Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 10:57

Mohučanka  Byl to dárek pro muže k narozeninám a jsem teda dost pyšná, že mě to napadlo! 

Offline Karja
44189 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 11:41

Garfie Hodně hustý! Už dlužim sambovi dvě fotky teda na ukázání. Tuhle a ....vaření vajec:-D

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 12:06

Karja Odměřuješ mu podle zásluh, jo?

Offline Karja
44189 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 20:05

Garfie Ne, vždycky výberu ty největší špíčky, co by ho mohlo zaujmout:-D

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 04:19

Já sem ještě rychle nahrnu zbytek našich podzimních prázdnin, než to všechno zapomenu. 

Meoto Iwa, známé jako "wedded rocks" jsou posvátné skály, větší přesdstavuje muže, menší ženu, jsou spojené lanem shimenawa (slaměné lano, které označuje začátek něčeho posvátného, předěl mězi duchovní a pozemskou sférou). Lano se vyměňuje 3x ročně při speciálním obřadu. Kolem je spousta žabích soch, věří se, že božstvo v podobě žáby umí přivádět věci zpět. Hodně se sem sjíždí manželé nebo zasnoubené páry, věří, že jim návštěva přinese štěstí v manželství. 

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 04:35

V tom samém městě je také svatyně Ise, nejposvátnější šintoistická svatyně v Japonsku. Skládá se ze dvou svatyní-vnitřní a vnější. Předpokládá se, že vnitřní svatyně byla založena před více než 2000 lety, vnější je asi o 500 let mladší. Její součástí je nejposvátnější japonské božstvo, bohyně slunce-Amaterasu Omikami. 

Hlavní budovy připomínají starověké sýpky na rýži, jsou velmi prosté a jednoduché a nevykazují žádné architektonické vlivy okolí Asie, byly postaveny ještě před příchodem budhismu. Nejzajímavější je, že obě svatyně jsou v souladu s prastarou šintoistickou tradicí každých 20 let znovu postaveny. Poukazuje to na fakt, že ne budovy samotné, ale duchovno v nich je to důležité. Souvistí to také s obdivem Japonců k pomíjivé kráse. Vnitřní svatyni obklopuje postupně několik plotů, za které se nedá vstoupit, takže ve skutečnosti je vidět jen kousek střechy. 

Celý rozlehlý areál je velmi prostý, jen cestičky vysypané štěrkem, jednoduché brány tori a tichý les všude kolem. 

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 05:00

Tak jako většinou, ke svatyni vede tradiční čtvrť, kde je spousta obchůdků a restaurací, v Ise je to Oharaimachi, některé ze zdejších podniků mají už několik století dlouhou historii.  Ale najdete tady třeba i Starbucks, jak je vidět na fotce. :-)

Soudek s živými kraby

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 05:03

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 05:08

Obchod s rybami

A obchod se saké. U vchodu jsou zavěšené koule sugidama ze zeleného cedru. Během výroby visí venku, když zhnědnou, je saké připraveno k pití. :-)

A nakonec dřevěný most, který spojuje čtvrť se samotnou svatyní, postavený bez jediného šroubu. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 06:38

Garfie Krásný fotky a lidí mrak. 

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 06:49

Kan Jo, lidí mraky. To jsem ani nečekala, je to dost bokem od všech turistických atrakcí, ale už příjezdové cesty byly ucpané! Ale byla sobota a je to pro Japonce opravdu nejposvátnější místo, tak asi proto. 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:03

Garfie jak s zivymi kraby? To zlaty a cerveny je nejaka schranka a krabi jsou unitr? Nebo krabi jsou pod poklickou? A co je pak to cervene a zlate?

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:06

Garfie i presty davy lidi to vypada na misto se zajimavou atmosferou. Ty svatyne se vazne kazdych 20 let rozeberou a postavi znovu? S pouzitim aspon neceho z toho stareho materialu, co je zachovale, nebo fakt uplne znova?

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:06

A když jste říkaly, že školu sem, tak dnešní perlička. Přišel odkaz na fotky ze školního výletu starší dcery. Ona sama už je má k dispozici dávno, ale nám učitelka napsala, že fotky dostanou jen děti. Dnes psala mejla, že na četné žádosti rodičů se rozhodla vyhovět a poslat nám odkaz, ale že nás musí upozornit, že v souladu se školními pravidly a japonskými zákony jsou fotky určené jen pro soukromé rodinné vzpomínky a nesmíme je zveřejnit v žádných sociálních médiích. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:16

Garfie Super. Oni mají taky nějaký GDRP? Nebo jsou prostě takhle slušní? 

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:38

Kokoska Jj, atmosféru to má zajímavou, vlastně tě ty davy ani neruší....(a zažila jsem v Japonsku i větší), hlavně okolo svatyně se to docela ztratí, tam je fakt obrovský prostor, narváno je hlavně v té obchodní uličce. 

Svatyně se opravdu každých 20 let staví znovu, hned vedle, už od roku 690. Napřed se postaví nová, trvá to prý až deset let, používají se přesné postupy a materiály jako v historii a až potom se rozebere stará. Všechny stromy, které se použijí na stavbu jsou pokácené při zvláštním rituálu a splavené v posvátné řece až na staveniště. :-) Na stavbu prý padne zhruba 12 tisíc cypřišů, musí být cca 200 let staré. Celkem je těch "stavebních rituálů" asi 30. 

Jo, zapomněla jsem napsat, že je tady uložen jeden ze tří císařských pokladů, posvátné zrcadlo. Ovšem prakticky nikdo ho ještě neviděl, takže bůhví jak to je. :-)

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:42

Kan Asi mají, protože se kromě školních pravidel odkazovala a japonský zákon o právu na soukromí. Například na ID kartách nemají děti foto, dospělí ano. Na radnici nám vysvětlili, že to je kvůli zákonu na ochranu dětí. 

Offline Garfie
28241 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 08:43

moora Jo, pod pokličkou a ti nahoře jsou takové ozdoby, taky na prodej. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 09:04

Garfie tomu teda rikam tradice! Predpokladam cyprise zvlast pestovane pro tento ucel, sazene ve dnech urcenych nejakou vestbou, kacene s obeti bohum lesa.

Online continuity
42329 příspěvků moje polička 07. listopadu 2022 09:16

Garfie Kan nemám dnes moc čas, jen taky letím kolem. Japonsko je z pohledu EU a GDPR považováno za zemi, do které lze osobní údaje bez dalšího bezpečné předávat, protože úroveň jejich zabezpečení je odpovídající evropské úrovni a asi teda i vice versa, ale to jsem nikdy neřešila.