Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 00:42

Kokoska 5-8. třída má kapelu automaticky v rámci hudebky, takže mladší jo, plus k tomu bude v jazz bandu, skoro celá jeho třída. :-) Starší už hudebku nemá (leda jako výběrový předmět), ale bude hrát v orchestru. 

Lenka22 Oni mají jakoby dvě varianty kroužků, odpolední, kam patří hlavně ty sporty, to bude syn chodit na robotiku a na videoediting. Dcera do orchestru, chtěla do jazz bandu, ale musela by změnit nástroj. Ty bývají na hodinu až dvě, hned po škole.

Potom mají kroužky během polední pauzy, ty nejsou tak dlouhé, trvají zhruba půl hodiny, to se dcera přihlásila do Book klubu a na ping-pong. K tomu nutím i syna, koncept zatím vypadá spíš tak, že budou mít k dispozici stoly a prostě si můžou zahrát. Potom se oba přihlásili na Board game klub, tam ale syn může, jen pokud zbyde místo, přednost má High school. No a pak by měl mít syn jazz band. Jo a Servis Learning Club, kam chodil loni a kam letos tlačím i dceru. Říkám tomu "mazání chlebů pro bezdomovce" :-) a je to v podstatě tak, jednou za dva týdny se sejdou a dělají dějaké balíčky pro chudé a tak, ty starší děti je pak i pomáhají distribuovat, syn tam chodil už loni. 

Jinak tam mají docela fajn věci, třeba klub fanoušků korejského popu nebo japonské animace. Taky novinářský kroužek, různé brainbowly, na historický se chtěla dcera přihlásit, ale prý jsou tam převážně maturanti, tak má strach, že by ji úplně zvlácovali. Pak je tam kroužek, který je vlastně přípravka na Speech Contest, kterého se účastní ostatní školy.....a drama klub, pochopitelně!  O tom syn prý docela uvažoval, ale vede to někdo jiný, než vedl mě a navíc mají drama letos jako školní předmět, tak si ho nevybral. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 07:38

Garfie to je zajimava a rozmanita nabidka. Ta skola je vubec cela neco, co by tady v CR deti nezazily, moc se mi to libi, jak o tom pises.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 08:45

Kokoska Jo, je to fajn a fakt jim závidím!!! I ten styl učení a přístup učitelů. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2023 09:06

Garfie nabídka je teda hodně pestrá. Kolik je na té škole dětí vlastně?

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 09:26

Garfietak to je skvělý výběr, škoda, že u nás něco takové není. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 10:03

Evaeva Necelých 500, v každé třídě max. 20 dětí a jsou obvykle dvě třídy z každého ročníku. Od školky po maturitu. :-)

Lenka22 Zrovna jsem nad tím přemýšlela, že by to bylo super a vlastně ani ne tak těžké, všechny ty kroužky vede někdo ze školy, jen by se asi musely navýšit úvazky. :-) A je teda třeba připomenout, že děti jsou ve škole od 8:00 do 15:20, odpolední kroužky začínají v půl čtvrté a končí po hodně až dvou...na úkoly moc času pak není, třeba u dcery se počítá, že na high school má úkoly na cca dvě hodiny!

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 10:10

Garfie krom toho, že je to bezvadný, je to i náročný, ale myslím, že děti tohle všechno vstřebávají přirozeně a bez problémů...aspoň mám z dálky ten pocit. Myslím obecně děti, i u nás by to dávaly. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 10:14

Lenka22 O dětech právě nepochybuju, spíš o rodičích nbo učitelích u nás. :-) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2023 10:16

Garfie 

To není moc, čekala jsem aspoň dvojnásobek s takovou nabídkou. (Přece jen asi nevedou kroužek pro tři děti)

tady právě skoro všechny kroužky, co dělala přímo škola, skončily (co tak slýchám). Asi to ty učitelé nechtěli dělat. Takže ty kroužky dělají různé agentury a jako díky aspoň za to, ale vznikají tam pak takové věci jako, že družina se vrací z venku ve tři, kdy už ale nějaký kroužek začíná a děti by už měli být v tělocvičně, nikdo jev té družině nevyzvedne, takže ty doufáš, že došly,...

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 11:42

Evaeva V naší české škole těch kroužků bylo docela dost, ale pochopitelně zdaleka ne tolik jako tady.  Ale to je asi vcelku japonský zvyk, že většinu kroužků zajišťuje škola, školy tady bývají rozlehlé areály s obrovskými tělocvičnami, obrovským hřištěm (nebo i několika), hodně často i bazénem. Třeba naše škola je hodně malá a má tenisové kurty. Obecně se počítá, že si každé dítě vybere dva kroužky, tak to už se ti nasbírá. A rodiče jsou rádi, že to nemusí řešit jinde, třeba u nás by to pro nejaponsky mluvící bylo dost komplikované (i když zrovna dcera chodí na volejbal mimo školu v angličtině). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2023 11:55

Garfie jo, mi to přijde super.

Tady v okolí je na školách nabídka kroužků taky rozsáhlá, ale nezajišťuje je škola, ale právě ty agentury nebo jiné organizace. Takže to samozřejmě něco stojí, moc nefunguje ta spolupráce škola - kroužek a tak. Ale pořád je dobré, že to dítě to většinou zvládne oběhnout samo. Syn už má slíbenou robotiku v první třídě

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 13:31

Evaeva Robotika je super!!! To syna bavilo moc. :-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2023 13:47

Garfie on už je přihlášený letos na nějakou pro předškoláky, tak uvidíme, jestli ho to bude bavit. Takové ty beeboty mají i ve školce, ale on by asi radši nějakého robota stavěl z lega, ale to si ještě počká

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 23. srpna 2023 14:26

Evaeva na to chce moc i syn, mají nějaké kroužky ve škole, snad bude místo. Přes prázdniny se nějak rozjel, chce na tři kroužky, doteď nechtěl ani na ty školkové. Ale chci ho v tom podpořit, tak ho přihlásím co půjde a zkusí si to. V nejhorším vyhodím nějaký peníze oknem a budem se dohadovat první pololetí, že to má dochodit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2023 14:49

žluťásek já řeším spíš opačný problém, syn chce skoro všude, ale úplně do nedává společně se školkou, musel by chodit pokaždé po obědě, doma mít aspoň hodinu oraz a pak až kroužek. Akorát ty školkové nechce, protože jsou až po spaní (a on tam nechce spát)Letos bude mít tři mimoškolkové (sport, robotiku nebo elektro a výtvarku). Jestli to budeme všichni zvládat, tak mám pořád v plánu nějaké to plavání (kam on teda nechce).

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 02:27

Evaeva Plavání je ale zrovna dost důležité! Já teď byla překvapená, dcera má zítra nějakou welcome párty u bazénu s High school a její dvě nejlepší kamarádky prý neumí plavat! Obě jsou Číňanky, tak jsem myslela, že to má něco společného, ale prý ne, že mají normálně plavání ve škole, jen prostě neumí. Dost mě to překvapilo. 

žluťásek Já myslím, že dochodí všechno, ona je to fakt spíš taková sranda, já nepamatuju, že by moje děti někdy nějaký kroužek nebavil, i když do něj třeba napřed nechtěly. 

A když už mluvíme o škole, musím tady vypíchnout další zajímavý předmět, který mají děti v 6. a 7. třídě (kromě dramatu teda, to mě fascinuje hodně). Mají něco jako "organizační schopnosti", učí se tam, jak se připravovat do školy, jak si uspořádat věci, zorganizovat diář a podobně. V první hodině probírali executive skills, jaké to jsou, proč jsou důležité a dělali si test, ve kterých jsou nejlepší/nejhorší. Výsledek pak měli za domácí úkol zhodnotit a nějak se k tomu postavit. Jako moc zajímavé, včera jsem si početla!! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2023 08:31

Garfie oni mají plavání ve školce, ale on v podstatě ani nevleze do bazénu, chytá ho panika, takže  nechci riskovat, že to tam ještě zhorší. Právě jsem chtěla, aby uměl plavat než půjde do školy, ale teď nevím, jestli to zvládneme.

V té vaší škole mají samé užitečné předměty, to je super.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 09:33

Evaeva No jasně, kdyby si měl vypěstovat nějaký panický strach z vody, tak to je průšvih! Moje děti se to naučily v podstatě samospádem, když strávily velkou část prázdnin u ségry na bazéně. Starší teda chodila do plavání od malička, ale mladší už ne. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2023 11:26

Garfie já s nimi chodila od mimina, zatímco mladší s pomůckami vleze kamkoliv, starší se ve dvou letech sekl a bojí se. U babičky se v zahradním bazénu koupe nadšeně, ale něco většího už moc nedává. Tak právě nechci, aby šel takhle sám se školkou. Moje ségry byly taky takové vodní živly jako karji holky, plavání pod vodou, potápění,... jedna po kojeneckém plavání, druhá ne. Asi je to vrozené.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 11:43

Evaeva Asi jo, protože u nás paradoxně byl větší vodní ten mladší, který plavat nechodil! :-)