Garfie jo, tohle si pamatuju. Cily ruch tam teda nebyl, protoze desne lilo. V Kyotu jsme v tou ctvrti gejs vlastne probehli jen jeden vecer, doslova probehli, sli jsme do divadla nejak na posledni chvili.
Postřehy z Japonska
Kokoska V Kyotu je ta čtvrt určitě větší než v Kanazawě a taková víc "nóbl", aspoň Gion. Pak je tam ještě jedna, menší-Pontóčó, není tak známá, ale má takovou příjemnější atmosféru, Gion už je hrozně turistický. :-( Vůbec celé Kyoto je bohužel už dost turistická atrakce, jsem fakt ráda, že jsem tam byla už před patnácti lety, protože když jsme tam byli posledně, bylo to velké zklamání. Jako je to krásné město, pochopitelně, jen atmosféra už není taková, hlavně místní ztratili přívětivost a pohostinnost.
Garfie to tak byva v tech "nej" mistech, bohuzel.
Garfie A ty sošky mají bryndáčky nebo slintáčky? ![]()
Sweet Potato Ha, to vůbec nevím, asi bryndáčky! :-)
Jsou to Jizo, ochránci zemřelých a nenarozených dětí.
Garfie budete v Japonsku jeste v dobe, az bude Expo? Ted jsem zaslechla, ze ma byt 2025 a vy to mate tusim na 3 roky?
Garfie teď jsem si našla, že Japonsko má nějakých 127 mil. obyvatel. Nemůžu ale zjistit, jestli bylo vždycky takhle lidnatý nebo až v posledních dejme tomu stoletích. Zaujal mě ten nedostatek místa všude, namačkaný domy u sebe atd...a zároveň jsem četla, že od roku 2009 neustále ubývá obyvatelstva. Myslím, že by se jim ulevilo, kdyby měly o pár desítek milionů méně obyvatel...Nemáš prosím tě nějaký poznatek ohledně toho množství obyvatelstva v minulosti? Nebo vůbec jak se to rozvíjelo?
Lenka22 to je ale hrozně dobrá otázka a mě by třeba zajímalo, kolik asi tak mívají japonské rodiny dětí? existuje tam nějaký tlak na snížení počtu dětí jako byl třeba v číně, nebo vůbec?
Kokoska Těžko říct. Ono je to takové dost nejasné, smlouva je na 2 roky, šéf muži naznačil, že by ho tu měl rád na déle. A firma podepsala smlouvu na náš dům na pět let....uvidíme.
Tabea To je super stránka, díky moc!
Lenka22 V tom odkazu je v podstatě to, co jsem chtěla říct, že poválečný rozmach, který teda zažilo Japonsko úplně neuvěřitelně, se projevil i na růstu počtu obyvatel. On tady není zas tak obrovský počet obyvatel na km, teď koukám na nějaké tabulky a Japonsko je až na 37. místě, což není tak strašné. Problém je, že velká část je neobyvatelná, jsou tady hory, sopky, většinou velmi strmé, žádná zvlněná krajina jako u nás. :-) Klesající počet obyvatel přináší zatím spíš potíže, protože klesá počet dětí a přibývá starých lidí. Navíc, jak známo, Japonsko má velký počet stoletých...
S tím souvisí i to, že Japonsko není vybavené na ústavní péči o staré lidi. Vždy to byla otázka rodiny, bylo zvykem se o své stařečky postarat, jenomže to je teď často problém, asi jako všude v civilizovaném světě. Je to smutné, ale je to fakt. Plus tady k tomu výrazně přispívají ty malé byty. Je tu katastrofální nedostatek domovů důchodců a podobných zařízení.
K tomu mám mimochodem dobrou historku, teď jsem se na párty bavila s matkou ze třídy, je z Iwake, tedy úplně na severu, takový bohem zapomenutý kraj. Ona by se tam chtěla vrátit, ale manžel-Ir o tom pochopitelně nechce ani slyšet, nikdo tam nemluví anglicky. Říkala mi, že by chtěla vypomoct mamince, ale je to 600 kiláků! A že její babička, které je přes 90 žije sama někde v původním domku (takže už víte, jak to v něm vypadá), na samotě, nejbližší sousedé jsou asi pět kilometrů daleko! A odmítá ji opustit. Tak že prý strýc z Osaky ztratil nervy, dal výpověď a nastěhoval se za ní a pracuje online....:-)
viktorka_od splavu Žádný tlak, alespoň oficiální, tady není. Děti mají většinou dvě, ale tři nejsou u mladých rodin žádná výjimka, vidím to často, věkově blízko u sebe. Možná je tu lehce víc jedináčků než u nás, ale ne výrazně. Tady je ten tlak spíš daný velikostí bydlení a celkově třeba zaměřením na vzdělání, což není levná záležitost, takže limitující je spíš tato stránka.
A dnes pro změnu trochu zahradní architektury. Zahrada Kenrokuen v Kanazawě, považována za jednu ze tří nejkrásnějších velkých zahrad v Japonsku. Kdysi patřila k vnějším pozemnkům hradu, pro veřejnost byla otevřena na konci 19. století.
V překladu její název znamená Zahrada šesti vznešeností", což znamená, že zahrnuje všech šest základních atributů, které má mít dokonalá zahrada. Vodu sem z nedaleké řeky přivádí potrubí z roku 1632, taky místní fontána je jedna z nejstarších v Japonsku. Funguje na nějakém systému, který jsem přesně nepochopila, něco s poklesem nadmořské výšky rybníka, celý tento sofistikovaný přírodní systém způsobuje, že stříká do výšky 3,5 metru. :-)
V zahradě jsou čajovny, různá zákoutí,výhledy, myslím, že se tady dá strávit i celý den.

Tohle je místní chlouba, borovice Karasaki, vyrostlá ze semene, její větve sahají daleko nad hladinu rybníka. Plus pár jejích kolegyň. :-) Borovice miluju! ![]()

¨

Musím říct, že léto je asi nejhorší čas na návštěvu těchto japonských zahrad, i když to bylo v tom vedru osvěžující, na podzim to musí být úplná paráda!

Garfie Ty dnešní fotky musím ukázat mladšímu, má japonské zahrady moc rád.
Tady jsem si říkala, co asi uvnitř nabízí, možná vonný olej, parfem, nebo dokonce uzeninu? Podle zavěšeného předmětu vlevo u vchodu
Garfie diky za ten demografický vhled. Je to moc zajímavé.
Zahrady jsou super, bydlet poblíž, jsem tam furt.
Garfie ta zahrada je opravdu nádherná!
Garfie dekuju. a zahrady![]()
![]()
![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje