Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 08:42

Od piva zase k duchovní stravě. Přihlásila jsem nás na kurz ikebany, máte radost ? 

Takže první lekce za námi. Učitelka je fakt skvělá, ale je hrozně profesionální a chce, abychom si udělaly certifikát a taky to tím způsobem vede. Dostala jsem odbornou příručku, kam dostávám i potvrzení o absolvovaných lekcích...je teda v japonštině, ale když jsem se jí ptala, jestli bych nemohla dostat anglickou verzi (která existuje), tak mi řekla, že je strašně drahá a ať se raději naučím japonsky!  Abych vám dokázala, že to není sranda a je tam spousta pravidel, vyfotila jsem vám tabuli s výkladem....první foto je ze školy, prošlo kontrolou sensei a dostala jsem pochvalu. Druhé foto je doma, doplněné o květy, které jsme dostaly domů k dodělání.

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 08:48

Garfie Tak to je boží, já když jsem byla malá jsem viděla nějaký dokument o ikebaně, pořád jsem o tom básnila, že to chci taky dělat a doma z toho byli hotoví, že šestileté dítě chce dělat nějakou ikebanu:-D. No žiješ můj život, takhle ti to povim:-D. Těším se na další "kolekce" nebo jak to mám nazvat.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 08:55

Garfie Kurz super a jdi do certifikátu, nikdy nevíš, kdy se to může hodit. Hele a ten ježek/kenzan může být viditelný? Já znám ikebany, kde to drží jen přírodnina, jako větvička, bambus.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:01

Kan Ano, může být viditelný, aspoň myslím. Sice to byla dnes základní lekce, ale o zakrytí kenzanu jsme nemluvily a není to ani nikde v materiálech, co nám dala. On se dá koupit i úpně průsvitný, ale bohužel už jsem měla tenhle. Ale zase mám tmavou nádobu, tak to tak moc nevadí. Jinak úplně přírodnina bez kenzanu asi fuguje spíš pro jiný typ ikebany (těch škol a typů je víc), ona nám právě vysvětlovala, že nejdůležitější je prostor, řeší se tam přesné úhly a podobně, to dáš bez kenzanu jen stěží.

Karja A víš že já si taky pamatuju, jak jsem na ikebanu narazila v podobném věku? Taky mě to úplně fascinovalo, vlastně uzavírám kruh! :-)

Jo a přihlásila jsem se ještě na kurz čajového obřadu, když jsem kamarádce do Čech napsala, že je to deset lekcí po dvou hodinách, tak málem odpadla, prý že čaj dokáže uvařit za deset minut a co tam jako budeme dělat?

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:05

Garfie no ale už jsem ti psala vedle, že tu ikebanu nás musíš naučiť?

Hezky postupně s detailním návodem.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:06

continuity No tak na tabuli to máš!  

Až budu mít certifikát, uspořádáme místo hospody kurz!

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:08

Garfie Máme radost a těšíme se na reportáže z dalších hodin! Co ty kvůli nám všechno neuděláš ;o)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:21

Garfie Super, díky. Líbí se mi, že dodržují širokou základnu, já úplně rostu, když je ve vazbách nerozkvetlá lilie nahoře a dolů se to ještě sužuje. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:38

Kan Já se ve vazbách květin vůbec nevyznám, jsem totální nováček, ale kladla nám na srdce, že největší květy musí přijít dolů. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 09:49

Garfie Přesně tak, můj člověk.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 11:02

Garfie Máme radost Akorát podle první fotky jsem si myslela, že děláš kurz plachtění :-)

Ikebana mi mnoho neříká (pro mě jsou nej halabala kytice lučního kvítí), ale těším se na další lekce.

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 12:34

Garfie kurz ikebany je skvely. Chodom kolem jedne cajovny, kde maji ikebanu ve vyloze a moc bych to chtela umet. Tesim se na dalsi lekce

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 12:50

andulka01 Já to vlastně ani neberu jako kytici, spíš jako svébytné umění, tak to vlastně vnímají i Japonci. :-) Luční kvítí je nej!  Akorát teda ikebana má způsoby jak prodloužit životnost květin, některé dost zajímavé. 

Plachtění mě pobavilo, ale dost mě ty nákresy rozhodily, já myslela, že zapícháme pár kytek a jdeme domů.  (kecám, vím, že Japonci mají tendence ze všeho dělat vědu, ale stejně....)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 13:09

Garfie na tenhle kurz bych se prihlasila bez zavahani! Vlastne i na ten chanoyu. Ta pravidla ikebany jsou pry opravdu dost slozita, maji se snad dodrzovat urcite urovne, ve kterych plati samostatna pravidla, ne kazdy kvet smi byt kdekoli, no tesim se na dalsi tvou hodinu jakoz i kurz, ktery pro nas jiste v lete usporadas! A tvuj vytvor je krasny, asi to nekdy zkusim obslehnout, s dovolenim :)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 13:26

Kokoska Ano, přesně tak, pravidla na délku rostlin, vzdálenost, úhel, bylo to komplikované. Ale myslím, že když se tím netrápíš, tak to není zase tak těžké a na doma si určitě vyrobíš něco hezkého, klidně to obšlehni. :-) 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 14:07

Garfie jsou taky nejaka pravidla pro nadoby? Divila bych se, kdyby ne

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 14:55

Kokoska Určitě, ale o tom se zatím takticky nezmínila!

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 20:32

Garfie Když budeme hezky postupovat s tebou, tak potřebujeme taky certifikát. Jsem zvědavá, jak budeš pokračovat. Kolik hodin musíš absolvovat? 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 00:13

Renusatko No podle toho japonského deníku, co jsem dostala asi 50, teď mě jich čeká 7 za první pololetí.

Ale koho by to zajímalo (Kokoska, continuity ) tady je rozhovor s naší sensei (na naší lekci měla kimono, škoda že tady ne!) a předvádí přesně tu vazbu, co nás učila....

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 06:40

Garfie certifikát, no páni! Tos nás přihlásila na moc hezkej kurz