Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 23. října 2019 09:18

co dělám špatně? ve dvou případech ze tří nejsem schopná dostat těsto na štrůdl do stavu hladkého, lesklého a nelepícího těsta. Dělám těsto podle Vaňka - mouka, vajíčko, olej, teplá voda. Někdo nějaký nápad nebo jiný recept? Štrůdl máme rádi, ale tohle mě nebaví.

Prosperina taky děkuju, určitě vyzkouším, to by mohla být dostatečná konkurence štrůdlu. Třeba se mě to těsto začne bát a začne spolupracovat

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. října 2019 10:00

MaeGandal neporadim, taky to neumim, ale já z Vaňka nevařim moc ráda, nepřijde mi, že by všechny jeho recepty, zvlášť pro začátečníky, co si neporaděj s improvizací, fungovaly

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. října 2019 10:01

Prosperina děkuju, uložim a zkusim. Já včera udělala nějaký linecký těsto podle internetu a budu pokračovat dneska. 

Ještě bych ráda vyzkoušela tenhle recept s mascarpone

http://karolinafour.cz/recepty/jablecny-kolac-s-mascarpone-celozrnnou-moukou/

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2019 10:08

MaeGandal do taženýho patří i trochu octa (do tý teplý vody) a odpočívat pod teplou mísou 30 minut. Taky nedělam podle vaňka myslim

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 23. října 2019 10:12

Lamicka Potrefenáhusa Není zač. Snad to bude dobrý. Kdyžtak pak poreferujte.

Já moc jablečný věi nedělám, protože sama jím sladký jen sporadicky, a když už zatoužím po něčem sladkým s jablkama, tak máma peče moc dobrej štrúdl, i když ne taženej.

Ovšem ten jablečnej koláč s mascarpone zní dobře - Občas teď peču něco pro rodiče, protože táta se potřebuje po chemo trochu vykrmit, a snažím se jim tam dostat i nějaký ty bílkoviny, takže jsou to většinou tvarohové nebo mascarponové orgie.

Online Karja
44976 příspěvků moje polička 23. října 2019 11:33
Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 23. října 2019 11:41

viktorka_od splavu Hele je to 12 let... to jsem byla ještě "hospodyňka", hoodně se toho změnilo :-) 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 23. října 2019 12:03

Potrefenáhusa já právě podle Vaňka vařím hodně. Mně naopak přijde, že když dodržím recept, tak je to přesně, jak má být. Neumím dochucovat (tady trošku tohoto a pak tamtoho). Akorát ten štrůdl, ten teda ne.

Ounz ocet zkusím, nechávám odležet do ledničky podle něj. Ale právě se nemůžu dostat do stádia nelepícího těsta.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2019 12:48

MaeGandal no já to zadělam tou teplou vodou s octem a olejem a pak to odpočiva pod teplou mísou.odpočívání v lednici (taženýho těsta) je imho nesmysl. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2019 12:48

MaeGandal A posledně sem asi ve vodě rozpouštěla máslo i

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 23. října 2019 13:12

MaeGandal Souhlas s Ounz, do lednice bych taky nedávala, mě babička učila taky tu teplou mísu a ocet. Já ho teda dělala asi jen dvakrát v životě, už dávno, ale pokaždý se celkem poved (s tou teplou mísou a octem, jen to chtělo vyválet ještě o maličko tenčejc, to ale holt chce cvik). Ale na to, že ho až tak nemiluju, mi přijde celkem pracnej, takže spíš dělám z kynutýho těsta nebo z listovýho (tam mám teda ambici, že si jednoho dne vyrobím použitelný domácí - zatím dva pokusy nic moc, teda na chuť celkem dobrý, trochu i lístkovalo, ale chyběla tam taková ta křehkost.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2019 13:57

Prosperina Vono, když se to zvládne, tak neni pracnej vůbec, právě, je to hned. Podle mě je fakt základ v tý teplý míse, to těsto zůstane vláčný a dobře se táhne.. 

Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:23

Ounz Přesně takové průsvitné těsto dělala moje babička, vytažené přes celý stůl, spousta jablek, ořechů a skořice. Moje máme a ani já se ségrama, jsme se to nikdy tak nenaučily. Mňam, hned bych si dala. Jsi vážně šikovná.

Offline Aranel
6708 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:23
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:29

Alena_In Děkuju (já chtěla ukázat, že to fakt neni těžký! A teď ho budu muset udělat..)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:29

Aranel Díky

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:45

Ounz Hehe, tak takhle krásně průsvitný jsem to nikdy neměla. Máš to fakt ukákový. Ale to moje nebylo zase nějak strašně tlustý, ale prostě jsem nedosáhla babiččinýho (a Tvýho) standardu.

Ale já mám takovou trochu úchylku, já obecně docela nerada vyvaluju, vždycky se musím přemlouvat. Nevím proč, je to zcela iracionální, ale prostě na to nějak nejsem, dělám to akorát na Vánoce a pak tak třikrát do roka. Takže ani nemám takovej ten správnej grif. Asi kdyby se moje okolí mohlo po taženým štrúdlu utlouct, tak se kousnu a ten grif na to si vypěstuju, ale voni jsou spíš na ty "bytelnější" těsta, který staří párkrát přetáhnout válečekem nabo rovnou koupit plát.

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:48

Prosperina já to válení vůbec nějak nedávám, asi na to musí bejt nějakej sicflajš

u nás se tohle nikdy moc nevařilo, resp. moje máma to neumí, dělala to vždycky babička a já se odstěhovala dřív než mě to začalo zajímat 

Offline continuity
43675 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:57

Tak strudl se nevali, ale tahne ne? Ja valeni taky neznasim, nahatuji i vsechno kynute, prijde mi, ze ho tolik nezmackam a tustane vic nadychane. 

Ja jsem to poprve pekla z nejakeho idnes receptu a slo to. Princip je v octu a v tom zahrati. Ja si ohreji litinovej hrnec v troube, kterym to pak prikryju. 

Uz je mi jednou stalo, ze jsem to jednou pokazila a podruhe to vytahnout neslo. Tak jsem testo znovu priklopila a fungovalo to znova dobre. 

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. října 2019 14:58

continuity jo asi se to vytahuje 

no těsta fakt nějak nejsou muj přítel