Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline letolet
745 příspěvků moje polička 07. března 2025 10:15

barbucha v té náplni je prosím co všechno? 

A jinak cibuláku jsme taky podedili hromadu, tak jsme aspoň na chalupě vyměnili komplet servis. A vydrží opravdu hodně drsné zacházení a z misek, pokládanych ven na kamenné schody, žerou kočky :). Kdyby to viděla tchyně, která ho vytahovala jen na vánoce...

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 07. března 2025 10:27

andulka01 U nás v coopu ho mají i vážený, kopr a petrželku. To je fakt šikovný. I když taky tam máě nějakou minimální gramáž, aby to ta váha vůbec vzala. Já teda kopr i mrazím, přijde mi, že mu mrazák neuškodí. Ale sklizen tomu vloni moc nešla naproti:D

Online RoSa
10121 příspěvků moje polička 07. března 2025 10:37

Karja taky kopr mrazim, ale teda musí se zavřít do hodně těsné nádoby, jinak ti zasmradí celej mrazák!

Offline andulka01
12800 příspěvků moje polička 07. března 2025 11:58

Karja taky občas mrazím, ale cítím ho i přes těsnou krabičku. A pak si stejně koupím čerstvý, takže pro ty případy, kdy zrovna nemám, mi ta malá krabička stačí.
Sklizeň jsem zatím neměla - nikdy se nám nepodařil, sazeničky pokaždý chcíply. Už to zkoušet nebudeme, budeme brát od sousedky, má dycky hrozný houští.

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:02

andulka01

Nám se povedl předloni, ani jsem to nezvládla všechno sklidit. Vloni jsme to dělali stejně a nic moc z toho nebylo:-/

Offline Pinot Noir
29815 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:24

andulka01 Karja já doporučuji pozdní výsev, třeba v červenci, srpnu, i v září to ještě jde. Jarní výsev vždycky napadnou mšice, obvykle je celá sklizeň na vyhození, u toho pozdního jsem mšice nikdy neměla. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:29

andulka01 Fakt chcípl? Našim to roste jako plevel v bramborách, někdy kvůli tomu ani podruhé neovorávají ranné, dyť je to tak aromatický, že ani mandelinka na to nejde.

Offline notna
9394 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:46
Reakce na Kan:

andulka01 Fakt chcípl? Našim to roste jako plevel v bramborách, někdy kvůli tomu ani podruhé neovorávají ranné, dyť je to tak aromatický, že ani mandelinka na to nejde.

​Je to tajem s tím koprem. Jak píšeš. U rodičů na zahradě to rostlo jako plevel, každý rok samo. Doma Mně si hona zahradě podařilo vypěstovat ve větší míře jednou za celých 12 let. Buď vůbec nevzejde, nebo ho sežerou mšice, nebo uschne. Co málo vyroste, nechávám vysemenit a stejně nic moc. Tak 10 chcípáků každý rok. Ani to nemá tu výšku přes půl metru jako u našich. S bídou 10-30 cm max.

Offline Mitzi admin
1503 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:49
Reakce na barbucha:

andulka01 

A je to výborný! Už jsem párkrát i zkusila udělat (a to jsem levá jak šavle) a nemá to chybu. Žádný pečení, jen plácáš pátý přes devátý a pak to vychladíš... lepší než sladký dorty!

​to je taaak nádherný... dělám taky slaný dorty, hodně podobný, časem přispěju i fotkou...

Offline Mitzi admin
1503 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:51
Reakce na notna:

​Je to tajem s tím koprem. Jak píšeš. U rodičů na zahradě to rostlo jako plevel, každý rok samo. Doma Mně si hona zahradě podařilo vypěstovat ve větší míře jednou za celých 12 let. Buď vůbec nevzejde, nebo ho sežerou mšice, nebo uschne. Co málo vyroste, nechávám vysemenit a stejně nic moc. Tak 10 chcípáků každý rok. Ani to nemá tu výšku přes půl metru jako u našich. S bídou 10-30 cm max.

​...úplně to samý. Veškerej plevel u nás jde skvěle, ale kopr mi chcípne, i když ho cíleně seju... a já ho zbožňuju.

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 07. března 2025 13:55

Pinot Noir Jo, zkusím takhle. Ale my tu mšice skoro nemáme, musím zatukat, neviděla jsem vůbec. Nám prostě téměř vubec nevyklíčil, než že by ho něco sežralo. 

Offline notna
9394 příspěvků moje polička 07. března 2025 14:54

Mitzi Taky ho máme rádi. Tipuju, kdybychom ho nejedli, máme tu koprový prales :-)

Offline andulka01
12800 příspěvků moje polička 07. března 2025 15:05

Pinot Noir stejně jako Karja, buď vůbec nevyklíčí, nebo je to chcípák, co časem prostě zajde. Stejně tak se nám nedaří koriandr. 

Offline notna
9394 příspěvků moje polička 07. března 2025 15:11

andulka01 A koriandr je u nás ten plevel. Ten roste krásně.

Pinot Noir Je pravda, že ten ojedinělý zdárný pokus s koprem byl vysetý v srpnu. Ale seju ho v průběhu roku několikrát každý rok a nic, jen tehdy jednou.

Offline andulka01
12800 příspěvků moje polička 07. března 2025 15:17

notna tak to závidím, my koriandr milujeme, M. byl loni hodně zklamaný, že mu navzdory přípravě i péči vůbec nic nevyrostlo.

Offline Pinot Noir
29815 příspěvků moje polička 07. března 2025 15:19

andulka01 no a není to chcípák právě proto, že se na něj hned vrhnou mšice? Ony jsou úplně maličké, ty co jdou na kopr, skoro neviditelné. 

Mně kopr vyklíčí a normálně roste vždycky, ať v truhlíku, nebo v záhonech, jen na ten jarní výsev už kašlu, v pozdním létě zřejmě tenhle druh mšice už nemšicuje. 

Teď jsem to určitě zakřikla a letos mi vyroste prd.

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 07. března 2025 15:22

notna Mitzi Přesně, u nás kopr taky nějak neroste, a to jsem zkoušela už i pozdní výsev, jak radí Pinot Noir. Buď vůbec nevzejde, nebo pak chcípne. Nejde nám tu prý (říkají sousedi, já toto nepěstuju) ani mrkev, petržel a celer. Ani petrželka není nic moc, každý rok sadím novou a přes sezonu pomalu zajde. Nevím, jestli to spolu souvisí, že i tomu kopru tu něco vadí. 

Offline monis
1609 příspěvků moje polička 07. března 2025 15:27

Do statistiky kopr miluju a vzdycky mi chcípne, ale nas nastesti nas zasobuje tchyne. Ta ho mrazi napechovany do malych dealeraku, ze kterych ho jenom odkrajujeme. Ty mame jeste v jednom sacku a nic citit neni.

Offline Mitzi admin
1503 příspěvků moje polička 07. března 2025 17:14

monis moje tchyně ho napěchuje do lahvičky, zalije nějakým nálevem a já ho pak mám do omáček, vůbec to není v lednici cítit a vydrží klidně celý rok. Jen je pak už škaredý, ztmavne.

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 07. března 2025 20:03

notna A jak pestujes ten koriandr? Ze semínka? Ten mi právě nejde.

Pinot NoirNevím, já msici fakt neviděla a to kdyby tu byly, tak budou později i na dalších rostlinách, ne? 

Snad jsem to taky nezakrikla a nesezerou půl úrody. 

Ale jak bude letos vedle záhonku stavět soused zahradní domek(no domek, tripokojak), z itongu, takže ten závan prachu, až to budou řezat, no jeje, to bude prasecina!