Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online barbucha blogger
35697 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 13:12

continuity 

Tak lidí je tam dost, ale s tím se tak nějak počítá - zatím nás neušlapali a ke stánkům co jsme chtěly jsme se dostaly úplně v pohodě. Ani fronty nejsou nijak velký, jestli jsou před tebou vždycky (teda pokud vůbec) tak dva lidi, tak je to maximum. Těch stánků tam jsou mraky, vono se to lidstvo tam rozptýlí. Do Vysočan by se mi nechtělo, mám radši (a blíž) ten Kulaťák.

Ještě bejvala nějaká Jižní Amerika v parku za Portheimkou, ta byla taky fajn, snad zas bude...

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:00

andulka01 Moc děkuju za obsáhlý popis! Omlouvám se, že reaguji později, ale skolila mě chřipka a teď jsem chvilku při smyslech.

Litinu mám, také používám. Zajímavý je ten hovězí lůj, to je pro mě novinka a rozhodně vyzkouším. Rohlík ho prodává od Naše Maso, tak ho koupím, anebo přímo v Dlouhé. To polévání máslem a bylinkami na mě vyskakuje na Instagramu, tak jsem ráda, že to potvrzuješ. Ještě jednou díky:-)

Offline continuity
42784 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:30

Victoriajá nevím, jaky stupeň propečení doma preferujete, ale ještě je finta opéct zprudka na pánvi a pak soupnout na několik minut do trouby zahřáté na cca 50-70 stupňů. 

Já mám ráda steaky krvavé, ale muž a deti preferují medium a tahle to vyjde dobré téměř vždy, aniž by to člověk musel zvenku spálit. Tady je pomůcka, jak se odhadne stupeň propečení, aniž do toho člověk musel vrtat. 

https://www.stejkshop.cz/news/jak-se-pozna-propeceny-steak

Jinak osobně považuji ponechání masa z lednice venku dokud se ohřeje na pokojovou teplotu (typicky důvod je, aby nemělo tak velký šok) za součást mystéria, která je úplně zbytečná. Ten tuk na pánvi má k 200C a to maso bude mít buď 5C nebo 20C což je rozdíl teploty menší než 10%, to nemůže vytvořit žádný znatelný rozdíl.  

Offline RoSa
10119 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:49

continuity s tou pokojovou teplotou bych to nezlehčovala: kdysi jsme měli takovou zábavnou přednášku od manažerky kvality z kovovýroby, která hrozně ráda vařila a pekla, a ta tvrdila, že při vaření fungujou úplně stejný principy jak v tom slévačství - prostě teplota má dost zásadní vliv na výsledek... např. kynutý buchty/knedlíky, všechny suroviny maj mít stejnou pokojovou teplotu, mléko, vejce, mouka, droždí... 

teplota-tlak-rosný bod...

Offline continuity
42784 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 19:50

RoSa no ale to je neco úplně jiného. když děláš těsto, tak tam probíhají nějaké procesy. Zejména u těch třených test. Tam je fakt důležité, aby vše mělo stejnou teplotu (kdyz do utreneho másla hodis studené vejce, celé se to zdrcne a jedeš odznova a už to nikdy není ono. 

Ale jestli prdneš na rozpálenou pánev flakotu s teplotou 5C nebo 15 je fakt jedno, nakonec to píšou i na té stránce, co jsem odkazovala. 

Offline continuity
42784 příspěvků moje polička 02. února 2025 18:27

Dítě peklo. A pak hubni.

Offline Makara
3625 příspěvků moje polička 02. února 2025 18:51

continuity ano, známe hlavní viníky! Děti za to můžou. U nás zrovna morálku narušuje "vánoční" cukroví, které jsem "musela" upéct, když mladší syn přiletěl na prázdniny. I řízky a bramborový salát byly. /Stromeček taky - asi máme rekod. K odstrojení se nejspíš dostaneme 15./

PS: ty šneky vypadají velmi lákavě.

Online barbucha blogger
35697 příspěvků moje polička 03. února 2025 13:45

continuity 

Nepeču, neumím to a zřítelnice daleko... ale včera jsem si tyhle rolky koupila v Ikea Žádný hubnutí nebude

Offline tina
6301 příspěvků moje polička 03. února 2025 14:47

continuity na šneka jsem šla včera a neměli, tak jsem si dala danishe:) Máte to krásný!

Offline RoSa
10119 příspěvků moje polička 03. února 2025 16:45

šikovnej kluk! tyhle nudle jsem musela mamce dělat během týdne 2x, jednou s kuřecím a podruhý s krevetama... kluk tam má spoustu dalších dobrejch receptů, a je to sympaťák

Offline Janulik03
20186 příspěvků moje polička 03. února 2025 17:18

RoSa to vyzerá dovre

Ibaže ja tie videá nedávam. Tolko kecov okolo, že to potom radšej vypnem. Ale hecla som sa

Offline Pinot Noir
29814 příspěvků moje polička 03. února 2025 20:29

Já taky vařila podle videí. V Show Jana Krause, nebo jak se to jmenuje, jedl prý Kraus tak labužnicky camping salát od někoho, kdo si říká Těhotnej kuchař, že to hned zkoušela polovina instanároda, tak jsem musela taky. A dobrý je, klidně zopakuji. Housky jsou podle ověřeného receptu.

A hned vedle tam měl recept na Pasta ala zozzona a přišlo mi, že by nám to mohlo chutnat, tak jsem to vyzkoušela taky, ale to teda už nikdy, měla jsem opět chuť vykloktat si tuzemákem. Brrr, škoda surovin. 

Offline brrr
12310 příspěvků moje polička 03. února 2025 20:34

Pinot Noir Těhotnej kuchař je poslední rok, dva hrozný hit. Ale od pohledu vaří dobře

Online Karja
44525 příspěvků moje polička 03. února 2025 20:35

Pinot NoirParáda! Já tyhlety klasické saláty miluju, hned bych na to přišla, i s mistickou.

Jako videa já teď sleduju Volodymira Testardiho, jako na vás je asi mladej a vlastně ani nevím, jestli umí vařit, ale to není to podstatný! 

Offline Pinot Noir
29814 příspěvků moje polička 03. února 2025 20:38

brrr jo, vypadají ty recepty dobře. Já ho neznala, žádné vaření nesleduju, už tak furt jen žereme. 

Online Karja
44525 příspěvků moje polička 03. února 2025 20:41
Reakce na Pinot Noir:

brrr Já ho neznala, žádné vaření nesleduju, už tak furt jen žereme. 

​:D:D:D Perfektní. Lepší žrát než čumět!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. února 2025 20:58

brrr Fakt? Občas mi ho nabídne Fb jako Reels a to musím okamžitě přeskočit, protože má strašně nesympatický hlas. I u toho Krause nebyl vůbec vtipnej a já ty nevtipný hosty moc nemusím.

Offline RoSa
10119 příspěvků moje polička 03. února 2025 21:07

Pinot Noir Těhotnej kuchař je asi hrozně in, furt na mě odněkud skáče... ale teda to jeho vyjadřování, to je hroznej kanál! a on si myslí, že je ultra-vtipnej  asi nejsem cílovka toho stylu mluvy... jo ale nějaký recepty od něj se mi zdaj jakože by to mohlo bejt dobrý

Offline brrr
12310 příspěvků moje polička 03. února 2025 21:21

Kan Neposuzuju, jestli je vtipný nebo ne, ale recepty mi připadají fajn. A ta videa jsou naštěstí kratičká.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. února 2025 21:58

RoSa Ano, s tou mluvou a výrazy nemusím ani toho ostravského gastrošéfa.