Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44941 příspěvků moje polička 11. května 2018 13:28

No a jeste s povidlama! To mam fakt nejradsi. Ja doma nepecu, nechce se mi pro dva a vlastne se mi nechce ani pro vic. My furt varime, pritel ji varenou snidani, obed si bere z domu, vecere taky musi byt ,,tepla,, ono se to nezda, ale je to vecne matlani aa uklizeni v kuchyni. nevim, kam bysme to peceni buchet nacpali. Ale rada je jim na navstevach teda! A kupuju si.

Offline Miru
17105 příspěvků moje polička 11. května 2018 14:04

Karja 

...byly jenom povidlový

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 11. května 2018 15:55

tv určitě jde i svíčkovou udělat jednoduše. Moje švagrová maso normálně vaří, zeleninu opeče na másle s kořením a jen rozmixuje a ochutí. 

Já mám doma recept v kuchařce pro začátečníky. 

Offline 999
19903 příspěvků moje polička 11. května 2018 16:27

tv Moje maminka svíčkovou dělá celkem jednoduše. V obchodech se dá koupit směs zeleniny v kyselém nálevu, jmenuje se to Halali. Přeleje tim prošpikované maso, trochu naředí převařenou vodou a nechá odležet. Nesolíte, sůl je v nálevu. Přes noc, nebo klidně dva dny. Než to dá do trouby, tak si na směsi másla a oleje orestuje nastrouhanou kořenovou zeleninu s hnědým cukrem (samotné Halali je dost výrazné), přidá k masu a peče. Po změknutí maso vyndá, zeleninu i s nálevem přeleje do hrnce, rozmixuje a přidá šlehačku. Pak jen ochutná a případně dochutí. Toto vše :-). 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 11. května 2018 16:28

999 je tvoje mamka dělá svíčkovou z halali jako moje  

Offline 999
19903 příspěvků moje polička 11. května 2018 16:29

Ounz Já ji nemůžu, ale prý je super, všichni si ji chválí :-).

Offline viktorka_od splavu
49469 příspěvků moje polička 11. května 2018 16:34

ja nenakladam ani nespikuju, tim se to jeste vyrazne zjednodusi. ale rozhodne pecu, vareny maso ve vode neni svickova, tak se dela pajsl:-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 11. května 2018 17:10

999 je to dobrý moc

Offline tv
4301 příspěvků moje polička 11. května 2018 20:56

Renusatko 999 Dekuji za recepty. Nakonec jsem delala takto-osmahla jsem maso, vyndala, osmazila cibulku, pridala nakrajenou zeleninu, koreni, podlila vyvarem, dala zpet maso a dala pect. Pekla jsem cca tri hodiny. Rozmixovala jsem zeleninu, trochu naredila vyvarem, pridala dve slehacky, trochu soli. Strasna dobrota.

Snad nebudu za Babicu, ale jako maso jsem pouzila plecko, potrebovala jsem ho zpracovat. Ale i kdybych mela hovezi svickovou se zlatem a diamanty, nepomohlo by to, protoze chlapecci mi to hodili na hlavu. Ten starsi, ze to jist nebude, protoze to nema barvu jako svickova, co maji ve skolce a ble, ani tak nechutna. Mladsi dela to, co starsi, takze taky nic. Pritom je to taaaak moc dobre!

Uz jsem tak dopadla minule, kdyz jsem delala rajskou z rajcat. Nevdecnici to jsou!

Offline barbucha blogger
36152 příspěvků moje polička 11. května 2018 20:58

ja nenakladam ani nespikuju, tim se to jeste vyrazne zjednodusi. ale rozhodne pecu, vareny maso ve vode neni svickova, tak se dela pajsl:-)

​Přesně tak. Nasolenou hroudu masa podložím špekem, zasypu to zeleninou (většinou jsem líná jak ta veš, takže mraženou směs na svíčkovou, dva pytlíky na pekáč) a peču. Bobkovej list, tymián, pepř a nový koření. Dvě tři kolečka citrónu. Po upečení zaliju vývarem a chvilku ještě dusím - ať je trochu tekutýho základu na omáčku. Zeleninu s vývarem rozmixuju - než se upeče maso, je stejně na maděru - zaliju šlehačkou (smetana "na vaření" je zlo!), provařím,  a cajk.

Offline 999
19903 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:10

tv V tom tvém receptu mi chybí divoké koření, kyselost a sladkost :-). Zkus někdy to Halali, tam už všechno je. 

Offline tv
4301 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:21

999 Dala jsem bobkovy list, nove koreni, pepr. Sladke mi to prislo dost z mrkve, plus ty dve slehacky. Je fakt, ze nic kyseleho jsem nedavala, ale mela jsem pocit, ze neni treba, ze je to dobre i tak. Halali vyzkousim.

49469 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:25

tv no udělalas to dobře, děti holt jsou hrozný konzervy. ale určitě z toho vyrostou neboj:-) aspoň některé teda...

barbucha 

Offline RoSa
10236 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:36

vy svíčkovou nepasírujete, ale jen rozmixujete???

Offline 999
19903 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:40

RoSa U nás se mixuje a to ani nijak na super jemno :-). Bude to asi jako s bramborovým salátem...

Offline tv
4301 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:47

tv no udělalas to dobře, děti holt jsou hrozný konzervy. ale určitě z toho vyrostou neboj:-) aspoň některé teda...

barbucha 

​Ja vim! Jako nechci znit neskromne, ale opravdu je to moc dobre. Teda pro me, pro chlapecky nee, ale neva, ja to proste snim sama.

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:57
Reakce na 999:

V obchodech se dá koupit směs zeleniny v kyselém nálevu, jmenuje se to Halali.

​žiši, halali noční můra mého dětství

Moje máma z toho nedělala svíčkovou, ale "omáčku na halali" a bylo to strašně, ale strašně hnusný.

(Svíčkovou dělala jinak, ta byla dobrá.)

Offline barbucha blogger
36152 příspěvků moje polička 11. května 2018 21:58
Reakce na RoSa:

vy svíčkovou nepasírujete, ale jen rozmixujete???

​Sem snad votrok?! 

To jsem zkoušela kdysi, ale proč se s tím pinožit, škoda tý zeleniny co pak vyhodíš a navíc to chuťově vyjde úplně nastejno!

49469 příspěvků moje polička 11. května 2018 22:01

RoSa pasírování je ohavná práce:-( někdy není zbytí, jako třeba u rajské z rajčat, tam to jinak nejde (šupky:-(( ale svíčková? neni důvod. koření samozřejmě předtím vyberu, a když tam nějakou tu kuličku či hřebíček zapomenu, aspoň to dostane pořádnou chuť

Offline RoSa
10236 příspěvků moje polička 11. května 2018 22:01

barbucha já taky nepasíruju bo jsem líná, ale víc mi teda chutná ta pasírovaná od tetičky, no...