Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 11:45

Evaeva já jsem zrovna včera objednala kurz plavání v bazénu s hodně teplou vodou, rodiče jsou přítomní, lekce je jen půl hodiny, doufám že to bude dobrý

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2023 11:53

žluťásek to zní dobře. Jemu by asi taky byla příjemnější přítomnost rodiče, ale myslím, že by to zvládl i sám spolu s trenérem, pokud by byl dost empatický. Já chtěla, aby na jaře chodil tady, ale už měli úplně plno. Letos si musím vzpomenout dřív.

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 12:09

Garfie Místo videoediting jsem četla videoeating a ani jsem se moc nezarazila. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 13:29

Sweet Potato Tebe už tady nic nepřekvapí, co?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 13:33

Muž mě tady zásobuje fotkami z večeře....tak ať nejsem naštvaná sama! Docela mě pobavilo, že sedí na baru, to na firemních večeřích nebývá zvykem. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 13:36

Tuňák za studena marinovaný v sojovce a poté lehce zakouřený slámovým dýmem

Vepřové v yuzu (místní citrusy) omáčce 

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 13:53

Garfie 

Máš jediný štěstí, že jsem po obědě(to vepřové v yuzu omáčce vypadá moc chutně).

Abych si to vynahradila, tak si dám dneska yuzu zmrzlinu (a min. 2 kopečky).

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 13:59

Garfie To mi chybělo strašně moc,ty tvoje fotky. :D  Oni mají ručníček vpravo a servítek na talíři? Prostíraj jinak?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 24. srpna 2023 14:03

Kan Ručníček bývá v pravo, nebo nad talířem, nebo ti ho dají do ruky. :-) Servítek vidím v restauraci  (japonské pochopitelně ) asi poprvé v životě! 

Hůlky se dávají buď na pravou stranu nebo před talíř (jako vodorovně s hranou stolu k tobě). 

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 25. srpna 2023 19:58

Garfie To vypadá úžasně :-).

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 25. srpna 2023 20:10
Reakce na Garfie:

A když už mluvíme o škole, musím tady vypíchnout další zajímavý předmět, který mají děti v 6. a 7. třídě (kromě dramatu teda, to mě fascinuje hodně). Mají něco jako "organizační schopnosti", učí se tam, jak se připravovat do školy, jak si uspořádat věci, zorganizovat diář a podobně. V první hodině probírali executive skills, jaké to jsou, proč jsou důležité a dělali si test, ve kterých jsou nejlepší/nejhorší. Výsledek pak měli za domácí úkol zhodnotit a nějak se k tomu postavit. Jako moc zajímavé, včera jsem si početla!! 

To se mi zdá úžasný, co tady zmiňuješ, já bych to chtěla mít ve škole taky....:-) Všechno se mi v té japonské škole líbí.

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 09:08
Reakce na Garfie:

Já sport moc nesleduju, ale atletika se tady normálně vyučuje na školách v rámci těláku, je tu i atletická asociace a dokonce bude Japonsko hostit Mistrovství světa v roce 2025. Myslím, že je tady asi tak běžně sledovaná, není to úplná topka, ale zase úplně na okraji taky ne. 

Vzhledem k čerstvému zlatu v oštěpu se to možná trochu změní.

Bez ohledu na to, že Japonka trénuje v Domažlicích

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 10:56

Garfie vzhledem k zachodove debate vedle mam takovy dotaz: kdyz jsou v Japonsku vsude ty verejne zachody, je to jako u nas, ze obchod ma jedny pro personal - muzi/zeny + druhe pro zakazniky - muzi/zeny tzn vlastne ctvery toalety nebo je tam treba jedna kabinka a slus? pac to prvni mi prijde hrozne narocne na prostor, ale u nas to udajne jinak nejde..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2023 11:27

viktorka_od splavu teď už můžou být kabinky pro muže a ženy ze společné předsíňky s umyvadly. Místa to teda zabere pořád dost. Taky je dáno kolik mís a pisoárů musíš udělat. Obvykle to vychází, že muži toho mají víc, protože mají i mísu i pisoáry. A proto je u žen vždycky fronta

49101 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 13:29

Evaeva To ano ale jde taky o to že ty toalety pro personál musí být zvlášť, Takže prodavačka nemůže chodit na stejný záchod jako zákazník

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2023 13:34
49101 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 13:36

Evaeva Přitom kdyby byla jedna kabinka v každé trafice tak by to fakt bohatě stačilo

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 13:52

viktorka_od splavu Vezmu to od těch malinkatých večerek, co jsou na každém rohu, protože ty slouží prakticky jako veřejné wc. Vůbec netuším, jak personál. Možná tam chodí taky, možná mají nějaké vlastní zázemí, každopádně pro zákazníky bývá někdy jedno wc, někdy dvě a někdy jsou ty dvě určená jedno pro ženy a to druhé pro ženy i muže zároveň. Určitě to nesouvisí s velikostí, protože to jsou fakt miniobchůdky. Ve velkých obchodech je to jak u nás. Navíc jsou tu toalety na každém nádraží i třeba parku, vesměs čisté, i když třeba v těch parcích jen jednoduché. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 13:55

viktorka_od splavu Přesně, trafiky by stačily! Posledně jsme s dětma v Olomouci skončili na wc v knihovně a ještě jsme si museli říct o klíče, naštěstí nám je půjčili, i když jsme přišli z venku.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. srpna 2023 14:02

Muž byl tak nadšený z té poslední restaurace, že mě tam vzal včera na večeři. Je to dost cool místo, má jen deset míst a nedá se tam přijít bez rezervace. Je v prvním patře, ale v čase naší rezervačky na nás čekal v přízemí číšník, aby nás uvítal a doprovodil na místo. Mají jednotné menu, jen místo vepřového bylo wagyu.