Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline slniecko admin
19529 příspěvků moje polička 23. srpna 2025 15:40
Reakce na Mrs.Robinson:

A pomoranče znáte?

​Na pomoranče som narazila v starej kucharskej knihe, ktorú pisala nejaka Rettigovej žiačka.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 23. srpna 2025 17:05
Reakce na continuity:

Hrozno je slovensky, nemůže to být odtud? 

​To jsem si vždycky myslela, že je to slovakismus - ten název se tu objevil až v poslední době... rozhodně co pamatuju, tak do ´89 a ještě i pár let poté jsme tu měli vždycky jen hrozny nebo hroznové víno!

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 23. srpna 2025 17:05
Reakce na slniecko:

​Na pomoranče som narazila v starej kucharskej knihe, ktorú pisala nejaka Rettigovej žiačka.

​Není divu, je to archaismus.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 23. srpna 2025 17:10

Včera přisvištěla švagrová se švestkama. Co s tím, já jím jenom sušený... Tak jsem upekla tvarohovo/jogurtovej koláč, celej velkej pekáč toho byl. Myslela jsem že budu muset volat mladýho pána na pomoc, ale my sežrali půlku hned, ještě teplou! A ráno se tam chvěl zbyteček zvíci jedný porce, milostpán to dorazil eště v noci! Prostě když to bylo v podstatě dietní...

Offline Tabea
8061 příspěvků moje polička 23. srpna 2025 18:28

barbucha proteinovej koláč s vlakninou.

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 24. srpna 2025 10:18
Reakce na slniecko:

​já to viděla v kuchařce od Sandtnerové 

Offline slniecko admin
19529 příspěvků moje polička 24. srpna 2025 17:11
Reakce na Bowle:

​já to viděla v kuchařce od Sandtnerové 

​To neviem, musela by som to vyhrabať niekde u mamy. Len si pamätám, že sa v tej knižke na Rettigovú odvolávala ako na osobnú skúsenosť, a na konci knižky boli rozpisy chodov na rôzne príležitosti a čo má kde byť na stole.

A že želé sa robilo zo žalúdku ryby vyzy.

Offline Mini
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:57

A co nám k tomu říká Staromilec ? :)

Dnes se do salátu z celeru a jablek obvykle přidávají další přísady, jako jsou hrozny (v Čechách tomu z nějakého nevysvětlitelného důvodu říkají hroznové víno) či vlašské ořechy.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 15:14
Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 22:24

Vařím druhou dávku fíkové marmelády. Letos je fíkovník štědrý.

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 11:46

Právě jsem zjistila, že nám asi letos pochybí skleničky na marmelády a podobné pochutiny.

Offline andulka01
12802 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 11:50

brrr Ve skleničkách vždycky hrozně zahučim, nakupuju to furt (krásný, aby to vypadalo, žejo), pak pochutiny rozdám a co myslíš? Karle, nevracej mi to, nevracej! 
Do sklenek od jogurtu a tak se zavařovat bojim.

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 11:58

andulka01 My marmelády strkáme jen do sklenek od jogurtu, nikdy s nimi nebyl problém. Akorát se mi občas nedaří dostat dolů celá etiketa, takže estetika nic moc. A někdy musím vysvětlovat, že i když je na víčku borůvka, uvnitř je jahoda.

Offline Anaj
230 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 12:00
Reakce na andulka01:

brrr Ve skleničkách vždycky hrozně zahučim, nakupuju to furt (krásný, aby to vypadalo, žejo), pak pochutiny rozdám a co myslíš? Karle, nevracej mi to, nevracej! 
Do sklenek od jogurtu a tak se zavařovat bojim.

​Proč se bojíš zavařovat  do skleniček od jogurtu?  My do nich zavařujeme už léta, víčka se dají bežně koupit nová.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2025 12:09
Reakce na brrr:

andulka01 My marmelády strkáme jen do sklenek od jogurtu, nikdy s nimi nebyl problém. Akorát se mi občas nedaří dostat dolů celá etiketa, takže estetika nic moc. A někdy musím vysvětlovat, že i když je na víčku borůvka, uvnitř je jahoda.

​To je jako u nás

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 12:19

andulka01 v životě jsem na zavařování nekoupila nic nového, všechno jde do použitých sklenic včetně víček.

Offline Mini
příspěvků moje polička 28. srpna 2025 14:10

Dnes můj první úkol od šéfa: koupit želírovací cukr

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2025 14:34

Mini a řekla si mu, že je to blbost a koupíš mu radši gelfix?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2025 14:35

Pinot Noir taky tak. Dokonce spoustu skleniček vyhazujeme, protože jich máme dostatek.

Offline Mini
příspěvků moje polička 28. srpna 2025 14:37

Evaeva to jsem rekla kolegovi :) nastesti jsem ho sehnala v nejblizsim Albertu Kdybych nesehnala, koupila bych gelfix bez ptani !