SunEclipse mne hlavne nikdy predtim asi nedoslo, co to vidim, najezdila jsem se tou cestou uz docela dost, muselo to byt nekdy videt.
Postřehy z Japonska
Kokoska Tak prý je vidět z těch různých vyhlídek z Tokya, ale já ji takhle z dálky viděla jen jednou z Kamakury a to je až pod Yokohamou, takže jsem překvapená. A přesně, teď budu číhat každý den, naštěstí bezpečněji než ty na Krkonoše, pravděpodobně se sklenkou v ruce! ![]()
Garfie Každopádně, až ten pohled na Fudži probudí tvého vnitřního básníka, tak se tady s námi poděl o výsledek :o)
DruI Nějaké haiku, že bych stvořila? ![]()
bram
S tím bych se nebála jít do soutěže!
Na Nový rok se soutěží u císařského paláce, zapíšeme se!
bram no ale to je hezky!
Garfie díky a zapiš nás! :)
A kdybys to chtěla použít i do té knihy o Japonsku (kterou napíšeš), tak klidně můžeš
bram To bude ústřední motto!
DruI Ani ne, naživo mi ji dalo práci vůbec najít. ![]()
Garfie jako ze fotim zapad slunce a hele, ona je tam hora! ![]()
Kokoska No tak nějak...dítě "hele mami, není to náhodou Fuji támhle v dálce?" ![]()
Garfie A co byste rekli, byla tam! ![]()
Garfie kdyz uz jsme u toho, jsou o ni nejake zajimave baje a povesti? A smi se na ni? Kdysi to pry bylo oblibene misto sebevrahu, bylo by to vubec jeste mozne?
Garfie Ju, takovy krásný výhled z okna máte. A ostatně transformers svatyně byla taky krásná
Tak tohle je výhled k nezaplacení (pravda, nebýt všímavého synka
) - to je jako mít v Praze výhled na Hrad.
Jenže ten, kdo to má, si po čase zvykne a nepřipadá mu to nijak vzácné - tak ať vám to jako vzácné připadá ještě dlouho.
jerry Neboj, já myslím, že si nezvykneme. Jednak je opravdu impozantní, myslím, že i při tom pohledu na starou Prahu se ti tají dech a můžeš to mít denně. A Fuji se opravdu ráda schovává a ukáže se spíš výjimečně. :-)
Kokoska Tak sídlí tam různá božstva a taky existuje přímo kult zasvědcený hoře (teda je jich víc, ale jeden je hodně známý). Na druhou stranu, právě takový kult může za to, že mohou na Fuji vystoupit i ženy, jedna z uctívaček kultu se vydala nahoru v převlečení za muže s požehnáním kněze a zdolala horu jako první žena. Mimochodem, tohle je zajímavá feministická vsuvka :-) Bylo to v roce 1830 (nebo tak nějak) a až o dalších 30 let později byl ženám povolen výstup až k horní stanici, kde mohly počkat na své muže. Zákaz porušila žena britského diplomata, která vystoupila nahoru s ním. Paradoxně přítomnost ženy, navíc cizinky, zapůsobila opačně, než by se dalo čekat, nevyvolala odpor, naopak vzbudila velký zájem veřejnosti a i díky nátlaku vláda Meidži vyhláškou povolila výstup i ženám.
Zpátky k pověstem. :-) Podle šintoismu byl nahoře zničený elixír nesmrtelnosti. Díky němu je Fuji nesmrtelná a kouř značí, že stále elixír používá. Jinak byla uctívaná už v prehistorii, přejaponskými obyvateli (Ainu). O sebevraždách na Fuji nic nevím, ale dnes by to asi možné nebylo. Každopádně právě na úpatí Fuji je ten známý "les sebevrahů".
Dnes na mě na FB vyskočila japonská sýrová vzpomínka, tak mám inspiraci na dnešní ráno. :-)
Myslím, že už jste ode mě určitě slyšely nějaké historky o japonském sýru. Patří k mým nejoblíbenějším (historky, nikoli sýr). Japonci historicky sýr neznají, mléko nikdy nepoužívali. První farmy začaly vznikat až po příchodu prvních amerických námořníků na konci 19. století a tak exotická potravina jako je sýr se v zemi Vycházejícího slunce konzumuje teprve nějakých 30 let. Tolik na jejich obranu. :-)
Japonci dodržují formu, obsah pokulhává. V praxi to vypadá tak, že například plísňový sýr vypadá velmi autenticky. Při bližším ohledaní ovšem zjistíte, že "plíseň" je spíš jakási hmota připomínající igelit, o ušlechtilé plísni nemůže být řeč. Uvnitř je cosi jako taveňák. Doufala jsem, ze globalizace z trochu pokročila, ale marně. Včera jsem plná naděje a naivity koupila chedar, camembert a mozzarelu. Vzhled stejný, chuť naprosto identická.
Naštěstí žijeme v Yokohamě, výspě cizinců a tak se tady dají sehnat i dobré sýry (za hrozné ceny), ale jinak je to asi jediná věc (kromě levného ovoce a zeleniny), co mi tady chybí. I ten chleba už jakž-takž upeču (uvidíme až dojde propašovaná mouka), dokonce se tady dobrý chleba už dá i koupit-čtvrtka za zhruba 200 korun. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY