěžuje. 

Na všechny ty Jizerky se vyprdni, skoro vše se dá případně zahustit zeleninou. 

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 11:37

999 ja v to doufam, nejen kvůli své lenosti , najela na to zkušebně, jestli to vnučce pomůže s trávením. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. ledna 2025 11:42

rozarka z těhlech potíží naštěstí dost často vyrostou i ty děti. 

Offline barbucha blogger
35694 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 14:33

andulka01 

Festival ambasád je super, určitě jdi až zas bude! My byly s RoSa už dvakrát a půjdem určitě zas! Koukám na ten letošní a s odřenýma ušima to stihnu (8.6.), zaplaťpámbu (pak odjíždím a to by mě teda sakra mrzelo)!

Offline continuity
42784 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 15:46

barbucha na festivalu amsad býva příšerný natresk, to se nedá. Ale byla super akce na sklonku leta, nepamatuji si bohužel název a nemůžu to najít. 

Dala sem tehdá tip Pinot Noirtřeba si vzpomene ona. Taky různé kuchyne, ale bylo to až do večera a mnohem příjemnější

.

Offline Pinot Noir
29814 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 18:15

barbucha continuity Barevná devítka, myslím, že poslední víkend v srpnu to bývá. To bylo super, tam bych letos určitě chtěla.

Offline continuity
42784 příspěvků moje polička 22. ledna 2025 18:18

Pinot Noir diky, jj bylo to mnohem lepší než ten festival ambasád, člověk si to mnohem víc užil bez těch davů.