Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 12:14
Reakce na notna:

brrr Pinot Noir U nás je amoleta tlustá palačinka. V těstě je bílkový sníh. Lívance jsou z kynutého těsta.

​Tak. Plus v amoletě kromě sněhu i cukr, tenké palačinky děláme bez cukru. 

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 12:32

Já vlastně nevím, z čeho mamka a babička ty amolety dělaly, zeptám se. Ale mám pocit, že teď dělá mamka palačinky podle Vaňka a říká jim palačinky.

Offline Karja
44542 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 12:57

zajímavé, to s tím sněhem jsem neznala. Moje babička dělala amolety jako tlusté palačinky, segra jedna to tak taky dělá. Ale prostě jsme tomu tak říkali podle babičky a žádné proč a jak jsme za tím nehledali;)

Offline Jitka77
1924 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 13:06

U nás se říkalo amolety tlustým palačinkám z palačinkového těsta. Vznikly podle mě čistě tak, že s tenkými se nikdo nechtěl crcat.

Sníh se dává do trhance, tradiční rakouský recept. Česká a speciálně moravská kuchyně byly s Vídní hodně propojené, děvčata tam chodila sloužit. V některé rodině se mohl sníh do palačinek-amolet dostat takto.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 13:17
Reakce na notna:

A teď jsem se na netu dočetla, že amoleta se smaží jen z jedné strany. Tak u nás z obou stran.

Evaeva Ano. Ono to těsto je trochu jiné, než jen sníh do palačinkového těsta. Přesně nevím. Amolety jsem měla jen u babičky, nikdy jsem je sama nedělala. Ja bud palačinky nebo lívance.

​Já znám pouze z jedné strany maminčin Svítek a ten se dělá v troubě. S palačinkou z jedné strany jsem se ještě nesetkala, ale co jsem viděla je Volský voko z obou stran vopečený! Strašný! 

Offline Makara
3626 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 13:21
Reakce na JankaM:

Aha, já považuju amolety a palačinky za synonyma . A jedině s marmeládou. 

​ne, ne! Palačinky jsou tenký, skoro průhledný. Amoleta je tlustá.

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 13:31

Jitka77 Naše amoleta z těsta ze sněhem je na okrajích lehce křupavá a uvnitř krásně nadýchaná, má takovou piškotovou strukturu. Vysoká vrstva klasického palačinkového těsta podle mě vytvoří nepoživatelné gumové cosi, to je dost ojeb teda.

Offline Karja
44542 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 13:53

Pinot Noir jo podle mě to zase nesmí být tlusté zas až tak moc. Nedávno jsem to měla u segry a nebylo to gumové, jen je to takové hutnější no.

Offline Aranel
6572 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 14:10

Kan Máš na ten svítek recept? Babička vždycky mávne rukou "Ále, no vyleješ to do pekáče a ono ti to vyběhne", ale CO??

Palačinky = tenké bez cukru v těstě.

Amolety = palačinky se sněhem, proto tlustší.

Lívance = malé. (Já znám i nekynuté)

Omelety = z celých vajec bez mouky, spíš na slano.

Selské omelety = omelety s kolečkama vařenrich brambor ze včera

A ultimátní letní jídlo jsou amolety s jahodovou pěnou, mňam!

Offline JankaM
3090 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 14:25

Tak u nás se dělal sníh zvlášť jen do bábovky, tloušťku palačinek nebo amolet nikdo neřešil. Jak tak koukám, vůbec se v mé původní rodině takto nevyvařovalo, např ona šlehačka nebyla k amoletám nikdy, jen tak jednou do roka na kupované rakvicky.

U nás se to mnohdy snědlo dřív než se vytvořil pokrm, ke kterému by to patřilo, např. mandarinky v plechovce do zamýšleného pudinku.

Čokoládu, aby vydržela do neděle, musela mamka schovat. Teď vždy když přijedeme k babičce (mojí mamce) jde synek zkontrolovat její košík s kalhotkami, jestli tam něco nenajde  

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 14:33

U nás se dělaly jenom amolety, ze silnějšího palačinkového těsta bez sněhu, zato oslazeného. Pekly se na vrstvičce oleje, takže byly i dost tučné, kraje měly pěkně vypečené. Dělala je babička a podle mě byly tak tlusté a tučné i proto, že neměla na tenké palačinky vhodnou pánev, pekla je na plotně na litinové pánvičce, na tom by asi palačinka ani nešla udělat. Jedli jsme je jen tak samotné. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 14:34

Aranel Ale bacha! V každé části republiky znamená ,,svítek" něco jiného. 2 vejce, 330 ml vlažného mléka, 140g polohrubé mouky, špetka soli. Uděláš si řidčí těsto a dáš na chvilku odpočinout, rozpálíš si troubu + pekáč s olejem a na horké, vyleješ těsto. Jak ti naběhnou okraje nahoru a začnou tmavnout, tak je hotovo. Díky tomu, že je pekáč rozpálený, jde to fakt rychle. Číhej a hlavně se nespal.

Offline Jitka77
1924 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 14:39

Pinot Noir A netrhají se při obracení? Se sněhem se těsto přece jen chová jinak...

Offline notna
9397 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 14:59

Jitka77 Trhanec je vyšší než amoleta. Amoleta má podle mě tak 0,5 cm max. Spíš méně a dá se otočit. Trhanec se peče s výškou tak cca 1cm a víc.

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 15:06

Jitka77 mámě se netrhaly, otáčela je bez problémů. Já to nedělám, sladká jídla nemám ráda, takže dělám jen ty klasické palačinky bez cukru, rodina si je naplní marmeládou, já šunkou a sýrem, nebo masem, zeleninou... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. srpna 2025 15:17

Aranel lívance můžou být různé, vločkové, banánové,... ale ty klasické jsou podle mě kynuté. A pak znám ještě "americké", ty jsou asi s kypřícím práškem 

Offline Tak Betty
6102 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 15:42

Já palačinky se špenátem , ostatní s marmeládou.

Offline RoSa
10128 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 16:11

Kan svítek dělala babička a pak se krájel do polévky... teda řikala tomu tak... jestli to nakonec nebyly celestýnský nudle?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 16:35

RoSa No právě! Já to znám jako rychlé jídlo, né jako nudle. Dokonce jsem kdysi, kdysi četla nějaký román a tam to bylo taky, akorát to hospodyně vylila na pekáč s omastkem kteý byl na plotně a potom to celé dala do trouby. 

Offline andulka01
12802 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 19:06

RoSa svítek se u nás jmenuje zbytek od obalování řízků, směs vajec a strouhanky, která se smažila jako placičky, aby se nevyhazovalo když něco zbylo.

palačinka - těsto bez cukru, natenko
lívanec - to samé s cukrem a kynoucím přípravkem, máma dělá i kynuté, já jen s prdopeč
amoleta - se sněhem a tvarohem, dělávala prababička, když jsem byla ultramalá
celestýnské nudle - vejce s trošičkou mouky a bylinkami

To, jak se to vyleje na horký mastný pekáč, mi nejvíc připomíná klasický anglický yorkshire pudding.