Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 09:25

Garfie Ty jsi tak statečná, já bych řídit nemohla.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 09:46

continuity Jo, topení!!!  Taky jsme na to dost zírali. Asi už nebylo funkční, ale dole ve sklepě měli obrovskej kotel. 

Kan Nejsem, bohužel jsem se ještě neodhodlala. Řídila jsem zatím jednou, to bylo teda taky výživný, někde na opuštěné silnici, skála nade mnou, sráz pode mnou, co tři kilometry ostrůvek na vyhnutí protijedoucím. Zbytek mužstva jel na kole, takže jsem tam umírala strachy sama...:-) Ale štve mě to, s radostí bych zajela aspoň na velkej nákup. 

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 10:20

Garfie Pořád přemýšlím nad pokojem pro hosty spojeným terasou s ložnicí pána domu. To byl pokoj pro milenky? (Jsem podezřívavá )

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 10:23
Reakce na Garfie:

continuity Můžeš řídit na mezinárodní pochopitelně, ale jen rok. Je to právě vtipný, muž jede na zkoušky autem!  

A máme tu i lepší značky, třeba "No Two-Stage Right Turn for Mopeds", vůbec nechápu, co to znamená. 

Zkusím ti najít fotky na netu.

Možná, že moped nesmí stát vprostřed křižovatky? Že si nesmí najet, když nemůže rovnou projet?

Offline Karja
44192 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 10:26

Garfie Ty jo, měla bys fakt to někde uplatnit, všechny ty tvé návštěvy a postřehy. Je to uplně užasný! 

No a ty řidičáky, to je sranda, že jeden musí absolvovat takové martyrium a druhý ne:-D. Český řidičák teda jako platí neomezeně a nemusíš dělat žádné zkoušky tedy?

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 10:36

brrr Spíš myslím, že tam spávali pánské návštěvy, jako obchodní partneři a večer v mých představách seděli na terase, kouřilu doutníky a popíjeli whisky a koukali na Jokohamu (je to na kopci).

Karja No musím si vyřídit místní, ale dají mi ho bez zkoušek a testů. Platí to nově asi rok pro téměř celou EU na základě nějaké speciálni dohody. Proč je vyňaté Slovensko teda netuším. :-)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 10:51

Garfie nadherny dum! Tesim se na dalsi pruzkumne akce :) A manzelovi drzim palce, at uz to konecne klapne a ma pokoj.

Offline notna
9259 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 11:24

Garfie Dům je krásný. Všechno je to tak strašně zajímavé! Dům, řidičák, prostě všechno!

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 12:36

Garfie ten dům je prostě sen.

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 13:46

Garfie Jo, to zní logicky. Uplně pány ve fracích s doutníkem a sklenkou koňaku na té terase vidím.

Offline Malvin
1643 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 14:52

Garfie ten dům je krásný. Hned bych se stehovala. 

V rámci té terasy pánské ložnice a hostitelského pokoje mne napadlo to samé, co brrr - smajchlterasa ( na pohlaví nezalezi

Offline rozarka
4199 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 17:11

Garfie V takovém domě se muselo žít. U dřezu bych i to nádobí myla ráda

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 19:02

Mulen Myslíš, že by se Garfíci mohli ještě přestěhovat? Garfie 

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 19:53

brrr no nevím nevim, co Garfie ? Ten záchod v zemi vypadá lákavě!

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 20:30

Mulen Fakt úplně jiný svět.

Měl jsem pocit, že úklid v koupelně je obtížný, ale teď jsem toho trápení ušetřen.“

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 21:46

Sweet Potato ten záchod se ale sám taky neuklidí . I když v Japonsku možná jo

Offline Karja
44192 příspěvků moje polička 17. ledna 2023 22:27

Sweet Potato Jo, to mě dostalo! Fakt by ten sprcháč musel dost drhnout!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 18. ledna 2023 03:33

Mulen No hele, ale uklízet ten tureckej je možná jednodušší....

Jinak teda o tom celé ráno přemýšlím....a asi mi to nepřijde vlastně nějak mimo (ve zdejších podmínkách). Tady je koupelna v drtivé většině jen takový umělohmotný výlisek, celý box, kolikrát rovnou i s umyvadlem, nic o co byste stály. Stejně všechny věci musíte nechávat mimo koupelnu. Turecký záchod v těch úplně starých domech nebo bytech taky určitě ještě občas bývá, protože v hospodách je často. A je tady velká kultura těch onsenů a různých společných lázní, i nedaleko našeho domu jedny jsou a to tady není žádný horký pramen. Když jsme bydleli na severu, měli jsme pramen nedaleko a chodili jsme do různých onsenů skoro každý víkend.

V typických japonských hotelech taky nebývá na pokoji koupelna. A jestli to má na Shibuji za 40 tisíc jenů a má lázně vedle...Shibuya je úplné centrum Tokya, my to tam máme hodinu cesty a platíme zhruba sedminásobek. :-) 

Vlastně když jsem kupovala byt v Olomouci, taky byl bez koupelny! Asi dva sousedi si dělali koupelnu až po mně!! (je to cca 18 zpátky)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 18. ledna 2023 03:45

No a hele, řídičák....muž udělal písemné zkoušky hned, ale pak šel na jízdy...zmínila jsem se o tom v nějaké partě a všichni hned "a pokolikáté jde?" a začali sypat různé historky typu " já to udělal až na popáté, manžel vyletěl 4x, můj muže vyletěl 10x, jako fajn, z Bombaje byl zvyklý na volnou jízdu, ale stejně..."  Tak jsem to doma líčila muži, ale on naprosto sebevědomě odvětil, že ví, co dělá, že je to náročné, bude opatrný a je připraven jet prakticky krokem....no, takže. 

Pokus č.1, nedostatečně se rozhlédl na křižovatce (nestačí vlevo a vpravo, musíte dozadu, nahoru, dolů, všechno asi 4x ) a kromě toho si při odpočování do úzké uličky najel. Komisař mu řekl, že ví, že to tak v Evropě děláme, ale v Japonsku ne, musíš jet co nejvíc při kraji. Ven.

Pokus č. 2, poučen z předchozího nezdaru muž se na každé křižovatce rozhlížel asi 10x, téměř 360 stupňů :-), rozhlížel se prakticky neustále, až tak moc, že přehlédl stopku.

Pokus č. 3, jede prakticky krokem, rozhlíží se neustále, preventivně brzdí u každé značky. Na křižovatce stojí (!), cca 200 metrů daleko náklaďák, bliká, že odbočuje. Muž prý "vidím to auto a jedu....". Tak nikoli. Auto nezahájilo manévr a je možné, že by si to rozmyslelo a jelo rovně....muž "ale i tak bych projel s velkou rezervou". Nikoli, ven. 

Pokus č. 4 konečně úspěšný, udělali to dva z deseti. 

Jako je to pakárně, ale na druhé straně se tady fakt volně prohání cyklisti, dělají si co chtějí, děti taky a nikdo se o ně nebojí. Nehodu jsem tady viděla jen 1x v životě a to byla nějaká partička mladíků někde na horách na náledí.