Potrefenáhusa Ten je nádhernej!
Jídlo a vaření
Sweet Potato Eeee... váha? Teplota? Já vařím od oka :-) a podle momentální inspirace či obsahu lednice.
Potřebuješ: celou vepřovou panenku, 4 plátky šunky, listové těsto, 1 vejce, sušená rajčata v oleji, mandle, šalvěj
Pesto: Půl 330g sklenice sušených rajčat v oleji, šalvěj z asi tří větví, velká hrst mandlí, trošku soli a pepře. Rozmixovat, mělo by být poměrně tuhé, takže olej dávat patrně.
Celou vepřovou panenku jsem rozdělila na dvě, úzkým nožem proklála uprostřed a do tunýlku nacpala plátky šunky zarolované z lístky šalvěje. Pak jsem panenky zprudka opekla po všech stranách. Listové těsto na poloviny, každou rozválet na obdélník tak, aby se do něj pohodlně zabalilo maso, mě vysly asi 6mm pláty. Pestem pomazat listové těsto, zabalit maso (pořádně utlačit spoje, podélný jsem dala nahoru), nahoře udělat pár direk. Pomazat vajíčkem, šoupnout do trouby na 180, hlídat, až je těsto místy zlatočervené, je hotovo. Nechat chvilku odpočinout.
Krájela jsem až když to bylo studené, prý to bylo prudce jedlé :-) jen jsem jaksi nestihla ochutnat.
Peču ten květák, tak jsem zvědavá. Ještě jsem vyrobila okurkovej salát according to babička, ale teda okurkové saláty nejsou úplně fotogenické..
Ounz Ou, to je nejaka specialka ten salat? Popis ho prosim vic;-)
andulka01 Ehm, na mne musíš pomalu a srozumitelně- rozdělila panenku na dvě? Jako takhle? Nebo takhle? Po délce? Nebo na dva špalíky?
andulka01 Zní to úchvatně a moc se mi líbí použití slovo "proklála"! Slyšela jsem to zatím snad je ve spojitosti "rampouchem srdce prokláté, studený hlas, na dlani mráz...." :-)
Sweet Potato Promiň, asi recept neumim napsat.. Panenku na dva špalíky, líp se s ní pak manipuluje. Otvor na plnění se dělá podélně uprostřed.
Karja ne vůbec, jen že ho dělala babička, když sem byla malá a vážou se s ním milý vzpomínky.
je to nastrouhaná okurka, kefír (nebo zákys) sůl pepř a lžíce octa dle kyselosti kefíru a dle obliby. Dá se tak udělat i hlávkovej salát. Jednoduchý a dobrý.
Ounz u nás according to babička hlávkovej salát s kysanou smetanou ![]()
nebo jenom ve voctovým nálevu
já už tyhle saláty vůbec nedělám, měla bych se polepšit
andulka01 Ty ho možná neumíš napsat, já provést.
Dík. Zkusím. Snad to nepřepeču na podešev.
Potrefenáhusa ve voctovým nálevu
já ty klasický saláty ‘k jídlu’ mám moc ráda a dělám je. Ještě rajčatovej s cibulí, v sezoně z domácích rajčat, okurkovej ve voctovým nálevu a rajčatovej s kysanou smetanou
andulka01 Počkej, podélně? Jako z boku? :-). Já myslela, že jsi tím nožem udělala uprostřed tunel a do toho to našťouchala :-).
Potrefenáhusa Ty nedelas okurkovej salat v octovym nalevu? To musis, bez toho by leto nebylo letem! Jezismarja, co to mate zazivot!
Ounz Dijy! To delala nejak I moje babicka, ale ja se toho nedozila, pac bratranec se tim prej jednou cpal kefir lital vsude okolo, do toho nejaka housenka, sestra se pozvracela a od te doby to nase strana rodiny nedela. U pritele zase jen salat zalijou smetanou na slehani a to je teda pekne hnusny, jak to neni kysely, uplne zvlastni chut.
Karja vokurkovej jo, ale ne ten z hlávkovýho salátu, ten já skoro nekupuju, babička ho měla na zahradě
Potrefenáhusa Tak to jo, ano, ja ten klasickej hlavkovej salat taky nekupuju, v obchodech se mi zda vzdycky nelakavej.
Ou ou, prave jsem hodinu a pul zapekala takove cuketove rolky, no pekny, jsem zapomnela na troubu....
999 Přesně jak píšeš, tunel po délce masa... ježiš já jsem hotentot :-) se všem omlouvám, tak jednoduchý a já to tu roztáhnu na dvě strany. Příště snad budu recepty kreslit, to asi umim líp :-)
Sweet Potato To ti právě to těsto nepovolí, je samo rychle hotové a na pánvi tu panenku fakt jen nechat zatáhnout, netrápit dlouho.
jak upravujete candáta?
mám v úmyslu udělat k tomu jako přílohu tabbouleh s černou čočkou
RoSa grilovaný candát na rozmarýnu, sůl, pepř, kmin, olivový olej. Na pánvičce bych dělala na másle.
Makara dík! na rozmarýn jsem si myslela... kmín předpokládám římský myslíš
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY