Tak okurek u nás ne. Okurka, kedlubna, brambora. (ale malá kedlubna je "kedloubek")
Jídlo a vaření
Vzpominam si, jak me kdysi prekvapilo slovo "hrozno". Nez jsem si zacala s klukem ze Znojma, vubec jsem to nikdy neslysela, u nas jedine vino, pripadne hroznove vino nebo hrozny.
Kokoska vidíš, a já myslela, že hrozno je čecháčtina.
Pinot Noir já hrozno říkám, ale nevím, kde jsme k tomu přišla, doma jsme tak nemluvili ![]()
Jinak oharek máme i v Praze. To vznikne, když něco ohoří ![]()
A pomoranče znáte?
Mrs.Robinson jen pomrdanče a mrdalinky. To ale nebude krajová záležitost, spíš pubertální. ![]()
Pinot Noir no tak to neznám.
Ale pomoranče používala manželova babička a vlastně se to drží v jejich rodině do teď. Já jsem to předtím nikdy neslyšela a zní ni to hrozně archaicky
Mrs.Robinson moje babička zase říkala jigurt. A místo krev kriv.
Pinot Noir tak "kriv" je hanácky. U nás taky tekla![]()
Makara i na vyskovsku babicka volala: "nelez tam, spadnes a potece ti krív!"![]()
Kokoska Vidíš, to je zajímavé, protože u nás se říkalo hrozny (hrozno jsem poprvé viděla snad až v nějakém supermarketu když mi bylo 30
) a víno pro ovoce jsem poprvé slyšela právě ve Znojmě! :-)
Kokoska Vidíš, to je zajímavé, protože u nás se říkalo hrozny (hrozno jsem poprvé viděla snad až v nějakém supermarketu když mi bylo 30
) a víno pro ovoce jsem poprvé slyšela právě ve Znojmě! :-)
![]()
Garfie fakt divny ![]()
já jsem hrozno slyšela až poprvé tady. U nás na vysočině se vždycky říkalo hroznové víno nebo víno jen;)
Karja my taky spíš jen víno, max hroznové víno. Akorát pak bylo dobrý, když syn povídal tatínkovi, že mu babička dala Wein místo Trauben.
Hrozno je zkrátka pro zelináře, aby si neupsali ruku, ne?
Tabea Taky jsem si myslela, že je to zkratka, ale asi ne;)
Ja jako jihocech vzdycky pouzivala jen hroznove vino a nebo proste jen vino pro ovoce. Ale si strejda vzal holku z Uherskeho Hradiste a jeji tata nas vzdycky na vsech setkanich prudil tim, ze vino se pije, bobule jsou jedine hrozno.
Hrozno je slovensky, nemůže to být odtud?
Nemohu nevzpomenout na příbuzného, který stál v řádku a říkal: Děcka! Ty hrozny jsou letos hrozný! :D
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články