viktorka_od splavu chuť mi nepřijde stejná, jako u kravskýho mlíka a většinou mi nechutná. Ale přiznávám, že nemám ráda čerstvý ani od krávy. taky prej od každý kozy chutná jinak
Jídlo a vaření
Potrefenáhusa já mlíko ráda mám:-) jinak určitě už jsem to psala, ale pila jsem jednou taky uplně čerstvě nadojený od jiné kozy co chlívek smrděl na dálku a to byl strašlivej zážitek, kterej bych nechtěla opakovat.
Potrefenáhusa kozie mlieko som pila ako dieťa u jednej babky. Terraz ani keby mi platli. Možno ked budem bez práce, tak sa vrhnem na výrobu roznych potravín, aj syrov. Práve sa rozhodujem, či neskončím v tejto práci. Ale je to čerstvé a ešte som aninenaznačila, len sa pohrávam s tou myšlienkou, začínam byt unavená .
Slíbila jsem synkovi palačinky a nemám hladkou mouku
Půjde to i z polohrubé nebo se na to mám rovnou vykašlat??
tina urob kludne, neboj
tina delam jenom z polohrube:-)
Pach kozího mléka prý naprosto přesně ukazuje míru hygieny a čistoty při chovu a výrobě. To jde snáz, pokud je méně koz a opravdu se mohou každé pečlivě věnovat.
Byla jsem na několika kozích farmách, naposledy před pár lety blízko Brna. Chutnala jsem mléko, sýry, jogurty. Bylo to chutné, a úplně bez jakohokoliv pachu. Mě kozí tedy moc nebere, ale objektivně musím říci, že to chutnalo opravdu dobře. Jogurt byl takový dost řídký, dávali nám do něj aronii, prý esence zdraví.
Jenže oni každou kozu před dojením třeba pečlivě myli.
Takový to byl domek nic moc, tam bydleli, ale strojovnu na výrobu měli celou v chromu, jak kosmická raketa to vypadalo
Ekokoza
Ja jsem v zivote uz ochutnala fakt hodne kozich syru mlek a kefiru a nevim ceho vseho a prijde mi ze tu specifickou chut maji vsechny vyrobky. Nejvic to vzdy bylo citit v sYrech s bilou plisni camembertoveho typu nebo cerstvych syrech. Naoppak nejmene v polotvrdych a tvrdych syrech. Farma v tom vzbec nehrala roli.
a v lete jsem poprve v zivote ochutnala cerstve nadojene kravske mleko a bylo to fajn. Sladky tucny bez pachuti.
Kozí všechno zbožňuju. Mléko piju jen tak, ale nedokážu (a ani to nebudu zkoušet) si ho dát do kafe. Mám ráda čerstvé sýry téměř bez zápachu i starší sýry co voní kozou.
Nicméně jak už tu psal někdo nade mnou, strašně záleží na tom, v jak čistých podmínkách ty kozy žijou. Tuhle jsem cíleně jela na farmu z které jsem si nakonec nic nepřivezla, prostě to tam smrdělo, kozy špinavé, ve stájích stará sláma. A zase jinde, zcela neplánovaně návštěva farmy s čisťounkýma zvířatama, stáje voněly, to je pak radost nakupovat.
Zrovna včera jsem rozvažovala nad litrovkou kozího mléka, nakonec jsem jej nekoupila, ale teda chuť byla veliká.
Ono taky u těch koz, kromě čistoty hrozně záleží na krmení, mám dojem, že to říkala zase na MP Grossularia. Že speciálně kozy jsou na to hrozně citlivé. No je to věda. Tcháni taky mají chlívek jako ze žurnálu, když tam byli nějací dělnici, mysleli, že je to vejminek pro babičku...![]()
Vařím bouillabaisse a základní vývar jsem připravovala mimo jiné ze štítníka. Jako už ze začátku to pro mě bylo malinko náročný, štítník má obrovskou hlavu a kromě ploutví takový jakoby prstíky. Ploutve jsem odstříhala, ale tyhle "končetiny" jsem fakt nedala.
Ovšem to, co na mě vykouklo z hrnce po uvaření je vážně horor. Kdo z toho bude obírat maso vážně nevim, ale já to nebudu.
Nicméně vývar vynikající, štítník je skvělá rybka.
Garfie ta nase koza stala v krasnym slunnym konskym boxu ve stejne cistunke slame jako kone a zrala oves a seno. jako oni. mliko nemelo absolutne zadnou pachut.
ovsem jednou si u nas ustajil na cas svyho kone mistni hajnej. museli jsme ho napred na dvore hadici a mydlem vydrhnout, pac smrdel hnojem na sto honu.. pokud ma nekdo takhle zvire na mliko netkla bych se ho
andulka01 zakalení demi glace nijak na škodu,myslím,není. Ale taky se mi nelíbí,snažím se všechnuzeleninu vylovit,když je měkká. Jak se rozvaří,už té čirosti nedosáhnu.A stejně svou práci odvedla,vařit jí tolik hodin nemá smysl. Pěnu teda mívávám vždycky,to sbírání mě nebaví,ale zas to je jen zpočátku.
rozarka nejlepší vývar mam v topné sezóně. Všechno do hrnce a hrnec na kamna. Nesbiram pěnu,vůbec si hrnce nevsimam. Na kamnech stojí klidně půl dne,nebo i celou noc. A mám nádherný,čistý a úplně čirý vývar .
viktorka_od splavu no ale kozi mliko má proste jinou chuť než kravsky, pachuť nepachuť
andulka01 zakaleni vyvaru likviduju bilkem.
ice Jak? To mě zajímá.
Renusatko vysleha se snih a ten se da do schladleho vyvaru. Pak privest k varu. Bilek na sebe nachyta vsechnu bilkovinu a ztuhne. Pak se vynda a vyvar je 100% ciry. Pred tim sbiram penu a cedim pres platno.
ice Děkuji, to jsem nikdy neslyšela. Člověk se pořád učí.
Haloo haloo, volám Dadoo nebo viktorka_od splavu nebo kdo to dělával ten "smažený" obalovaný květák v troubě. Potřebovala bych poradit, jak na to!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025