Garfiesice teraz moc nepíšem, ale toto vlakno si precitam vždy a velmi ma teší ked tu nieco pribudne. Takze dakujem, si svetlo v tuneli. ![]()
Postřehy z Japonska
Janulik03 To je milé, děkuju"
Snad se mi příští rok podaří i rozkvetlé vistárie. :-)
Garfie mne se ta tribuna libi, je to takova romanticka skororuina. Ale samozrejme nevim, jake pocity bych z toho mela v realu.
Pinot Noir šílený personál mě napadl taky, celé to působí děsivě, jak kulisa k filmu
Garfie Teď je mi líto, že jsem si o tribuně a hřibotovu přečetla v rychlosti za dne. Měla jsem sem jít číst v noci, v klidu. Úžasné! A překvapuje mě, že tribuna stojí i přes častá zeměstřesení.
Garfie a kdyz je na kopci, kde behali kone? Nebo kopec je jen z jedne strany a zavodiste byvalo v mistech toho nynejsiho parku?
K tem zahradkam u domu - ja mela pocit, ze Japonci jsou v tomhle uplne jini, ze spis nez solove se pinozit na vlastni zahrade, radsi jdou nekam do tech verejnych parku a zahrad, mam dojem, ze je i docela dost svatku, ktere takhle hromadne prozivaji? Na venkove spis maji asi nejake zeleninove zahradky nebo policka, ne relaxacni plochu, na to jim je asi lito dost vzacneho mista?
Na tom opuštěném hřbitově bych se bála i v pravém poledne.
Ale jinak v kombinaci s tou zpustlou tribunou jsou to mystické zážitky i jen z těch fotek.
Garfie jeste si rikam, ze ty krasne zahrady ve mestech byvaly kdysi soukrome u samurajskych domu a ted jejich zbytky ukazuji turistum. A mozna i nekteri bohatsi Japonci ty zahrady mivali, treba jako u jednoho domu, ktery jsi tu davala pri hledani bydleni?
Garfie Ale přijde mi škoda, že ta tribuna je zavřená a zdevastovaná. Docela si ji dovedu představit zrekonstruovanou a s nějakým účelem, hned by z ní byl jiný dojem. Je trochu jak Battersea.
A prosím piš, foť, dávej sem
je to fascinující a velmi dobré čtení. A mohla bych poprosit trochu fotek jídla? ![]()
Kokoska Jo, určitě se tam závodiště někam vlezlo. Dodnes je kousek odtud koňské muzeum. Vyfotím vám příště, jak to vypadalo před válkou, jsou tam na místě informační panely.
Jinak s těmi zahradami máš pravdu, oni opravdu tráví spoustu času v parcích nebo těch zahradách. A slavností je tu spousta, pořád. :-) Okrasné zahrady jsou u domů, ale prostě jen okrasné. Vůbec tam není třeba žádný ovocný strom nebo keř. Žádný prostor pro grilování třeba, dokonce ani sezení, jen výjimečně malý stoleček nebo lavička. O bazénu nebo nějakém vyžití pro děti nemluvě. Ani na vsi právě, tam, když už, mají přístě zeleninovou zahrádku a políčko, žádná volná plocha.
Ty okrasné zahrady jsou tak na půl, některé bývají součástí parků, takže jsou primárně pro veřejnost, některé byly opravdu kdysi soukromé, třeba jedna z mých oblíbených tokyjských zahrad patřila původně jednomu ze šogunů, po jeho smrti pustla až ji na konci 19. století koupil a obnovil zakladatel Mitsubishi. Ten ji pak věnoval městu. Myslím, že podobný osud mělo víc zahrad.
andulka01 Budu se snažit, ale my teď nikam moc nechodíme, je tak strašné vedro, že se nám nikam nechce!
I když zrovna tento týden jsme byli na yakiniku, v takové malé hospůdce v sousedství, ale nefotila jsem. Jediné, co mám z poslední doby je večeře v Kanazawě, která je vyhlášená svým sushi a sashimi. Takže úhoř a druhý talíř tuňák, neznámá ryba a mořský ježek.

Garfie Mockrát děkuji za úžasné vlákno a skvělé příspěvky a fotky ![]()
Mohla bych mít jeden dotaz, pokud nechceš neodpovídej. Jak se stravujete s dětmi doma? Vaříte "českou" kuchyni nebo jste se přizpůsobili nabídce v obchodech? Ráno asi jogurt s lupínkama nemají, že? Chleba se šunkou?
dupali
Klidně ti odpovím, protože poté, co jsem minule trpěla a vařila jim na střídačku špagety a bílou rýži (přeháním jen lehce) se to teď dost zlepšilo. Zaprvé globalizace velmi pokročila od doby, kdy jsme tu byli poprvé. Za druhé žijeme prakticky v hlavním městě a zhruba 20 kilometrů daleko je velký obchoďák plný amerického zboží. Dovezli jsme si nějaké zásoby z domova, zrovna lupinky se tady dají koupit běžně. Na rozdíl od chleba, ten je tu jen toustový a většinou sladký. Vařím tak napůl, já ani doma nevařím úplně typickou českou kuchyni. Tady mi nejvíc vadí, že děti nejedí ryby a zelenina je tu docela drahá. Teď se mi hodně ulevilo, protože děti mají ve škole obědy, o víkendu většinou grilujeme nebo jíme venku.
Garfie
děkuju!!! To uni mě strašně zajímá, díky tobě teď sjíždím na watch spostu food japonských a dalších asijských videí, mimo jiné i jak se ježci loví a uni zpracovává. Jak chutná?
Garfie a co je to barevny? Platek lotosu?
Zpátky k architektuře
naštěstí městské. Kanazawa a její Chaya district. Doslova čtvrt čajoven. Je to místo, kde dřív pracovaly geishy, bohužel na rozdíl od Kyota už se tato tradice nezachovala. V provozu je pouze jedna a ani ta už není úplně tradiční. Ve zbytku domů jsou obchody a restaurace a přes den je tady pěkně živo. Já tu byla ráno, záměrně, kvůli počasí a prázdným ulicím, ale pak mě to trochu mrzelo. :-) I když ta ranní atmosféra byla pěkná. Navazuje na ni velká oblast plná chrámů, nic co by člověk musel vidět, ale zase o to příjemnější a původní.

A přilehlá chrámová oblast

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje