notna Babička taky takhle nasucho pekla sladké těsto na plotně, ale u nás se tomu říkalo trhance, protože to po upečení podélně roztrhla a omastila a jedli jsme je posypané cukrem a skořicí :)
Jídlo a vaření
Makara zdá se, že shoda nebude ani u vdolků.
Já znám vdolky jako neplněný koblihy, smažený kynutý těsto, navrch povidla a šlehačka nebo strouhaný tvrdý tvaroh.Koláče jsou kynutý těsto pečený v troubě rovnou s náplní (na nebo na i uvnitř zároveň).
![]()
Prosim a ty rozpíčky Káji Mařika jste někdo nezkoušel? Já jsem kdysi robátku přečetla všechny díly před spaním, bylo to intenzivní čtení asi dva roky, vždycky jsme si říkali, že si to spolu uvaříme a nikdy k tomu nedošlo. Fňuk.
Kan Rozpeky dělal kamarád, dobrý to bylo, ale tak jako... prostě upečený kynutý těsto.
Kan Rozpeky dělal kamarád, dobrý to bylo, ale tak jako... prostě upečený kynutý těsto.
To muselo jít přímo do ledvin...![]()
Nevím kam s tím, ale zajímavé vlákno o tom, komu vděčí Češi za houbaření.
https://x.com/durcak_michael/status/1957340314202443904?t=hs8ANiuqQaRSlSGiQbRAzg&s=19
continuity jó Smotlacha!
měl kdysi poradnu v Karmelitský, strejda k němu chodil s košíkama hub
Jako "amoleta" ať je to, co chce, dráždí mi to uši (protože přece "omeleta") a ještě horší je "karbenátek", z toho skoro vylézám z kůže. Ale mám to s vícero označením, např. okurek, čekuláda, žmolenka..., jako vím, že se v různých částech republiky mluví různě, ale zrovna ten karbenátek mě fakt fyzicky bolí...a jak tady proběhlo, že vdolky = koláče, to už je absolutně mimo moje rozlišení. Ale jsem za parfu ráda, fakt si tady člověk rozšíří obzory toho jeho omezenýho chápání světa
Mermaid Teď si představ, že omeletě se u nás říkalo vaječný řízek. Toto slovo se nepoužívalo vůbec.
Jitka77 ale tak já omeletu chápu jako něco, když na pánvičku hodíš od žampionů přes šunku, sýr, papriku, klobásu, cuketu..., ať už jedno nebo druhý nebo všechno a zaleješ to vajíčkama a ve výsledku je to prostě ten původní produkt pokrytý vejcem, konzistentní a slaná placka..., k vaječnýmu řízku ani nemám, co říct
a to jsem ovlivněná kuchyní šumavskou, středočeskou a pražskou, ale prostě je to mimo mojí představivost ![]()
Doufám, že jste už všechny vyplnily mapování nářečí, co jsem dávala tuším Archivářka ![]()
Sekcí o jídle a kuchyni je tam hnedle několik. A je to zábavný jako tahle debata.
Mermaid omeleta jsou slaný míchaný vejce ztuhlý na placku a amoleta je sladká těstová placka. Jasný jak facka
Tabea to nic nemění na tom, že jsem slovo amoleta považovala za stejný přeřek, jako třeba ta čekuláda, teď už jsem to pochopila
![]()
Mermaid amoleta, omeleta, livanec, dolek, vdolek, všetko beriem, ale čo neznášam ako hrozné slovo, je komína. Hneď mám z toho zimomriavky, brrrrr
Janulik03 co to je? Jako ženský rod od komín?![]()
Evaevapardón, kokina
Janulik03 tak to naprosto chápu! Ale já to moc neslýchám, v Praze se to nepoužívá. Asi jsem nikdy neslyšela to nikoho vyslovit na živo. Díky bohu ![]()
Janulik03 kokino je brněnský, není? viktorka_od splavu
Tabea neviem, ale videla som v nejakej upútavke, kde sa pýtala matka už pubertiaka, či chce kokino a úplne mi to bolo proti srsti.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články