Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Mini
příspěvků moje polička 22. zaří 2025 11:21

Archivářka Jitka77 mám ráda sušené švestky, bretaňský koláč mi chutnal. Jen jsem tedy prošla náhodně x receptů a každý jiný :) upeču tátovi k martinské huse :)

Teď na podzim mi přijde chutný Calabrian walnut cake/Torta di noci. Obzvlášť s vychlazeným krémem z mascarpone/smetany/espressa. Taky upeču tátovi k martinské huse :)

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 14:01

Když mám ten COVID, tak mi moc nechutná, tak jsem vymyslela, že vezmu kuřecí vývar z mrazáku a udelam z něj česnečku. 

Včera jsem si rozmrazila víceméně vodu a dnes jsem podle divného masa a kostiček v něm zjistila, že byl očividně z kapra.

Tak nevím jestli je to těmi čtyřmi stroucky česneku a lžičkou kmínu a majoranky nebo COVID pořád likviduje čich a chuť. 

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 14:36

continuity aj, kde jsi ho lapila? Covida, ne kapra.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 14:57

Makara

vůbec nevím, ale vzhledem k tomu, že inkubacni doma 2-14 dní, mohlo to být opravdu kdekoliv. 

Offline slniecko admin
19470 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 01:04

Garfie granadír? segedín? parene buchty? palacinky?

Ryžová kaša (v mlieku)...Milchreis...niečo také majú?

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 08:12

slniecko Parené buchty jsem nikdy nedělala, ty jsou ale kynuté, ne? Droždí taky nekoupím. Palačinky všichni znají, mléčnou rýži jen pro malé děti. Segedín dělala Maďarka. :-)

A když už jsem tady, musím s pochlubit, že čokoládová pěna podle francouzského receptu se mi povedla nad očkávání!! 

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 10:00

Garfie čokoládová pěna!
Tu nám na narozeniny dělala babička, co už není, už jsme ji neměli. A přitom je vcelku jednoduchá, musím ji zas vrátit do oběhu, díky za připomenutí. A kdybys dala recept?

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 10:26

andulka01 Přesně jak mi předala kamarádka

200 g dark chocolate (ideally 60% cocoa or +)

200ml cream

50 g sugar

5 eggs, separated

Pinch of salt 

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 10:33

Garfie moc děkuji!

Mám před sebou oslavu narozenin v práci a tahle pěna je ideální. Kromě toho budou dva nepečené cheesecaky (asi matcha a ostružinový), máme velkou lednici i mrazák, chci si to připravit rovnou v pracovní kuchyni pár dní dopředu. Plus nějaké charcuterie a budu grilovat. Pro 35 lidí. Chlebíčky ode mě čekat nemůžou

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 10:36

andulka01 Byla fakt výborná, pokud se teda nebojíš syrových vajec. 

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 10:42

Garfie nebojím :-) u nás se myslím dělala verze bez žloutků, ale ta měla tendenci být trochu suchá. Takle bohatší bude super (nehledě na to, co bych v práci dělala se separovanými žloutky).

Kolik toho bylo objemově, asi, podle tohoto receptu?

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 10:48

andulka01 Takovej šest porcí do menších misek (na fotce je kávovej/čajovej hrnek). 

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 11:00

Garfie moc děkuju, budu dělat miniporce (panáky), ztrojím to

Offline slniecko admin
19470 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 19:33

Garfie chápem, veď to bola len taká streľba od boku. Áno, parené buchty sú kysnuté. V podstate je to to isté, ako býva knedlík k segedínu (ok, ja viem, že vy máte v Čechách more rôznych knedlíkov, takže taký ten mäkký biely). Mama to dokonca niekedy tak robievala, že ak jej ostal, tak nám ho naparila s niečím sladkým, taký knedlíkový sendvič:)

Počuj a fazule tam majú dosť, robievajú aj niečo podobné ako je u nás klasická fazuľová polievka (zas asi údeniny do toho by bol problém, hm...)?

Ale tú čokoládovú penu som takto pred večerou nemala vidieť!!!

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 13:50

Garfie Ještě mě napadá na ten kurz vaření třeba vepřový guláš s bramborami (těch brambor tam není potřeba zas tolik), je to zas něco jiného než typický maďarský guláš a dělá se to skoro samo. Mám vyzkoušený recept od Florentýny. Nebo něco jako ražniči, špíz s masem, slaninou, cibulí?

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 18:38

sklidila jsem zelený rajčata a hledala recept, co s nima - narazila jsem na tohle, už se to dusí v hrnci...

co vy s nima děláte? mně je to líto vyhodit, a z Itálie znám zelenou slanou "marmeládu" z rajčat, tak jsem to zkusila... snad to bude podobný...

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 18:42

RoSa zelená rajčata vyhazuju.
Párkrát jsem je zkusila uskladnit a většinou většinu vyhodila. Tak se už nenamáhám. 
Rajčatová marmeláda mi nechutná. Ale to je neznamená, že není pro jiného dobrá. 

Offline Karja
44238 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 19:40

RoSa moje babička to vždycky dávala na okno dozrat

Offline Karja
44238 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 19:42

Makara jo no,já dneska vyhazovala rok starý rajčata z mrazáku a taky porek. Já to nějak neumím s tím pracovat.

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 19:54

Karja

dozrávat na okně nebo v krabici určitě ne - spíš nějaký "zpracování" jsem myslela

ta zelená "marmeláda" je dobrá třeba k sýrům, grilovanému masu... jo a už mám hotovo a řekla bych, že je to dost podobný tý, co dělaj v Itálii (pozn.: oproti receptu jsem nepodlévala vodou-pustěj šťávu a nedávala ocet-měla jsem kyselý jablka)