Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline bublifuk
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 21:11

Tabea no nevim, kokino znám jako bonbon. V Brně znali kokino jako hovinko.

Offline Janulik03
20192 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 21:35

bublifuk tak to dúfam tá matka nemyslela

Offline Tak Betty
6102 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 22:03

Janulik03 tohle slovo už se tu před časem probíralo, ostatně jako se vlastně opakuje všechno .A tak je to v pořádku.

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 22:03

Hlásím kokino ze severní Moravy a Hané. Nepoužívám to, považuju to výlučně za dětské slovo, jako papat, nebo hají, ale že to obecně evokuje hov*o mě vždycky překvapí. 

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 22:08

No, tak jsem to přehnala s kyselinou citronovou při vaření fíkové marmelády a mám hubu křivící citronovou marmošku s příchutí fíků.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 22:30

Pinot Noir ano, mně to přijde jako dětské slovo pro exkrementA mám za to, že to říkají v Ostravě (pro sladkost aby bylo jasno)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 22:31

Pinot Noir tak do dortů a buchet bude dobrá, ne?

Offline Janulik03
20192 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 22:48
Reakce na Tak Betty:

Janulik03 tohle slovo už se tu před časem probíralo, ostatně jako se vlastně opakuje všechno .A tak je to v pořádku.

​Tak ja už trpím na ho-si-pa tak nech sa len opakuje

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 23:02
Reakce na Evaeva:

Pinot Noir tak do dortů a buchet bude dobrá, ne?

​No, a na amolety.

Offline Janulik03
20192 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 23:16

Pinot Noir alebo v najhoršom ako amulety

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 23:59

Evaeva V Ostravě žadné kokino. Já to ve smyslu sladkost znám, ale můj děda tak oslovoval někdy babičku. Tipuji, že na slovo narazil během studií v Brně.

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 04:02

bublifuk Tady těsně u Brna se kokino říká sladkostem, syn to přinesl ze školky, no ale my s mužem jsme původem z Čech a máme to asociované s hovínkem, takže ho opravujeme, aby to neříkal - záměnu bačkor za papuče zvládnu, ale jídla za exkrement ne, no

Offline viktorka_od splavu
49222 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:25

potvrzuju kokino jako detske slovicko pro sladkost, bonbon.. 

pro psi exkrement ani ne, zas ten detsky, analogicky jako hribek podpapirak, posmesny eufemismus pro hovno

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:33
Reakce na Janulik03:

Evaevapardón, kokina 

​Jo to je hrozný slovo. Pochopím u mimi, že na začátku řeči říká koko, my jsme teda používali mňam a potom sladké. Ve spojení s lejnem to neznám aříkat mi tak partner, tak ho na místě zabiju. :D

Offline Jitka77
1924 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:45

Hlásím, že k pozdní snídani byla omeleta Náplň připravená zvlášť, žampiony, špenát, rajčátka, stroužek česneku. Akorát sýr jsem nasypala do vajíček na pánvi, když začaly tuhnout. Krásy práce z domu.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:39
Reakce na Mermaid:

Jako "amoleta" ať je to, co chce, dráždí mi to uši (protože přece "omeleta") a ještě horší je "karbenátek", z toho skoro vylézám z kůže. Ale mám to s vícero označením, např. okurek, čekuláda, žmolenka..., jako vím, že se v různých částech republiky mluví různě, ale zrovna ten karbenátek mě fakt fyzicky bolí...a jak tady proběhlo, že vdolky = koláče, to už je absolutně mimo moje rozlišení. Ale jsem za parfu ráda, fakt si tady člověk rozšíří obzory toho jeho omezenýho chápání světa

Karbenátek a čekuláda je něco příšernýho, to si vždycky představuju toho mluvčího jako něco podobnýho rodině Homolkovic

Ale kokino si pamatuju z dětství na Hané (nelíbilo se mi už tehdy).

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:46

barbucha No jo, člověk Homolka byl z Prahy, já mám ten seriál ráda, přijde mi některý chování dost trefný na českého člověka. Karbenátek mi přijde neškodný, je to patvar z němčiny, čekuláda nevím co je. 

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 12:10

Kan 

Jako trefný to je, takovejch buranů jako ta jejich rodina tady žije... ale já to nikdy nemohla strávit, nikdy jsem to nedokoukala celý. Ty "lidi" mi přišli prostě děsný, ani smát jsem se tomu nedokázala.

Offline Kammila
759 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 12:26
Reakce na Kan:

barbucha No jo, člověk Homolka byl z Prahy, já mám ten seriál ráda, přijde mi některý chování dost trefný na českého člověka. Karbenátek mi přijde neškodný, je to patvar z němčiny, čekuláda nevím co je. 

​naprosto přesně, v nářečí se používá Karbenatl a proto se leckde i u nás v pohraničních oblastech říká karbenátekostatně tady se dost často používá slovo tetina a to má do spisovné češtiny taky hodně daleko

Offline zelene.oko
650 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 13:35

barbucha Já používám slovo čekuláda Ale jenom mezi blízkými lidmi. Říkala to moje babička, je to pro mě taková hezký vzpomínka "dojdi si, Pavlínko, do špajzu, máš tam čekuládu" a tam čekala nugátová Zora