eM My sme tiež mali minulý rok veľa jabĺk, tento rok mala jedna jabloň do 5 jabĺk, druhá čosi viac, ale na presnidávku ani zaváranie to nevydá. Sliviek sme tiež veľa nemali (upiekli sme párkrát koláč a čosi sme zjedli), na zaváranie a lekvár to nevyšlo.
Jídlo a vaření
Jitka77 udělala jsem ten bretaňský koláč. Kus se sušenýma švestkama, na kusu čerstvé. Rodina hlásí, že je to jako pečenej pudink, ale dobrý. Taky už nevíme, co se švestkama.

U nás bolo všetkého veľa minulý rok. Teraz iba zopár jabĺk, na dvoch stromoch trochu sliviek, ale bolo veľa marhúľ a broskyne, tie boli tento rok úžasne a veľa. Ale nesťažujem si, lebo slivovice máme na hrozne veľa, zavárané slivky nikto nechce, sušené len zopár, lekvár máme ešte z minulého roku.
Orech je taký obrovský, že musíme poriadne orezat, syn to chce urobiť budúci mesiac. Trochu mám obavy, tak uvidíme. Ešte že nemáme ten strach z výšok ![]()
Máte osvědčený tip, co se špagetovou dýní? Zkoušela jsem s česnekový máslem, ale je to takový nijaký, i když je tam ten česnek. Ještě mám jednu, tak musím něco vymyslet.
corallinejá jsem ji plnila napůl rozřezanou boloňskou směsi a zapekla jako jednotlivé porce.
Archivářka Jo, je to pro příznivce mokrých buchet. Poprvé jsem ochutnala kdysi u kamarádky. Mně tam chutnají ty sušené švestky, že zase trochu ožijí. Dostala jsem balíček jako poděkování za senior taxi ![]()
coralline čoveče, já té špagetové nepřišla na chut, mně to stále připadá takové nijaké...
Ale jezdíme s dětmi na takový statek, kde mají těch ruzných druhů hrozně moc, nechce se mi uplně jít do neznáma, ale jako něco osvědčeného nového bych zkusila. Nemáte někdo něco ozkoušeno?
Karja coralline dobre je toto, ale je tam teda hodne majonezy
https://www.apetitonline.cz/recept/falesne-kureci-alfredo-ze-spagetove-dyne
@ já nashi koupila potom,co ji má sestřenice ,ani ona ani já nemáme problémy,já bych ji právě doporučila
Karja tak já ji cíleně nekupuji, ale tady už je koupená. S tou boloňskou to nebylo špatné.
continuity jj rozumím, taky se to občas ke mně dostane ani nevím jak:D. A občas se napalim sama na máslovou, protože tu mívají poměrně běžné v obchodech...no a mám z ní stejnej pocit
Karja Z máslový se dá udělat polívka, ta mi chutná. Nebo dýňový máslo, slaný i sladký.
continuity baltik Koukám, že se špagetovou kamarádit nebudu. Mě nalákalo, že s tím nebude moc práce. Vaše návrhy jsou určitě dobrý, ale o dost pracnější. I tak dík ![]()
corallinepodle mne nic lepšího než Hokaido nikdo nevymyslel. Je dobrá výrazná a ještě odpadá to loupání.
Dnes dopoledne najednou někdo klepe, což je u nás hodně neobvyklý. A za dveřmi sousedka (80let) s prosbou: pomozte mi od švestek, syn mi donesl koš se slovy: zavařuj babičko a já jedu s kamarádkami do lázní.
No a co jsem nějaký nelida, aby nepomohla staré paní?

continuity
Zvlášť když má dámskou jízdu!!! ![]()
A já opět vyhlašuji soutěž...hledám inspiraci na jednoduché recepty, jsem blízka tomu vést cooking lesson. Představuju si něco jednoduchého, nenáročného na suroviny (=musí se dát snadno nalézt mimo ČR, žádný tvaroh nebo zakysaná smetana), nic co by se dělalo extrémně dlouho a ještě bych ráda nějaký podzimní vibe, takže jablka, houby....moje představa je kulajda, jablkový kompot, trhanec a potřebuju něco jako hlavní jídlo, nebo nějaký předkrm, prostě něco k tomu.
Garfie co třeba roštěná (houby a rýže)?
nemám přehled co ještě neseženeš
., tak zkusím.
Falešná boloňská: červená čočka, řapíkatý celer, cibule, olej, voda, rajčatová šťáva, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Červená čočka s batáty na cibulce.
Edit: vim, není to Česká kuchyně. Šla jsem po jednoduchosti. .
Tiež sme mali bohatú úrodu jabĺk vlani, jablká som nekupovala až do Veľkej noci. Teraz bolo na skorej jabloni presne 1 jablko, ktoré som zjedla skôr ako som si všimla, že je samo. Takže som zjedla celú úrodu. Potom je tam také stará jablon s mojimi obľúbenými citronovymi jablkami, tam sú 2 kusy, teda už len jeden. Ale hruška je obsypana.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články