Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 01. října 2019 20:09

Karja jeste mne napadl vyvar s hraskem a sampiony, jestli ji davas uz houby + krupicove halusky.

Pak delam to, ze oprazim vlocky na oleji/ sadle a zaliju vyvarem a nejakou zeleninou. Ja davam mrazenou Mochovanku, ale muze byt skoro cokoliv. 

Pak se u nas dela zabijackouva kapustnica, ciry silny vyvar z masa, voda ze zeli + halusky ( hl. mouka, vajicko), ale to nevim, jestli by jedla.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 01. října 2019 20:34

Karja A co třeba drůbeží kaldoun? Je to vývar, lehce zahuštěný. Já tedy miluju kachní kaldoun, ale klidně může být i kuřecí.

Receptů najdeš spoustu, dávám jen pro představu třeba od Gurmánky.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 01. října 2019 20:44

Karja Koko (menu domu) ma ppdzimni kvetakovou polevku, je to vyvar s kouskama kvetaku, brambor. Serviruje s bagetou s rozpuštěným sýrem 

Offline 999
19916 příspěvků moje polička 01. října 2019 20:53

milacka Super :-).

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 01. října 2019 21:44

continuity Joo, vlockova se ji! Na to jsem zapomnela;-). Ja si snad pujdu precist jidelnicek do mistni skolni jidelny, tam najdu ty detske polevky a oprasim pamet! Diky, zitra delam kapustovou, tak jsem na to zvedava, houby nedavam jeste.

Dadoo Diky, drubezi delam dost, kaldoun teda ne...

MaeGandal Taky diky! Tech vyvarovych polevek jsou urcite mraky, chce to jen si vzpomenout. Hlavne ty hnusny obycejny detsky uz neji, skoda:-D:-D

Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 01. října 2019 21:46

Karja tak to udelej bez hub, jenom s hraskem a temi nocky. Taky je to dobre. 

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 01. října 2019 21:49

continuity Joo, hrasek ma rada, skoda, ze me to nenapadlo v hrachove sezone;-)))

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 01. října 2019 21:49

continuity Joo, hrasek ma rada, skoda, ze me to nenapadlo v hrachove sezone;-)))

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 01. října 2019 21:57

Karja u nás se dělá ještě česnečka z vývaru, rozetřený česnek, trochu majoránky a brambora na kostičky. teď mě napadá že bys mohla zkusit i kroupy, na způsob bílé zabijačkové

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 01. října 2019 22:00

viktorka_od splavu Joo, to delame taky ruzne bramboracky a tak, to neji:-D. Ale to jsou takove manyry furt:-D

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 01. října 2019 22:05

Karja no to právě neni bramboračka:-) resp. u nás se do bramboračky vývar nedává, to je zeleninová polívka, hustá a zahuštěná. jestli malá nerada brambory a pečivo "nesmí" tak to tě lituju:P

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 01. října 2019 22:08

Karja Jedna z nejoblíbenějších polévek dcer v dětství byla Pucková.

Nastrouhanou kořenovou zeleninu, bramboru, jsem orestovala na másle, zalila vývarem a povařila. Na pánvi jsem nejdřív nasucho orestovala dětskou krupičku. Lehounce zhnědla a získala oříškovou chuť. Pak jsem přihodila kousek másla a nakonec jsem na to klepla vajíčko. Rychle míchala. Krupička udělala takové cucky - pucky. Ty jsem pak nasypala do polévky. Holky to milovaly, pucky čím větší, tím lepší. Ale jim jsem musela dělat i krupicovou kaši s puckama. Byly prostě puckové

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 01. října 2019 22:11

viktorka_od splavu :-D Jako tak smi/nesmi, zalezi kdo je doma:-D. Nee chleba ji davame, ale nebude se tim cpat trikrat denne, ze. Fakt jak se ty vyradej ty kase, tak je o spoustu moznosti min. Brambory ji, ale ne moc ty polevky, kde jsou. Ale to jsou takova obdobi, jen me zajimalo, co do tohodle polevkoveho obdobi zaradit:-D. 

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 01. října 2019 22:12

Dadoo Ty pucky neznam! Ja znam jen smichat s vajcem a zavarit! Dobrej tip!

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 02. října 2019 00:02

Karja a co sosovicova? Cibula, mrkva, šošovica..Inak ja robim skoro stale zeleninovu, zeleninu co dum a sezona dala, mrkva, zeler, petrzlen, kalerab, hrasok, brokolica (nie vsetko naraz:) a ked sa mi chce tak krupicove halusky do toho (nazyvam ich oblaciky aby ich syn jedol )

Offline notna
9544 příspěvků moje polička 02. října 2019 07:54

Karja Do vývaru je dobrá pučálka /nakliceny a pražený hrách/, nebo celestynske nudle, nebo "chipsy"z kořenové zeleniny /škrabkou udělám tenké plátky a opecu na sucho na pánvičce/.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 02. října 2019 08:35

Karja ja detem delam hovezi vyvar na asijsky zpusob - sklenene nudle, hodne bylinek (ne koriandr), mrkev na tenke nudlicky (orestovane na masle teda ), klicky. Nam tam pridam napr. chilli a jarni cibulku. Nebo orestuju ruznou zeleninu (mrkev, rapik.celer, kvetak...), zaliju vyvarem a pridavam oloupana rajcata, to jim taky chutna. Celestynske nudle jsi zkousela? Deti hrozne bavi, kdyz krajim palacinku

Taky mam doma jednu gurmanku, jen nevim, jestli jsem neudelala chybu, protoze ac ji vsechno, tak je dost narocna. Neustale komentuje, jak co chutna, ze skolni jidelny (kde ale opravdu vari strasne), chodi dost rozhorcena. Kdyz se me nedavno zeptala, jestli do dynove polevky dostane dynovy olej, tak si me muz dobiral, cemu se divim, kdyz jsem si ji tak vychovala .  

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 02. října 2019 08:42

milacka Květák rozeberu na růžičky, jednu cibuli na hrubo, případně doplním další zeleninou (tentokrát karotka). Obalím v řepkovém oleji, trošku solím a dám na 130 do trouby péct. Když květák začne zlátnout, promíchám a nechám ještě chvilku pod grilem.
Směs koření kari (pan kořenář jej má namíchané pokaždé trochu jinak), tohle byla spíše indická směs - asi tři lžíce orestuji v oleji, udělá se taková pasta. Jen nechat rozvonět, pozor na připálení. Zaleju plechovkou kokosového mléka a nechám za stálého míchání pomalinku provářet. Dochucuji vločkami červeného chilli nebo čerstvými, limetovou nebo citronovou šťávou.
Pak jen do omáčky nasypu zeleninu a hotovo, nejlepší je to odležené do druhého dne. Podávám se spoustou zeleného koriandru.

Offline Antje
příspěvků moje polička 02. října 2019 10:11

Lamicka jaké bylinky tam přidáváš, nebo spíš jaké děti snědí ? Budu mít na víkend synovce, tohle by mu mohlo chutnat.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 02. října 2019 10:17

Antje maji radi libecek a petrzel, sekam jim to na male kousky. Chvili ale trvalo nez zacali jist sklenene nudle, nemeli k nim moc duveru.