Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline moora
8661 příspěvků moje polička 28. srpna 2023 11:29

Garfie ňuňuňu

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 28. srpna 2023 21:00

Garfieprosím tě, kdysi jsme tu řešili japonské ponožky - silonové s bavlněnou šlapkou. Mám takové kočičky, ale potřebovala bych další, nemáš náhodou tip, kde to pořídit? Tehdy si mi dala odkaz na eshop, ale už ho zavřeli. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 28. srpna 2023 23:56

continuity Víš co, budeš se divit, ale viděla jsem je v DM drogerii! Já myslím, že to teď začalo být hodně moderní a v nějakakém specializovaném obchodě na ponožky je určitě objevíš.

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 29. srpna 2023 15:43
Reakce na Garfie:

moora No když jsem viděla fotky, málem jsem plakala!  Tady od kamarádky (ony to byly na půl ohňostroje a na půl nějaká dron show)

​Juuuuu! I když ty tvoje fotky, to muselo být tsky úžasné!

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 29. srpna 2023 15:44

continuity Nedávno jsem si nějaké takové kupovala v Tezenis.

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 29. srpna 2023 23:47

Garfie

Diky o těch belindach vím, i je nám doma. No budou muset stačit. Já mám na to tvoje doporučení takové kočičky. Je to moc roztomilé, prolezla jsem i Aliexpress a nic podobné nenašla. 

Sweet Potatodíky, podívám se, ale v eshopu nemajii nic. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 30. srpna 2023 01:21

continuity Já vím, ty jsou super, taky bych si je koupila znovu! Budu muset prošmejdit místní obchody, ale až bude lepší počasí! :-)

Offline Fiction
1633 příspěvků moje polička 30. srpna 2023 12:16

Garfie Zaujaly mě ty návleky na ruce proti slunci, o kterých píšeš. Jak to vypadá? 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 30. srpna 2023 12:54

Fiction Třeba něco takového. Dělají se z různých materiálů, v různých barvách, většinou i přímo z nějakého chladivého materiálu. Já mám růžové, takovou tělovou barvu a jsou fajn. A pak mám jedny černé, to jsou celé rukávy s nákrčníkem, zakrývají i dekolt, nosím je občas pod šaty. Tady je těch ochranných věcí proti slunci hromada, různé bundy, klobouky, návleky na kde co....Japonky chodí v létě většinou strašně navlečené. :-) 

Offline Fiction
1633 příspěvků moje polička 30. srpna 2023 13:02

Garfie Diky za odpověď. Já právě znám takovéhle natahovací, ale mám z nich pocit, že sice chrání proti slunci, ale že musí i hřát. Tak jsem myslela, jestli Japonci nemají nějakou "kimono" variantu.

Edit: to je zajímavý, ta fotka s teploměrem

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 30. srpna 2023 14:46

Fiction Ono asi fakt záleží na materiálu, já v nich právě mám taky pocit, jakoby spíš chladily. Jinak tady je ale opravdu slunce hodně ostré, třeba tílko na ramínka bych si nevzala, fakt mám potřebu se od slunce oddělit. Uvažuju o slunečníku...

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 30. srpna 2023 20:15

Garfie slunečník ti bude moc slušet

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 02:31

Vzdělávací historické okéhno. :-) Japonsko si dnes připomíná smutné výročí, přesně 100 let od velkého zemětřesení v Kanto. Často ho tady zmiňuju, protože se velmi dotklo mého nejbližšího okolí, stačí zajít na místní hřbitov, kde leží desítky lidí se stejným datem úmrtí, velmi poznamenalo taky cizineckou enklávu tady v Jokohamě. Tak pro představu, jak to tehdy vypadalo. 

Zemětřesení zničilo prakticky celé Tokyo, Jokohamu a silně poničilo okolní prefektury. Otřesy byly tak silné, že v Kamakuře, která leží více než 60 km od epicentra posunuly sochu Velkého Budhy o více než půl metru. Pro představu, socha váží asi 121 tun. Zemětřesení přišlo v době, kdy lidé připravovali obědy, takže Tokyo se během chvilky změnilo na "hořící kouli" jak to popisovali námořníci z moře v tokyjském zálivu. Ve stejnou dobu navíc udeřil tajfun, který požáry rychle roznesl, k tomu zemětřesení přetrhalo vodovodní potrubí, takže nebylo čím hasit. Na následky zemřelo více než 140 tisíc lidí. 

Bezprostředně po zemětřesení začal tzv. "Kanto masakr". Objevily se fámy o Korejcích, kteří otrávili studny a chystají útok na japonská města. Samozvané japonské hlídky tak začaly vyhledávat Korejce a každého, kterého potkali, zabili. Stačilo podezřejní, takže se s tím svezli i etničtí Číňané. Zemřelo při tom na deset tisíc lidí. Korejce nakonec musela chránit japonská armáda, jen v Tokyu umístila do ochranné vazby 12 tisíc lidí. Šéf japonské policie údajně pil veřejně vodu ze studny, aby fámy vyvrátil. 

1.září je u nás ve znamení začátku školy, v Japonsku je to Den prevence katastrof. 

Offline Tabea
7852 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 06:26

Garfie úplně mě mrazí, jak to čtu

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 07:45

Garfie ty otraveny studny zni jak ze stredoveku, ne z 20. stoleti

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 10:25

Muselo to být opravdu strašné, objevují se teď různě ve zprávách fotky a je to opravdu mrazivé. 

Něco na rozveselení, byla jsem dnes s kamarádkami na obědě, jídlo jsem zapomněla fotit, asi protože jsem byla totálně uchvácená výhledem!!! Naschvál to beru i s oknem  a lampičkou na stole, abyste mi věřily! :-)

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 10:28

Garfie To je paráda :-).

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 10:31

Ještě dotaz z jiného soudku. Ve zprávách teď proběhlo, že 1/3 japonských žen nemůže otěhotnět. Nepochytíla jsem souvislosti. Je to nějaká kachna nebo se o tom v Japonsku mluví? 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 10:34

Garfie to je nádherný výhled! Co je zač ta plachetnice?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 10:42

999 Vůbec jsem nic takového nezachytila a když jsem teď projížděla historii zpravodajských serverů, dokonce jsem nahlédla i na oficiální stránky ministerstva zdravotnictví, nikde jsem nenarazila na podobnou informaci ani náznakem. Jen že se Japonsko potýká se sníženou porodností a při té příležitosti jsem se dozvěděla, že za každé narozené dítě dostává rodina cca 70 tisíc a vláda uvažuje, že částku ještě navýší, na zhruba 100...Možná to bylo, že nechce otěhotnět?