Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44962 příspěvků moje polička 23. července 2019 20:05

jinx Jo, ale nastesti jsem myslela muminy v klasickem modrotisku. Uffff:-D

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 23. července 2019 20:07

Karja tak to jsi v bezpeci :-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. července 2019 20:43

Lamicka no a kolik si dala kvásku? Jak moc byl hydratovaný? Teď jak je vedro tak je možný všechno. Co prstová zkouška? Já peču večer schválně, potřebuju tak, ale dávám kvůli tomu lednici na plný koule. Tak jestlis neměla moc tak možná bude fajn. Každopadně jestli to riskneš, tak doporučuju hodně naříznout (jako já)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. července 2019 20:44

Lamicka doufám, že neodpovídám pozdě..

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 23. července 2019 21:02

Ounz neodpovidas pozde, ted jsem je dala do lednice. To vecerni nacasovani je nahodou super, da se to v pohode stihnout s praci nebo vylety, s tim ja obcas dost bojuju...

ja jsem marna, tohle jsou na me moc odborne pekarske nazvy  zkusim to nejak odhadnout a prstovy test. Svoje chleby nechavam kynout tak tech 12 h v lednici, tak to bude snad ok. Jen jsem nevedela, jestli se treba jinak nechova v chlebu ta zapara, vubec s ni nemam zkusenost. 

Dekuju, dam vedet, jak to dopadlo. To testo melo uzasnou konzistenci, tak doufam, ze to nepokazim. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. července 2019 21:26

Lamicka promiň :) 

já právě dlouho fikala ten recept, aby mi to takhle vyšlo, pozdě večer zadělat a večer po práci upéct. Tím, že je v něm žito, docela dost, potřebuje v klidu vychladnout. 

Jinak teda, pokud máš hodně aktivní kvas a dala si co sem psala a nechala ho aspoň hodinu zrát v miśtnosti s překládáním než si ho šoupla do lednice, tak by to za těch 12 hodin moh dát. Nenastavovala bych tu lednici na na nějaké masivní chlazení. 

Jinak zapara na rychlost kynutí nemá vliv, ta má spíš vliv na tu výslednou vláčnost, dostane se s ní do těsta víc vody, tím jak to nabobtná. Vliv má imho spíš poměr mouka/množství kvasu a taky řidší těsto (víc vody) teď v teple rychleji kyne. Já teď udělala zkušební s polovinou mouky do zápary, ale skoro plný mn vody a je to pořád fajn. Ale mě tohle blbnutí baví, no :)

doufam, že budeš spokojená, sem napjatá!

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 23. července 2019 22:31

999 Thajské sušené hovězí... tak to mě zajímá moc. Hodila bys prosím recept? A je to moc krásný i na tý pánvi

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 23. července 2019 22:34

Potrefenáhusa Jste mi teda s tím porcelánem zavařily... Včera na vernisáži vintage obchůdku/půjčovny jsem dostala za pomoc toto. Ten starej, nafouklej. A teď budu muset sehnat ještě ten s modrejma kvítkama

Online Potrefenáhusa
39065 příspěvků moje polička 23. července 2019 22:36

andulka01 ten je teda!!!!! A takhle tu celou mrkev mám ve vývaru rada taky

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 23. července 2019 22:38
Reakce na Zarinya:

999 ja taky.Jeste chobotnici....pak az v zavesu krevety.

​Zbožňuju chobotnici, kalamáry (oboje na grilu, já na úpravu obalované/smažené nejsem) i krevety. Všechno na první příčce.  Snad se brzo dostanu na Krétu. Tady to během roku jen tak šolíchám.  Užívej si slunce a dobrot !

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 23. července 2019 22:47

Zarinya Kalamáry... a takovýhle melouny ! Dávám přednost chobotnici v jakékoliv úpravě, ale kalamáry jsou taky super. Kamarád dělá chorvatskou peku s chobotnicí, skvělé. Nicméně nejvíc je pro mě chobotnicový salát, po tom se můžu umlátit. A kalamáry na grilu, jak maj karamelizovaný špičky chapadýlek... ach.

Offline 999
19909 příspěvků moje polička 24. července 2019 06:40

andulka01 Je to v podstatě tenhle recept, ta holka píše do sobotních Lidovek do rubriky Dobrá chuť, tak jsem jí projela web :-). Když jsem to nakonec nesušila, ale šlo to na pánev, tak jsem do toho nastrouhala trochu zázvoru a přidala koriandr.

https://paleosnadno.cz/recept/susene-maso-po-thajsku/

Offline Magráta
8147 příspěvků moje polička 24. července 2019 07:25
@andulka01 - ten je nádhernej a ten vývar v něm :-)
Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 24. července 2019 07:57

andulka01 ja sem si i na tebe vzpomnela...naplavka tu sice neni,ale je uzasny jak nekolikrat denne ti prjede az pred dum auto s cerstvou zeleninou a ovocem,domaci vejce od svagrove....ta chut je proste nesrovnatelna.

domenica dekuju,no uz uzivani pomalu konci,mesic utekl jako vodazas se budou jist bakelitova rajcata.:-)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 24. července 2019 07:59

andulka01 Potrefenáhusa talir je krasny! Ted mi reknete, jak ty velke kusy cehokoliv ve vyvaru jite. Js jsem z toho vzdycky nestastna, potrebovala bych pribor napr. kdyz mi v polevce plave cela veka zapecena se syrem.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 24. července 2019 08:08

delate prosim nekdo,cuketove placicky?

Online Potrefenáhusa
39065 příspěvků moje polička 24. července 2019 08:10

Lamicka veka blbě, ale ta mrkev je mekka

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 24. července 2019 08:50

Lamicka Zeleninu mám ráda na velký kusy, celá mrkev je nejvíc. Maso o velikosti většího sousta. Ta bagetka se sýrem je problém (třeba to tam nechaj úplně rozmáčet? jako na podávání efektní, ale je to pak děsně nespolečenský), cibulačku zapékám s velkými krutony, aby se to dalo aspoň trochu oddělit. Ona by to ale měl být plátek čerstvého chleba a neměl by být spečený do bezvědomí, spíš zespoda nacucaný polívkou a shora horký sýr.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 24. července 2019 09:40

Zarinya tchyne dela cuketove bramboraky - cukety a  brambora nastrouha, prida cesnek, majoranku, krupicku, sul, vejce, vse od oka a smazi. Odlehcit by to slo pecenim v troube. 

Nebo se podivej na brokolicove valecky na Apetit online, ja to delam bez strouhanky a myslim, ze by to slo z cukety taky.

Jo tu cuketu to chce hodne vymackat. 

Offline Biely kvet
4150 příspěvků moje polička 24. července 2019 09:56
Reakce na Zarinya:

delate prosim nekdo,cuketove placicky?

​Ja som minule robila takto: cuketu som nahrubo nastrúhala, posolila a nechala postáť 15 minút. Vymačkala som šťavu, pridala kávovú lyžičku prášku do pečiva, vajce, petržlenovú vňať, kôpor, nahrubo nastrúhaný tvrdý syr a múku. Vyprážala na oleji, po dopečení vysala obrúskom prehytočný tuk. Boli výborné!