Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 06:54

Takže, kdo se to tu zajímal o kintsugi? bram ? Nejsem si teď úplně jistá. Každopádně to bylo moc zajímavé a s jednou holkou, co taky vymetá kdejaký kurz, jsme se shodly, že z těch "uměleckých" nás to zatím bavilo nejvíc. V originále se používá pravé zlato, my použily pochopitelně jen napodobeninu. Jako nejtěžší se ukázalo získat materiál. Ideální jsou dva až tři kusy, případně jen malé odřeniny. Takže moje představa byla asi taková: 

Moje příprava skončila pláčem a značnou redukcí kuchyňské výbavy:

Bohužel tím pádem jsem přišla o dvě krásné tlustostěné tmavěmodré mísy (jednu do zásoby, kdyby "náhodou"), dvě krásné s modrotiskem a jednu sestřičku té, která se nakonec podařila rozbít na čtyři kusy. Asi nejdražší lekce ever. 

Kusy se napřed slepily speciálním lepidlem, něco jako guma, když držely u sebe, nadbytečné lepidlo se setřelo špachtličkou a potom se spoje vydrhly namočeným špirglpapírem až do hladka. Pak se rozmíchala barva, tedy nějaká báze se zlatým prachem, tenoučkým štětečkem se nanesla na spáry, případné přebytky se pak setřely vatičkou namočenou v lihu. Nedělají se jen spáry, ale i třeba plošné odřeniny. Takže moje práce dopadla takto:

Je to hezké, může to i do mikrovlnky, někdo zkušený říkal, že v myčce to přežije, ale časem se vymaže zlatá barva. Jen mě mrzí, že se mi nepodařilo pěkně rozbít ty předcházející kusy, k tomuto to myslím úplně neladí, byla to fakt takový dost z nouze ctnost. 

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 06:57

Pro představu kousek, který opravovala kolegyně vedle:

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 07:51

Jo a ještě teda pro pobavení, dnes jsem si vyzvedla výsledek "pour paint lesson", ani nevím, jak to přesně přeložit. Picasso ze mě nebude, ale byla to sranda!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 08:10

Garfie teda, to bych šla koupit nějaký levný střep na rozbití, tohohle nádobí by mi bylo líto! Zajímavé, na co všechno tam máte kurzy.

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 08:29

Kokoska Neboj, ono to nádobí bylo všechno ze "stojenáče", tedy kolem dvaceti korun za kus, něco drahého bych neobětovala.  :-) Ale byly to hezké kousky. Kurzy jsou super, mohla bych to tady vyvěsit, co by vás jako zajímalo dál...

Offline Sweet Potato
39934 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:19

Garfie Chápu dobře, žes doma rozbíjela funkční nádobí, abys ho mohla slepovat?

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:29

Garfie jéé, díky za report :) Já jsem si myslela, že se to spojuje tím zlatem, podobně jako tiffany technika, ale ono je tam jen jako ozdoba. No každopádně to je zajímavé, už jsem se dívala, že se dají koupit kintsugi sady i u nás, tak to možná vyzkouším :) A máš to moc hezké!

Offline continuity
42328 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:29

Sweet Potato aby se povedl slepit jeden kus ze tří.

Moje praktická duše pláče. 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:34

Garfie to je asi prvni kurz (krome tech varicich), kterej ti nezavidim

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:54

moora Přitom byl zábavnej!

continuity Z šesti!!!  (jako mohla bych si je teď opravit doma, ale to si raději koupím nové!) Sweet Potato Jako přiznám se, že mě to zaskočilo, já myslela, že nám učitelka donese i rozbitý kusy, ale fakt je, že na to to bylo dost levný. Napsala nám to dva dny před lekcí, tak to ani neschováš něco rozbitýho. :-( Zkušenější kolegyně tam už měly s sebou různý naprasklý věci, co doma schraňovaly od minulého kurzu. Já si teda na to rychle koupila speciální mísu, ale kdybych tušila, že se to nepovede ani napodruhé, tak se na kurz vyprdnu! Jenomže jsem si s každým dalším kusem říkala "teď už to klapne!"  Naštěstí to jsou fakt věci po dvaceti korunách, ale stejně. 

Offline Sweet Potato
39934 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:55

Garfie Mne teda neoslovuje ani výsledek (ne tvůj, obecně). Ale jinak jsou ty kurzy super!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 09:56

Garfie to se musi roztriskat nejak umelecky nebo v cem byl hacek? 

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:09

bram Jo, je to vlastně jen ozdoba. Je to jednoduché a zábavné. :-) Ale vlastně jsem přemýšlela, že není třeba použít to zlato, i když je to tradiční metoda. Asi by se mi víc líbily jiné barvy. 

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:16

Sweet Potato Ony některé jsou hezké a vypadají jako původní záměr, ale to už musíš být opravdu profík. 

Kokoska No nemělo by to být moc kusů (to asi kvůli omezenému času lekce) a taky tam neměly být ty drobné střepy, prostě čistý řez, třeba na dva nebo tři kusy. No a já to rozbila vždycky minimálně na osm, ještě s takovým tím drobným odpadem. I když ta moje sousedka si tam přesně takovou roztřepenou věc donesla a šlo to, ty holky, co už to třeba jednou abolvovaly, byly poučené. Já se přesně řídila pokyny a nebylo to teda ku prospěchu věci.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:20

Garfie no, pro me se jevi jako lepsi varianta rucnich praci polepovat krabicky tim krasnym papirem. A jsem zvedava, co budeme vyrabet priste!

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:31

Kokoska To je jasný. Ale zase když už ten kus máš rozbitej (jak tam ti zkušení měli), tak je to fajn. 

No máme tam teď další kresbu na plátno, ale myslím, že tady ta dvě plátna mi na dlouhou dobu stačí....

Pak bych vám mohla nabídnout

-vánoční věnec ze sušených květů

-oshogatsu-novoroční japonský věnec z obi, slámy a květin. Věsí se na dveře, láká dobré duchy a odhání ty zlé (o tom trochu uvažuju)

-candle decoupage (o tom uvažuju taky, abych se zbavila přebytků washi papíru )

-běhoun na stůl z obi

-a nějaké ty malby na keramiku...

a jejda, zemětřesení v přímém přenosu. :-) To už je třetí tento týden, máme tu nějak živo! 

Offline continuity
42328 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:32

Garfie uf,držím palce se zemětřesením 

Šla bych motat věnce nebo olepovat svíčky. 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:45

Garfie ehm obi jsem si musela precist 3x, nez mi doslo, ze neni obi jako OBI (a sele jako sele)

behoun na stul urcite chceme, i ty vence

Offline Garfie
28240 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 10:59

continuity To bylo lehounké, to minulý týden bylo docela silné, ale já byla jednou ve vlaku a jednou v hospodě a tím pádem ho vůbec nepostřehla. :-) 

Jo, to asi půjdu, věnec a svíčky se mi líbí...

moora Buď ráda, že jsem to nespojila, sele v obi, to už by bylo moc!!!

Na věnec ze sušených květů prdím, to bude v mým podání strašná hrůza a na běhoun taky, tak moc se neobětuju! 

Jinak teď jsou docela fajn ty tours, ale tam se mi moc nechce, raději si zajedu sama. Teď je nějaká hezký výlet do chrámu, který se otevírá jen v době podzimního listí a navíc jdou do nějaké vyhlášené restaurace.

Ale zase jsou ty školní výlety fajn jako inspirace. 

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 09. listopadu 2022 11:43

Garfie ten druhej obraz je super, ten bych si povesila hned! A ten kurz se slepování keramiky mi připomíná časopis Šťastný domov, kterak ze starého piana vyrobit krásný podnos, tak první co čtenářka toho časopisu udělala, bylo že koupila to staré piano