Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline moora
8658 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 07:35

Garfie Ty domecky! A jako vzdycky super povidani i fotky

Online viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 07:36

Garfie muzeum západního způsobu života to je super!

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 07:50

viktorka_od splavu  Je to vtipný, že jo! 

Online viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 07:59

Garfie  opět jako každý den vyhráváš soutěž o nejzábavnější a nejzajímavější vlákno na parfumanii

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 08:03
Offline notna
9254 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 08:08

Garfie Vtipný s muzeem. Sis rozšířila obzory , co je obývák A jako vždy moc zajímavé. Jsi tak hodná, že nám to tu sepisujes.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 08:21

Garfie ten dům je uvnitř i zvenčí tak krásný!

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 08:45

notna Děkuju. :-) Mě to baví, ale pravda je, že na čas je to trochu náročný.

Mirka Je moc hezký. I uvnitř působí tak přívětivě, hned bych se tam nastěhovala. Ani není přehnaně velký (teda to pravé křídlo by tam už být nemuselo, i v reálu je tam teď jen galerie). 

Offline notna
9254 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 09:13

Garfie Právě. Je to fakt moc hezký od tebe, kolik času nám věnuješ

Offline Sweet Potato
39927 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 09:24

Garfie To je tak zajímavé.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 09:26

Garfie pro Japonce stejna exotika jako pro nas Japonsko Moc hezky a zajimavy, ona ta Jokohama byla a je asi dost netypicka?

Online continuity
42325 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 10:16

Garfie nemám teď čas moc psát, myšlenkami jsem jinde, ale čtu to tu pečlivě. Fakt díky za vhled do jiného světa. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 23:55

continuity Děkuju moc!

Kokoska Je to tak, my si tady taky povídáme, jak je ten jejich způsob života zajímavý!

Jinak Jokohama je hodně atypická. Já ji dřív znala tak turisticky, vždycky když jsem sem jela, tak to bylo "čínská čtvrt, přístav, Minato mirai", už to se trochu vymykalo, ale teď poznávám ještě úplně jinou Jokohamu, hlavně ta naše část. Všechny ty "domy západního typu" jsou tady v okolí, vlastně všechny mám v dochůzné vzdálenosti, ten cizinecký vliv tu prostě je, v dobrém i zlém. I naše škola je první mezinárodní v Japonsku (a teď i nejstarší v celé Asii), jestli se nějaká část Japonska dá trochu přirovnat ke kolonii, tak je to právě Jokohama. 

A taky je zajímavé, co si v poslední době hodně uvědomuju, je to tady taková víc "Asie", myslím tím jako vlhčí a špinavější. Já vždycky žila víc na severu nebo přímo v Tokyu a tady to je sice pořád to "západní Německo", ale už ne tak moc. :-) Nebo možná je to důsledek i té cizinecké přítomnosti, těžko říct. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 00:06

Garfie cinska ctvrt v japonskem meste, jak se to tak stane? Moc radi se nemaji, zijou v Japonsku bezne Cinani nebo to je zase to mezinarodni specifikum Jokohamy?

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 00:47

Kokoska V podstatě vznikla ve stejné době, jako tady ta "západní" část, o které píšu. Číňani se sem dostali stejně jako ostatní, když byl v druhé polovině 19. století otevřený přístav v Jokohamě pro cizince, okamžitě se sem začali sjíždět obchodníci z Číny, založili tady osadu a postavili školu. Brzy vznikly i přímé trajekty z Hongkongu a Šanghaje. Ale pochopitelně žili jen v kolonii a nesměli ji opuštět, až nové zákony z konce století daly cizincům větší volnosti. Čína byla důležitý obchodní partner kvůli čaji a hedvábí. 

Čínská čtvrt byla tady poničená při velkém zemětřesení v Kanto, platí pro ně to, co pro zápaďáky, velká část zemřela, většina odjela nebo se přestěhovala, jen malá hrstka znovu začala budovat. Během japonsko-čínské války se pak výstavba čtvrti úplně zastavila, ale když se obnovily vztahy, v čínské čtvrti vyrostla brána nazvaná Velká brána dobré vůle, bylo to někdy v 50. letech. A tehdy byla čínská čtvrt oficiálně uznaná. Je největší v Japonsku, další dvě jsou v Nagasaki a Kobe.

Jinak tu úplně běžně nežijí, to spíš Korejci. Ale tady v Jokohamě jich je hodně, myslím, že i ve škole je jich docela dost. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 00:53

A jinak, když už tu poněkolikáté v souvislosti s těmi cizineckými osadami zmiňuju velké zemětřesení v Kanto, tak jen taková zajímavost, 1. září (příští rok bude mmch stoleté výročí) je v Japonsku "Den prevence katastrof" a často se v té době konají různá cvičení, i děti ve škole měly začátkem září nácvik na zemětřesení a další den pro případ nějakého napadení (to jsme úplně nepochopili, ale museli zhasnout a zabarikádovat se). 

Což mi mimochodem připomnělo další zajímavost, včera nám přišel účet za vodu a dole je výrazné upozornění, že v případě zemětřesení či jiné katastrofy hrozí odstávky vody a abychom se zásobili pitnou vodou na minimálně pět dní...tady s tím opravdu žijí každodenně, často u domů nebo kolem veřejných osvětlení stojí pet lahve plné vody. 

Offline notna
9254 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 09:17

Garfie Jak to působí na děti? Nemají ze zemětřesení strach? Nebo už to berou jako součást života? Když tam žily poprvé, tak ho zažily?

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 09:35

notna Vůbec, myslím, že to berou spíš jako dobrodružství. Zemětřesení zažili už několikrát, i za minulého pobytu, to bylo docela silné, teď už 2x (a pokaždé byly samy doma ), ale nic hrozného. 

Offline notna
9254 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 09:37

Garfie Tak to je dobře, že je to nestresuje.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 16. zaří 2022 15:08

Garfie to je krása! 

Jak silné takové "běžné" zemětřesení bývá? Klepou se skleničky, nábytek...? 

Napadá mě, v Japonsku se můžou děti nechávat doma o samotě? Vím, že v některých zemích to dovolené není třeba do 15. 

Taky moc děkuju za příspěvky.