Garfie aa, takze podpultovy kurz!
Postřehy z Japonska
Mulen
jj, doufám, že to aspoň bude stát za to!
Garfie urcite bude. A jsem moc zvedava na vyskedky![]()
Garfie To se těším, to spravované nádobí se mi líbilo, ta cizí miska hodně!
Garfie to se těším, to máme pěkný program :)
Milá Garfie - v priebehu asi 10 dní som postupne čítala toto nesmierne zaujímavé vlákno, až som došla k „ súčasnosti “.
V priebehu čítania ma napadlo niekoľko otázok, ale na niektoré ste už odpovedala aj bez môjho dotazu.
Tak aspoň k posledným príspevkom, ak môžem poprosiť..
Kto financuje chrámy, existuje náboženská daň? Alebo z čoho žijú, pri tom obrovskom množstve svätýň a kláštorov .
Tá réžia musí byť náročná .Sú v Japonsku aj ateisti ?
Ad. cintoríny - na väčšine fotiek sú hroby tesne vedľa seba - tak rozmýšľam, ako to je. keď sa v takej tesnej blízkosti už stávajúcich kope nový hrob .Ako to robia, aby nerušili mŕtvych, ergo kladívko, aby nepoškodili náhrobky okolo ?
A ešte - spomínate Japonské Alpy . To bude asi nové pomenovanie, nie ? Predpokladám, že sa tie hory nejako volali už predtým,ak o sa Japonci dozvedeli o existencii európskych Álp . Že na to pomenovanie pristúpili - alebo to takto nazývajú iba cudzinci ?
Pripájam sa ku všetkým vašim obdivovateľkám , závidím vám vašu energiu a ďakujem za zaujímavé čítanie !
Garfie Jenom abys věděla, já jsem taky tvůj věrný fanoušek, ale většinou nic nepíšu, protože to tu momentálně nestíhám ani všechno přečíst.
Garfie Taky to tu obvykle docitam se zpozdenim mnoha stran, takze prubezne nereaguju, ale musim se pripojit k ostatnim, to, co tu sdilis, je strasne zajimave, a jeste ty krasne fotky k tomu! Vzdycky si u toho rikam, ze to i musi zabrat docela dost casu, tak bych ti i rada podekovala, ze nam ho takhle venujes, je to vzdycky paradni pocteni ![]()
Blanka Děkuji moc, zajímavé otázky! :-) Dalo mi to trochu práce, protože něco nevím vůbec a něco jsem si potřebovala ověřit a musím se přiznat, že s otázkou financování chrámů jsem zaskočila i japonské přátele, ale googlili jsme japonské zdroje o sto šest! :-)
Takže-chrámy žijí z darů od věřících, zdá se, že to není mnoho, ale to je omyl, věřící jsou štědří a své chrámy dotují poměrně štědře. Kromě toho je zvykem házet mince k oltáři, v součtu to může být taky významné. Mniši žijí poměrně prostě, mnohé chrámy (hlavně ty známé nebo ve městech) také vybírají vstupné, některé poskytují nocleh za peníze. Pokud si pozvete mnicha na nějakou ceremonii, ať už domů nebo ji chcete udělt v chrámu (a to je dost běžná věc), je to velmi drahé, ceny se podle mých kamarádek pohybují okolo cca dvaceti tisíc korun za obřad. Fungují tady taky něco jako "desátky" a lidé si mohou za peníze koupit odpustky. Chrámy jsou osvobozené od veškerých daní a opravy financuje stát.
Co se ateistů týká, na to je těžká odpověď, ateismus jako koncept v podstatě neexistuje. Podle dotazníků je zhruba 30% Japonců ateista, zároveň ale více než dvojnásobek obyvatel (!) vyznává nějaké náboženství. Dvojnásobek? Ano, vzniká to tím, že Japonci často zaškrávají více vyznání. Vnímají víru a náboženství trochu jinak, než jak ji známe my v našem pojetí. Kdysi mi jeden Japonec vysvětloval, že abys mohla být ateista, musíš mít nějakého "boha", ve kterého můžeš nevěřit, ale Japonsko nic takového nemá. Jejich božstva jsou velmi spojená s přírodou, je tam možná trochu animalismu, zároveň věří v duchy svých předků, je to dost spletité a složité.
Rrituály jsou brány jako velmi normální součást života, zdá se, že pod pojmem "ateista" si Japonci předstvují "žádného konkrétního vyznání" a dochází trochu ke směsi pojmů. Také, ačkoli jsou šintoisté, většina obřadů je budhistických. Jedno japonské přísloví dokonce říká, že Japonec se rodí se šintoistickými obřady, žení se s křesťanskými a pohřbívá s budhistickými.
O hrobech toho moc nevím, ale v Japonsku se mrtví zpopelňují, myslím, že tak jako jsou zvyklí být na sebe natlačení v životě, tak jsou i po smrti, jak tady kdysi řekla Sweet Potato. To je asi výstižné.
No a k Alpám. Japonské Alpy, které tvoří tři pohoří ve středu hlavního ostrova Honšú mají své původní označní, jsou to Hida Sanmyaku, Kiso Sanmyaku a Akaishi Sanmyaku (to si pochopitelně nepamatuju, musela jsem si to najít). Sanmyaku znamená pohoří-Hida je oblast, Kiso je město a Akaishi je název hory, takže ty názvy jsou takové dost vágní. Označení Japonské Alpy použil jako první britský archeolog (jeho jméno si teď nemůžu vybavit) na konci 19. století, považuje se za zakladatele japonské archeologie, byl to vášnivý turista a v podstatě zpopularizoval turistiku v Japonsku a dostal japonské Alpy do povědomí (jak světového, tak japonského). Dnes už i sami Japonci používají spíš název Japonské Alpy, oni tedy říkají pěkně japonsky něco jako "Arupusu". :-)
Tak snad jsem na něco nezapomněla.
Garfie to je všechno hrozně zajímavé. ![]()
Garfie Díky moc zajmavé téma![]()
Garfie já bych se opravdu nad nějakým cestopisem ve tvém podání zamyslela. Jsem člověk co ho cestování úplně nebere(jednou za čas se nechám přemluvit, ale nejlíp je mi v Čechách, to trajdam pořád někde). Ale to jak píšeš plus ty nádherné fotky je opravdu poutavé až mě to láká taky a to už je co říct
dekuji
rysamona Jsi milá, ale já myslím, že je to jen tím, že mě trochu znáte a že je to tady tak hezky naservírované. :-) Japonských cestopisů jsou přehršle.
Jinak, pamatujete si na manželku bývalého majitele naší firmy? Přišla nás na začátku navštívit a donesla sladkosti pro děti a potom nás pozvali na super večeři. Teď nás navštívila znovu, donesla kaki ze zahrádky
a opět nás pozvali na večeři. Byli jsme včera, v super luxusní sushi restauraci, bylo mi hloupé fotit, ale lituju toho! :-) A opět nám donesli něco ze zahrádky-tentokrát hayato, což mi dalo opravdu velkou práci zjistit, jak se řekne u nás, ale asi to bude čajot. Pán nám opět napsal vzkaz v kandži, vysvětlil, jak ho zpracovat a prý "venku se začíná ochlazovat, tak na sebe prosím buďte opatrní". :-)
A taky nám přinesli sladké brambory pro děti, krásně zabalené, to vám musím nasdílet, ta kresba na papíru je reliéfní a ten podpis!

Garfie teda to je krásný, jak na vás myslí. To se takhle starají jen o vás, nebo jedou seniorní zaměstnance jednoho po druhém?
Garfie je skvělé, jak se vrháš do různých kurzů a co víc, líbí se to nejspíš i lidem kolem tebe, když jsi pro ně cenný kousek do místní společnosti. A to nevědí, jak nás tu seznamuješ s jejich zemí a zvyklostmi, lecjaký průvodce by se mohl u tebe učit
. Jsem ti za to hrozně vděčná.
Gartfie - Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, a ospravedlňujem sa za čas, ktorý ste kvôli nej obetovala - mala som tušiť, že to neodbavíte dvomi vetami . :-) U tej náboženskej otázky ma to zaujímalo aj kvôli tomu, že u nás sa z času na čas diskutuje o zavedení náboženskej dane a vecí okolo .Zatiaľ je to na „ štáte “ , ale čím ďalej, tým viac silnie tlak, aby to mali / iba / veriaci ako povinný odvod - že by niekto platil dobrovoľne, to nehrozí .
A trošku ot - neviem ako skopírovať nick :-(
Blanka buď můžete odpovídat přes "zmínit" nebo, pokud chcete víc lidí tak když odpovidate mate nahoře v liště v nabídce hlavičku s rameny (bystu) tak ťuknete , napíšete začátek a vyberete koho chcete.
Garfie neskutečně mě tohle vlákno baví :), kursy, tvůj životní elán... Fakt se zamysli nad tím cestopisem, byl by to určitě trhák. A kdybys nevěděla kam s ním, já bych ti mohla zkusit poradit...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje